loading
close
SON DAKİKALAR

'İran'ın nükleer silah yapmasını biz engelledik'

'İran'ın nükleer silah yapmasını biz engelledik'
Tarih: 13.07.2012 - 18:08
Kategori: Dünya

İngiltere Dış İstihbarat Servisi MI6, 2008 yılından bu yana İran'ın nükleer silahlar elde etmesini engellediklerini açıkladı...

İngiltere Dış İstihbarat Servisi MI6 Başkanı Sir John Sawers, İran'ın nükleer silahlar elde etmesini engellediklerini ancak İran'ın gelecek iki yıl içerisinde silahlanma konusunda başarılı olacağını söyledi.

'Kamu Hizmeti' konulu bir toplantıda yaptığı konuşmada Sawers, İngiliz ajanlarının İranlıların nükleer silah üretmelerini 2008 yılından beri önlediğini açıkladı.

MI6 Başkanı, İran'ın nükleer silah edinme konusundaki amacına 2014 yılına kadar ulaşacağının öngörüldüğünü ve bu durumunda ABD ile İsrail'in İran'a saldırı ihtimalini arttırdığını iddia etti.

Sir Sawers, "İran nükleer silahlara sahip bir ülke haline gelirse, İsrail ve ABD'nin büyük tehlikeyle karşı karşıya kalacağı açık. Herhangi bir İsrail Başbakanı'nın ya da ABD Başkanı'nın nükleer silahlara sahip bir İran'ı kabul etmesinin zor olacağını düşünüyorum" dedi.

Kabineye Mart ayında gizli brifing veren Sawers, İran ile ilgili bilgileri ilk defa kamuoyu ile paylaştı.

Gizli servisin operasyonları ile ilgili detayları nadiren paylaşan MI6'in başkanı da göreve geldiği 2009 yılından bu yana ikinci kez açıklama yaptı.

Sawers, açıklamasında, İran'ın nükleer silahlar konusunda uzmanlaştığını ve tüm teknolojiye sahip olduğunu da ifade etti.


İran MOSSAD ve MI6 suçlamıştı


Daily Telegraph'ın haberine göre, İran daha önce İsrail ve Amerika'nın Mossad, MI6 ve CIA aracılığı ile nükleer programını engellemeye çalıştığını öne sürmüştü.

Birçok İranlı nükleer bilimci suikaste uğrarken, Stuxnet virüsü İran nükleer tesislerini etkilenmişti.

İngiltere ve Amerika iddiaları reddederken, İsrail konuda sessiz kalmıştı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesi ve Almanya ile müzakere masasına oturan İran, nükleer faaliyetlerinin barışçıl olduğunu savunuyor. İsrail ve ABD ise İran'ın nükleer silah elde etmeye çalıştığını iddia ediyor.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları