loading
close
SON DAKİKALAR

İntihar eden yazardan hayat ve ölüm üzerine

İntihar eden yazardan hayat ve ölüm üzerine
Tarih: 12.02.2012 - 15:23
Kategori: Kültür & Sanat

1970 yılında tüm dünyayı şaşırtan intiharıyla gündeme gelen ünlü Japon yazar Yukio Mişima'nın 11 öyküsünü bir araya getiren "Yaz Ortasında Ölüm" H. Can Erkin'in çevirisiyle yayımlandı

Bir çeşit darbe girişimi de sayılabilecek intiharıyla tanınan Japon yazar Yukio Mişima, "Yaz Ortasında Ölüm"de Japon edebiyatının temel temalarını modern bir dille yorumluyor. Öykülerinde tuhaf karakterler ve çarpıcı olaylara yer veren Mişima'nın Japon edebiyatına has kurgusu okuru sararken, metinler Batı edebiyatından alıntılarla süsleniyor. Alıntılar Fransız şair Baudelaire'den "Binbir Gece Masalları"na kadar uzanıyor.

İÇSEL SORUNLAR
Mişima öykülerinde, okuruna hep görmezden geldiği içsel sorunlarla ilgili sorular soruyor. Kitaba adını veren öykü de konusuyla bu tespiti kanıtlar nitelikte... "Yaz Ortasında Ölüm"ün kadın kahramanı, çocuklarıyla bir tatildedir. Bir öğlen uykusu sırasında pansiyonun bahçesinden gelen gürültülerle uyanır. Çocuklarının kaybolduğunu öğrenir. Büyük bir kaos ve ulaşma çabası içindeki ailenin telaşı gerçeği değiştirmeyecektir, çünkü çocuklar boğulmuştur. Bir ailenin bu dehşet verici kayba alışma sürecini anlatırken Mişima, ölüm ve ölümün getirdiklerini en yalın haliyle gözler önüne seriyor. Büyük anlamlar yüklediğimiz hayat ve ölümün ne kadar basit olduğunu anlatıyor.

AŞIRI MİLLİYETÇİ
Yirminci yüzyıl Japon edebiyatının hırçın çocuğu Yukio Mişima'nın adı birkaç kez Nobel Edebiyat Ödülü adayları arasında geçmiş ama ödülü alamamıştı. Bunda Mişima'nın "aşırı milliyetçilik", "narsisizm" ve "anti-hümanizm" ile suçlanmasının da rol oynadığı iddia edildi. Hayranları ise bu eleştirileri Mişima'nın yanlış anlaşılmasına bağlıyorlar. Mişima, onlara göre İkinci Dünya Savaşı'ndan mağlup çıkan bir ülkenin yitip giden kuşağının sesidir. Japon samuraylarının "hiçlik"e dayalı felsefesiyle yazarlığını ustalıkla birleştirmiştir. Türkiye'de 90'lı yılların ilk yarısında yayımlanan "Bereket Denizi" serisiyle de tanınan Mişima'nın öyküleri, Hüseyin Can Erkin tarafından anadilinden çevrildi ve 30. Yıl Can Yayınları Öykü Şenliği kapsamında yayımlandı.


Yukio Mişima kimdir?
Asıl adı Hiraoka Kimitake. 1925 yılında doğdu. İlk hikâyelerini çocukken yazmaya başladı. Babasının ısrarıyla Tokyo Üniversitesi'nde hukuk okudu. Mezun olduktan sonra girdiği memuriyette ancak bir yıl çalışabildi. İstifa etti, tüm zamanını yazmaya ayırdı. Mişima'nın kısa sürede uluslararası bir ün kazanmasını sağlayan "Bir Maskenin İtirafları", 1948 yılında yayımlandı. Üretken ve disiplinli bir yazar olan Mişima, çok sayıda romanın, popüler dizi romanların, öykü kitaplarının, denemelerin ve edebiyat eleştirilerinin yanı sıra kabuki tiyatrosu ve geleneksel no oyunları için metinler de kaleme aldı. Çağdaş Japon edebiyatının en önemli yazarı olarak kabul edilen Mişima, 1970 yılında ününün ve prestijinin doruğundayken intihar etti. İntiharı Henry Miller'in "Reflections on the Death of Mishima" ve Marguerite Yourcenar'ın "Mişima ya da Boşluk Algısı" (Mishima, ou La vision du vide) gibi kitaplarına konu oldu.


Silahlı Kuvvetler kampını bastı
25 Kasım 1970'te Mişima ve beraberindeki dört arkadaşı, Japonya Silahlı Kuvvetleri'nin Tokyo'daki Ichigaya Kampı'nı bastı. Komutanı sandalyesine bağladılar ve imparatorluk haklarının yeniden tesis edilmesi için hazırladıkları manifestoyu okudular. Mişima "seppuku" (samurayların belirli bir topluluk önünde gerçekleştirdiği geleneksel Japon intihar biçimi) ile intihar etti. Eylemi gerçekleştirenlerden biri, intiharın tamamlanması için Mişima'nın başını kılıçla kesti.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları