loading
close
SON DAKİKALAR

İletişimin tarihi bu müzede

İletişimin tarihi bu müzede
Tarih: 12.02.2012 - 15:25
Kategori: Kültür & Sanat

19. yüzyılda icat edilen mors cihazından görüntülü telefona kadar birçok aygıt sergileniyor

Türk Telekom'un Ankara'daki kampüsünde bulunan "İletişim, Teknoloji ve Uygulama Müzesi", 19. yüzyılda Mors cihazıyla başlayan iletişim teknolojisinin tüm gelişim aşamaları gözler önüne seriliyor.

Milli Eğitim Bakanlığınca 2005 yılında ilköğretim 4. sınıfta dağıtılan Sosyal Bilgiler ders kitabında konu olarak da işlenen müze, yıllık ortalama 15 bin kişi tarafından ziyaret ediliyor. Müzede, merhum Başbakanlardan Adnan Menderes'in da aralarında bulunduğu tanınmış kişilere ait abonman sözleşmeleri, eski dönemlere ait evraklar, Atatürk'ün 1930 yılında Telgraf Müdürlüğüne hediye ettiği ve Ankara Radyosu'nun uzun yıllar ona göre saatleri ayarladığı duvar saatiyle uydu ve radyolink kule maketleri sergileniyor.

Müzenin bir salonunda ilk iletişim araçlarından Mors cihazı, teleks ve teleteks cihazları, ilk ev telefonları ve ankesörlü telefonlar, telekartlar, ölçü aletleri, şebekede kullanılan malzemeler ve telekomünikasyon altyapı malzemeleri bulunuyor. Rehber öğretmenler eşliğinde cihazların tanıtımı yapılan müzede, ayrıca Mors alfabesi öğretilerek uygulama da yapılıyor.

Türkiye'de 1972 yılında hizmete sunulan ilk ankesörlü telefonunun yer aldığı müzede, ayrıca son teknoloji ürünü, e-posta gönderen, fotoğraf çeken, video kaydeden multimedya ankesörlü telefon da sergileniyor. 

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları