loading
close
SON DAKİKALAR

İşçiler robotla yarıştırılıyor!

İşçiler robotla yarıştırılıyor!
Tarih: 15.12.2016 - 14:02
Kategori: Gündem

Paketleme bölümünde her bir ürünün 17 saniyede çıktığı BSH'de işçiler, robotlarla yarıştırılıyor. Bozuk mal çıkartan işçilerin primleri kesiliyor.

Paketleme bölümünde her bir ürünün 17 saniyede çıktığı BSH'de işçiler, robotlarla yarıştırılıyor. Bozuk mal çıkartan işçilerin primleri kesiliyor.

Evrensel'den Vedat Yalvaç'ın haberine göre, her robot arasında bir işçinin çalıştığını aktaran işçiler, 17 saniyenin geçmesi durumunda ise bölüme konulan kırmızı ışığın yandığını söylüyor. Robotların hızına yetişemeyerek bozuk ürün çıkaran işçiler ise primleri kesilerek cezalandırıyor. Öte yandan BSH’ye bağlı onlarca yan sanayi de çalışan binlerce işçi de bu çalışma düzeninden etkileniyor.

"Arkaya robot koyuyor, arasına da 1 işçi koyuyor sonra da bizden onunla aynı performansı göstermemizi bekliyorlar diyen" işçiler, paketleme bölümünde Kuka denilen bu robotların 17 saniyede bir 1 adet ürün çıkardığını belirtti. Makinelerin hızının arttırıldığını belirten işçiler, şunları söyledi: "17 saniyenin geçmesi durumunda başucumuzda duran kırmızı alarmlar var onlar yanıyor ve geç kaldın diyor. Bir gün işçiler, ‘Usta mallar çok hızlı geliyor yapamıyoruz. Şu amirleri çağır da derdimizi anlatalım’ dediler. Ben de çağırdım. Kısım şefi de içeri girerek ‘yapamayan varsa çıksın gitsin’ diyerek içeri girdi. Böyle olunca işçiler korktu ve söyleyecekleri hiçbir şeyi söylemedi. Gidince de niye konuşmuyorsunuz diye kızdım onlara onlar da ‘borcumuz, harcımız var’ bir şey diyemedim.”

Hatalı malın faturası işçiye kesiliyor

Bantların çok hızlı olması nedeniyle bazı işçilerin de kırmızı yememek için kaynağı yapmadan gönderdiğini söyleyen işçiler, “Kaynak yapmadan gönderilince hurda artmış. Bunun üzerine de fabrika alacağımız 400 liralık primi kesti” diye konuştu. Primlerin kesilmesine tepki olarak yemeğe gitmediklerini dile getiren işçiler şunları söyledi: “Daha sonra herkesin katıldığı bir yemek organizasyonu yaptılar. Bunu vermedikleri primin karşılığı olarak verildiğini söyleyerek oluşan tepkiyi önlemeye çalıştılar. Ama bizim öfkemizin dinmesi yerine iki katına çıktı. 3 kuruş veriyorsun öldürene kadar çalıştırıyorsun. Biz de yatarak para kazanmak istemiyoruz. Ancak daha insani koşullarda çalışmak bizim de hakkımız.”

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları