loading
close
SON DAKİKALAR

İmamoğlu, ilçe belediye başkanlarıyla İstanbullularla güncel karla mücadele bilgilerini paylaştı

İmamoğlu, ilçe belediye başkanlarıyla İstanbullularla güncel karla mücadele bilgilerini paylaştı
Tarih: 12.03.2022 - 16:25
Kategori: Yerel

İstanbul’da birkaç gündür Sibirya kökenli soğuk hava dalgası ile birlikte etkili olan kar yağışı, bu sabah (12 Mart Cumartesi), erken saatte (7:00) itibaren: Sarıyer, Eyüp, Arnavutköy, Beykoz ve Şile ilçelerinde tekrardan etkisini arttırarak yağmaya başladı.

Avrupa Yakası, Boğaz çevresi ile Anadolu Yakası genelinde kuvvetli kar yağışı geçişleri yaşandı. Öğle saatlerinden itibaren mola veren kar yağışının saat 16:30 itibari ile Arnavutköy, Eyüp, Sarıyer, Beykoz ve Şile gibi kuzey ilçelerimizde tekrardan etkili olmaya başlayacağıakşam saatleri (17:00) itibari ile İstanbul'un tamamına yayılacağı tahmin ediliyor.

Hâlihazırda il genelinde hava sıcaklıkları şehir merkezinde 0 ile -2, kırsal bölgelerde -5’lerde seyrediyor. Yoğun kar yağışı ve dondurucu soğuk havanın, Pazar akşam saatlerine kadar etkili olması bekleniyor.

KAR KALINLIKLARI

Kar yağışının bölgelerde başlangıcı itibari ile 4-6 saat süre ile kuvvetli şekilde etkili olması beklenirken İstanbul’un farklı bölgelerinde 20-40 cm aralığında kar kalınlıklarının oluşabileceği öngörülüyor.

Boğaz çevresindeki ilçelerde 15-30 cm, Çatalca, Arnavutköy, Büyükçekmece, Silivri Çekmeköy, Şile, Sancaktepe, Kartal gibi Anadolu yakasının doğu ilçelerinde 30-50cm yüksekliklerinde kar kalınlıklarının oluşabileceği öngörülüyor.

DON VE BUZLANMA RİSKİ

Özellikle gece sıcaklığın 0 derecenin altına inmesi ile kent genelinde don ve buzlanma yaşanıyor. İstanbulluların zorunlu olmadıkça trafiğe çıkmamaları, ulaşımda toplu taşıma araçlarını tercih etmeleri, özel araçlarını kullananların ise mutlaka kış lastiği takmaları çok önem arz ediyor. Yaya olarak dışarı çıkan İstanbulluların da kaldırımlardaki gizli buzlanmalara karşı dikkatli olmaları önem taşıyor.

İBB’NİN ÇALIŞMALARI

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, tüm birimleriyle Çarşamba gününden itibaren alarm durumunda çalışmalarını sürdürüyor. Olumsuz hava koşulları öncesinde şehir hayatının normal seyrinde devam etmesi için gerekli tüm önlemleri alındı. Çalışmalar AKOM koordinasyonunda yönetiliyor.

Kar ve kış şartlarıyla mücadele çalışmaları kapsamında 2.000 araç- iş makinesi ve 9.500 personel ile görev yapıyor. Kar yağışı ve buzlanmaya karşı ekiplerimiz yollarda, otobüs duraklarında, üstgeçitlerde, meydanlarda, hastane-hal-otogar gibi kamu alanlarında kar küreme ve tuzlama çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

ERKEN UYARI VE KAMERARLAR

İBB birimleri ve 25 dış birim ile koordinasyon içinde yürütülen çalışmalarda; Buzlanma Erken Uyarı Sistemi (BEUS), trafik kamera görüntüleri ve alınan ihbarlar doğrultusunda müdahale çalışmaları hızla gerçekleştiriliyor.

KULLANILAN GÜNLÜK TUZ VE STOK

Son 4 günde İBB Yol Bakım Ekipleri toplam 53 bin 756 ton tuz, 926 ton solüsyon kullandı. Toplam tuzun 10 bin 975’i, ihtiyaç halinde kullanılmak üzere kamu ve ilçe belediyelerine verildi. İBB’nin stoklarında şu anda157 bin 473 ton tuz ile 1290 ton solüsyon hazır tutuluyor.

·    Karayolları Ekipleri                          : 8.045 ton tuz, 411 ton üre

·    ICA (YSS Köprüsü ve Çevre Yolları)         : 1.798 ton tuz, 293 ton solüsyon, 123 ton üre

·    KMO (Kuzey Marmara Otoyolu)     : 1.329 ton tuz, 444 ton solüsyon

TOPLU ULAŞIM

Kar yağışı boyunca; Metrobüs sabaha kadar, raylı sistemler 02.00’ye kadar, vapurlar ise 24.00’e kadar çalışıyor. İETT yoğun kar yağışı nedeniyle yoğunluğa göre ek seferler koyuyor. Şehir Hatları seferleri 24.00’a kadar devam edecek. Deniz seferlerinde sabah 07.30 itibariyle bazı boğaz seferlerinde gecikmeler oldu. Deniz Taksiler 24 saat vatandaşın hizmetinde. İETT’de sefer hızı kar yağışlarına göre değişiklik gösteriyor. Ancak ihtiyaca göre ek seferler koyuluyor. İSPARK otoparkları, 70 bini aşkın araç kapasitesiyle 24 saat açık.

İETT, ayın 9’unda 4 milyon 25 bin yolcu; ayın 10’unda 2 milyon 487 bin yolcu, 11 Mart’ta ise 1 milyon 961 bin yolcu taşıdı.  (Özel Halk Otobüsleri, Metrobüs ve Ulaşım AŞ dahil)

Şehir Hatları, 9 Mart’ta 67 bin 189, 10 Mart’ta 31.211, 11 Mart’ta ise 31 bin 636 bin yolcu taşıdı.

Metro İstanbul ise; 9 Mart: 2 milyon 268 bin 10 Mart: 1 milyon 514 bin, 11 Mart’ta 1 milyon 530 bin 768 yolcu taşıdı.

TRAFİK DEĞERLENDİRMESİ

Trafikte sabah saatlerinde köprü bağlantılarında ve bazı ana yollarda kısmi, ancak akıcı yoğunluklar yaşandı. Kapanan yollar, kritik noktalarda bekletilen çekicilerle hızla açılıyor.

SORUN YAŞANAN NOKTALAR/ÖNEMLİ OLAYLAR

•      Şehir Hatları seferinde hava muhalefeti (ani ve kısa süreli tipi) nedeniyle gecikmeler ve iptaller yaşanıyor.

•      Bugün saat 05.00 itibariyle İstanbul Valiliği tarafından İstanbul içinde bulunan tır ve kamyonların trafiğe çıkışları, Anadolu ve Trakya istikametinden İstanbul’a girişleri durduruldu. Saat 07.15 itibariyle tekrar kademeli olarak izin verilmeye başlandı.

•      Arnavutköy, Eyüpsultan ve Sarıyer ilçelerinin kuzey kesimleri ve Boğaz çevresinde sabah saatlerinde yoğun şekilde etkili olan kar yağışı nedeniyle görüş mesafesinde azalma ve yol yüzeyinde ani kar birikimi nedeniyle trafikte aksamalar yaşandı.

•      Saat 10.53’te Kuzey Çevre Otoyolu Çiftalan mevkii Avrupa Kimyasal Tır Parkı Çıkışı Ankara istikametinde 5 aracın karıştığı zincirleme trafik kazası (4 tır, 1 ICA kar küreme aracı) oldu. Yol Ankara istikametinde trafiğe kapandı. Araçta sıkışan kar küreme aracı şoförü, sağlık ekiplerine teslim edildi. Ekiplerin kazaya müdahalesinin ardından Kuzey Marmara Otoyolu saat 12.15’te yol trafiğe açıldı.

•      Unkapanı Köprüsü’nün bağlantı derzlerindeki açılma nedeniyle köprü saat13.30’daEmniyet ekipleri tarafından tedbir amaçlı trafiğe çift yönlü kapatıldı. Teknik ekipler tarafından yapılan incelemenin ardından saat 14.15’de tekrar ulaşıma açıldı.

•      İl genelinde zaman zaman etkili olan kar yağışına bağlı kazalar ve trafikte aksaklıklar yaşandı. Aksaklıklara ekipler tarafından hızla müdahale edildi. Kar yağışı süresince, İBB vinç ve çekicileri tarafından arızalanan veya kaza yapan 115 araç kurtarıldı veya çekildi.

•      İtfaiye ekipleri tarafından 7 tehlike arz eden parçaya müdahale edilmiş, Polenezköy’de ormanda mahsur kalan 3 kişi kurtarıldı.

İstanbul genelinde trafikte başka önemli bir kaza veya trafiği aksatacak bir durum yaşanmadı. Trafik yoğunluğu bugün sabah saatlerinde yüzde 20’lerde seyretti. Saat 16.00 itibariyle yüzde 11’lerde seyrediyor.

KUMANYA / MOBİL MALZEME DAĞITIMI

İBB İşletmeler Müdürlüğü Lojistik ekipleri tarafından kış şartlarıyla mücadele çalışmaları kapsamında 09-12 Mart 2022 tarihleri arasında sahada çalışan personele ve il genelinde ulaşım ağı üzerindeki belirlenen 40 noktada vatandaşlara toplam 208 bin kumanya ve 111 bin mobil malzeme (sıcak içecek, çorba, kek, su)dağıtımı yapıldı.

MOBİL TUVALET HİZMETİ

Ulaşım ağı üzerindeki kritik noktalarda, FSM Köprüsü (Asya ve Avrupa girişleri), Çamlıca Gişeler (Avrupa istikameti), Mahmutbey Gişeler (Asya ve Avrupa istikameti) ve Hadımköy Gişelerde (Beylikdüzü istikameti) konuşlanan 6mobil tuvalet ile hizmet veriliyor.

EVSİZLERE KIŞ HİZMETİ

İBB Darülaceze Müdürlüğü koordinasyonda, halihazırda 579 erkek (Esenyurt), 33 kadın (Kayışdağı) ile ailelerden oluşan 63 kişi (Fatih) olmak üzere toplam 675 evsiz vatandaş misafir ediliyor. Evsiz vatandaşlara banyo, tıraş, kıyafet, sıcak yemek ve barınma hizmeti, sağlık taraması ve ilaç desteği, aileye teslim veya memleketine gönderme vb. hizmetler veriliyor. Bölgesel istihdam ofisleri vasıtasıyla iş olanağı sağlanıyor.

SOKAK HAYVANLARINA MAMA HİZMETİ

İBB Veteriner Hizmetleri Müdürlüğü ekipleri tarafından havaların soğumasıyla şehrin pek çok noktasında yiyecek bulmakta zorlanan sahipsiz sokak hayvanları için, 655 noktada günlük 2 ton besleyici değeri yüksek kuru mama dağıtımı yapılıyor.

İBB KIŞ ÇALIŞMALARI MÜDAHALE KAPASİTESİ

    Sorumlu Yol Ağı                   : 4.023 km

    Personel Sayısı                       : 9.500

    Araç ve iş Makinesi Sayısı    : 2.000

    Tuz Stoku                              : 157.473 ton (12.03.2022 itibariyle
    Kutu Tuz (kritik noktalara) : 350 adet 

    Solüsyon Durumu                 : 64 tank (1.290 ton kapasite, saatte 25 ton üretim)

    Traktör Sayısı (köy yolları için)         : 153

    Kurtarıcı Vinç - Çekici Sayısı            : 27 adet (15 kurtarıcı vinç, 12 çekici)

    Metrobüs Güzergâhı                                   Metrobüs Güzerahı:                            187 km (33 iş makinesi)

    Buzlanma Erken Uyarı Sistemi         : 60 istasyon

Kaynak : wwww.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları