loading
close
SON DAKİKALAR

IMF'nin Türkiye yorumu

IMF'nin Türkiye yorumu
Tarih: 25.05.2012 - 13:40
Kategori: Ekonomi

IMF Türkiye Daimi Temsilcisi Mark Lewis, dünya ve Türkiye ekonomisi hakkında değerlendirmelerde bulundu...

Ege Genç İşadamları Derneği tarafından Swiss Otel'de düzenlenen 65. Ege Toplantısı'na katılan IMF Türkiye Daimi Temsilcisi Mark Lewis, dünya ve Türkiye ekonomisi hakkında değerlendirmelerde bulundu.

 

"İMF olarak 188 üyemiz var"


Toplantıda bir gazetecinin Türkiyenin IMFye borcunun giderek azaldığı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın da kalan borcun bir defada ödenebileceği yönündeki demecini hatırlatarak Kendinizi işsiz kalmış gibi hissediyor musunuz? sorusu salonda kahkahalara neden olurken buna yanıt veren Lewis," Bir şeyi hatırlamak lazım. IMF olarak 188 üye ülkemiz var. Bu 188 üye ülkeden 50si aşağı yukarı IMFden borç para alıyor. Geri kalan ülkeler IMFden borç almıyorlar. Bu bazen artıyor, bazen azalıyor. Bu da üyelerimizdeki finansal ihtiyaçlara bağlı. Burada hatırlamamız gereken şey, Türkiyede IMF borç veren kuruluş olarak biliniyor, ama öyle değil. IMF aslında ekonomik ve finansal politikalarda destek veren bir organizasyon rolü oynuyor. Türkiyede daha önemli rolü aslında koordinasyon dedi.

 

''Her kuruluşun bir metodolojisi var''

S&P'nin Türkiye değerlendirmesine ise Lewis, "Her kuruluşun bir metodolojisi var. Bunun üzerinde yorum yapmak istemiyorum. Bizim açımızdan Türkiye ekonomisinin temelleri önemli. Politika açısından da önemli ama şu an yapıldı, bitti. Biz Türkiye 'yi nasıl kuvvetlendirebiliriz, büyümeyi nasıl artırabiliriz? Dolayısıyla budur. Ayrıca, IMF'de bu tür değerlendirmeleri farklı şekilde yaptıklarına da değinen Lewis, şunları söyledi: "Daha iyi veya kötü olduğunu söylemiyorum ama biz not vermiyoruz. Biz not verme şirketi değiliz bizim rolümüz farklı"

 

"AB Türkiye'nin en önemli ticaret ortağı"

Türkiye'nin AB üyeliğinin gerçekleşmemesinin ekonomiye nasıl bir etkisinin olacağı yönündeki soruya ilişkin, "Bununla ilgili konuşan son kişi olmalıyım ama daha önce de bahsediyorduk; AB Türkiye'nin en büyük ticaret ortağı. Hem Türkiye hem de AB için bu ilişkiyi artırmak derinleştirmek çok daha iyi olur. Bizim perspektifimizden bakış açımızdan bu yakın entegrasyon ve yakın ilişkiler olmalı. Bu her iki tarafın da menfaatine" şeklinde yanıt verdi.

 

"2012 ve 2013'te daha düşük bir büyüme"

İMF ve Türkiye arasındali ilişkinin son 5 yıldır alt düzeylere indiği yönündeki değerlendirmelere katılmadığını söyleyen Lewis,  , "En alt düzey meselesini anlayamadım. Eğitimler, çalışmalar, araştırmalar konusunda bütün şekillerde çalışmaktayız ve bütün aktivitelerde bütün üyelerimizle yaptığımız gibi Türkiye ile de çalışmaktayız" dedi.

 

Türkiyenin yabancı sermaye çekmekteki problemin kendisinden değil Avrupadan kaynaklandığını da ifade eden Lewis, Avrupadaki ekonomik durumun iyileşmesiyle birlikte Türkiyeye de yatırımların yöneleceğine inandığını kaydetti. Lewis, ayrıca Türkiyenin finansal yapısının gittikçe iyileştiğine işaret ederek IMF olarak 2012 ve 2013te daha düşük bir büyüme öngördüklerini ancak bunun yumuşak iniş olarak olumlu bir durum olduğunu kaydetti.

 

 

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları