loading
close
SON DAKİKALAR

İşçilerden Bakan'a cevap

İşçilerden Bakan'a cevap
Tarih: 11.02.2012 - 20:59
Kategori: Sendika

Bakan’ın "mesai" açıklamalarına temkinli yaklaşan işçiler, çalışma saatlerinin ancak ücretlerin yükseltilmesiyle anlamlı olduğunu söylediler.

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ın haftalık ortalama çalışma süresinin fazla mesailerle 49 saati bulduğunu, bu süreyi indirip istihdamı arttırmayı hedeflediklerini ifade eden açıklamasına Çorlu’da çalışan işçiler temkinli yaklaştı. Çorlu’da başta tekstil ve deri sektörü olmak üzere fazla mesai ile çalışmak neredeyse normal işgünü haline getirilmiş durumda.  Düşük ücretle ve günlük on iki saat çalışan işçiler aldıkları fazla mesai ücretleriyle geçinmeye çalışıyorlar.

Çalışma saatlerinin düşürülmesi yüzyılların talebi. Neredeyse yüz yıllık bir kazanım olan günlük sekiz saatlik çalışma hakkı Çorlu’ya hala yabancı. Hatta günlük 11 saati aşan çalışma yasaklanmasına rağmen burada İş Kanunu da yok!
Gazetemize açıklama yapan işçiler elbette insanca bir yaşam için günlük sekiz saat çalışmaktan yana. Ama fazla mesai ücretleri de “yaşamak” için zorunlu. Bu nedenle Bakan’ın açıklamalarına temkinli yaklaşan işçiler, çalışma saatlerinin ancak ücretlerin yükseltilmesiyle anlamlı olduğunu söylediler.

AKP’DEN BEKLENTİ ZAYIF

İşçilerin Bakan Cevdet Yılmaz’ın açıklamalarına kuşku ile bakmasında, AKP’ye genel bir tepkinin de etkisi var. İşçiler AKP’nin, çalışma ve yaşam koşullarını iyileştirmek için hiçbir değişiklik yapmadığını, kazanılmış haklarını da ortadan kaldırmaya çalıştığını düşünüyorlar. Uzun süre sendikalaşma mücadelesi veren Polyplex işçilerinden İsmail de bu güvensizliği yansıtarak “sendikaya üye olmak istedik. Ama patron yasadışı birçok şey yaptı. Ne hükümetten ne de yerel makamlardan engel olan, bizim hakkımızı savunan çıkmadı. Hatta çıkardıkları yasalarla haklarımızı gasp etti. Bu yüzden Bakana güvenmiyorum” diye konuştu.

MESAİYLE GEÇİNİYORUZ

Günde on iki saat, haftada yedi gün çalıştığını, mesailer ile ayda 1.200 TL kazandığını belirten Sun Tekstilde çalışan bir işçi “Çorlu’da ev kiraları ortalama 400 lira. Mesailer kalkarsa nasıl geçineceğiz. Asgari ücret yükseltilmeden mesailer kalkarsa işçiler açlıktan kırılır. Yoksa ben de sekiz saat çalışıp, insan gibi yaşamak istiyorum. Ama hükümet bir taraftan asgari ücreti düşürmek için yol ararken, diğer taraftan da mesaileri kaldıracaklarını söylüyorsa bunlar işçiyi değil patronu düşündüklerindendir” dedi.

KENDİMİZİ FEDA ETTİK

Çorlu’da işçilerin geçinebilmek içim özellikle mesaili iş aradıklarını belirten bir ABM Tekstil işçisi şunları söyledi: “Hayat koşulları her geçen gün zorlaşıyor. Geçinebilmek büyük başarı. Biz kendimizin çalışma saatlerinden vazgeçtik. Çocuklarımız için kendimizi feda ettik. Bu da patronların işine geliyor. Mesailer kalkarsa o zaman ücretler de memur maaşlarına çıkarılsın ki adam gibi yaşayabilelim.”   

ÜCRET ZAMMI YOK!

Bazı fabrikalarda işçilerin mücadelesi ile sekiz saatlik işgünü hakkı da kazanıldı. Bunlardan birisi de Örkum Tekstil fabrikası. İşçilerin tepkileri üzerine sekiz saatten üç vardiyalı çalışma düzenine geçildiğini belirten bir Örkum Tekstil işçisi “Biz verdiğimiz mücadele ile sekiz saate döndük. Yeni belirlenecek ücretler için de bir şeyler yapmaya çalıştık. Eski işçiler için sekiz saate göre iyi ücret belirlenirken yeni işçilerinki düşük oldu. Ama Bakan açıklamasında ücretlerin yükseltilmesinden bahsetmiyor” dedi.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları