loading
close
SON DAKİKALAR

Irak'tan Türkiye'ye hava sahası uyarısı

Irak'tan Türkiye'ye hava sahası uyarısı
Tarih: 17.07.2012 - 19:36
Kategori: Dünya

Irak hükümet sözcüsü, Türkiye'yi Irak'ın hava sahasının ve sınırlarının ihlali konusunda uyardıklarını açıkladı...

Irak Başbakanı Nuri Maliki, "Ülke dış müdahalelere maruz kalıyor. Her gün komşu ülkelerin uçaklarının hava sahamızı ihlal ettiğini duyuyoruz. Ülkemizin ulusal egemenliği kasıtlı ya da kasıtsız bir şekilde çiğneniyor. 

Bunu kabul etmiyoruz ve bunun karşısında suskun kalamayız. Başkaları kendini sorgulasın. Irak'ın egemenliği, güvenliği, hava sahası ve karasularına gerekli saygı konusunda kendilerini sorgulasınlar" dedi.

Dışişleri Bakanlığı dahil devlet kurumları harekete geçerken ilk gelen bilgi, Kuzey Irak’ta radar arızasının uçuş güvenliğini tehdit etmesi üzerine bu kararın alındığı oldu.

Bu nedenle Erbil’de, ikisi THY, biri Pegasus, biri Mısır, biri de Irak havayollarına ait 5 uçağın havaalanında bekletiliyor. Arızanın giderilmeye çalışıldığı, en geç iki saat içinde hava sahasının yeniden açılacağı bilgisi de veriliyor.

Kasımda da kapatılmıştı

2011 yılının kasım ayında da Irak, hava sahasını Türk uçaklarına kapatmıştı. O dönem Irak, Ulusal Petrol Şirketi SOMO’nun, Türk şirketlerine olan borcu nedeniyle Irak devletine ait malların haczedilmesine karar verdi. 

Borca karşılık Irak Havayolları’na ait uçaklara da el koyma kararı gündeme geldi. Bunun üzerine Irak da Türk uçaklarına Irak hava sahasını kapatmıştı.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları