loading
close
SON DAKİKALAR

İlham Gencer hayatını kaybetti; bugün son yolculuğa uğurlanıyor

İlham Gencer hayatını kaybetti; bugün son yolculuğa uğurlanıyor
Tarih: 24.05.2023 - 13:16
Kategori: Yaşam

Ünlü caz sanatçısı İlham Gencer hayatını kaybetti.

Güncelleme; 26 Mayıs 2023 Cuma

Türkiye'nin ilk piyanist şantörlerinden olan İlham Gencer'in vefatını oğlu Bora Gencer, sosyal medya hesabından duyurdu.

İlham Gencer için bugün Atatürk Kültür Merkezinde tören düzenlendi. Cenaze namazı Zincirlikuyu Camii'nde kılınacak ve sonsuzluğa uğurlanacak.

İLHAM GENCER NEDEN HAYATINI KAYBETTİ?

Uzun süre rahatsızlığı nedeniyle Muğla'nın Bodrum ilçesinde hastanede yatan ve geçtiğimiz aylarda taburcu olan 98 yaşındaki ünlü sanatçı İlham Gencer vefat etti. Bodrum'daki evinde aniden rahatsızlanan Gencer'in hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadığı öğrenildi. Haberi alan yakınları ve hayranları büyük üzüntü yaşadı.

İLHAM GENCER KİMDİR?

27 Ağustos 1926'da İstanbul'da dünyaya gelen İlham Gencer müziğe ilk kez 1931 yılında henüz beş yaşındayken annesinden aldığı derslerle ve evlerindeki konsol piyanoyu çalarak başladığını, başkaca bir müzik eğitimi almadığını bu nedenle aslında bugün bile nota bilmediğini, doğaçlama çalıp söylediğini kendisiyle yapılan bir radyo röportajında söylemişti. İlk bestesi olan "İlham Vals"i de beş yaşındayken bestelemişti ve ilk konserini de yine beş yaşındayken Saray Sineması'nda vermişti.

İLHAM GENCER'İN MÜZİK YAŞAMI

1943'te "Beyoğlu Erkek Lisesi"nden mezun olan İlham Gencer, Halk Evleri'nde amatörce başladığı müzik yaşamına 1944 yılında Beyoğlu’nda profesyonel olarak devam etti. Dönemin ilk yerli caz grubunda piyanoda İlham Gencer, trompette Badi Kemal, klarnette Mehmet Akter, vokalde Türkan Pasiner yer alıyordu. Üç kişiden oluşan başka bir müzik grubunu da 1949 yılında oluşturdu. İstanbul Radyosu'nda 1949’dan 1963’e kadar program yaptı. Bu yıllarda şarkılar hep yabancı dillerde söyleniyordu. Televizyonun henüz ortalarda olmadığı o tarihlerde radyo çok önemliydi ve müzik dünyasına yön veriyordu. Radyoda ilk kez tanıttığı şarkıcılardan biri de o günlerde henüz ünlenmemiş olan Berkant'tı.

1950'li yılların başında Amerikalı şarkıcı Eartha Kitt'e "Kâtibim" şarkısını öğretti. Kitt 1953 yılında, içinde Türkçe sözcükler de geçen bu anonim şarkıyı caz tarzında ve eğlenceli İngilizce sözlerle seslendirdi. Diğer bir adı da "Üsküdar'a Gider İken" olan şarkı dünya çapında hit oldu.

1960 yılında İstanbul Şişli'de Site Sineması'nın da bulunduğu binada kendisine ait olan "Çatı Kulübü"nü açtı. "Türkiye’nin bir tür özel konservatuvarıydı" dediği bu kulüpte birçok şarkıcıyı müzik dünyasına o kazandırdı, bazı şarkıcıların da kendi üsluplarını ortaya çıkarmalarına fırsat tanıdı. Eski eşi Ayten Alpman'ı, Ajda Pekkan'ı, Cem Karaca'yı, Barış Manço'yu, Emel Sayın'ı, Metin Ersoy'u, Füsun Önal'ı ve Fikret Kızılok'u kendi kulübünde sahneye çıkardı. Bu dönemde misafir ettiği sanatçılar arasında Timur Selçuk, Erkut Taçkın, Yurdaer Doğulu, Cahit Oben, Cahit Berkay gibi müzisyenlerle Moğollar ve Silüetler gibi gruplar da yer alıyordu.

Alparslan Türkeş'e uzun yıllar danışmanlık yapan Gencer, İstanbul'dan MHP milletvekili ve belediye başkan adayı olmuştu. 2008 yılında mahkeme kararıyla asıl adı olan "İlham Osman Gencer"deki Osman'ı sildirerek adını "Bozkurt İlham Gencer" yapmıştır.

İLHAM GENCER'İN EŞİ KİM?

İlham Gencer iki evlilik yaptı: 1953’te şarkıcı Ayten Alpman’la evlendi 1961'de boşandılar. İkinci evliliğini ise Necla Gencer'le yaptı.

İLHAM GENCER'İN ÇOCUĞU KİM?

İlham Gencer'in 3 çocuğu vardır. İlk eşi  Ayten Alpman ile evliliğinden Ayşe Gencer ve İlhan Gencer, ikinci eşi Necla Gencer ile evliliğinden Bora Gencer isimli çocukları vardır.

İLHAM GENCER'İN PLAKLARI
"Bak Bir Varmış Bir Yokmuş"

"Zamane Kızları"

"Volare"

"Yalnız Tek Bir Gece / Ne Olur Yapma

“Bir Yaşayan Çınar”

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları