loading
close
SON DAKİKALAR

İşçilere saldırı planı Adana AKP'den

İşçilere saldırı planı Adana AKP'den
Tarih: 28.05.2012 - 14:42
Kategori: Sendika

Adana’da TEDAŞ direnişlerini sürdüren enerji işçilerine yönelik saldırıları AKP il teşkilatının yönlendirdiği açığa çıktı...

Adana’da 22 Mayıs günü AKP il yönetiminden üç kişi bir TEDAŞ’ta işe iade için direnişte olan enerji işçilerinden birinin evini ziyaret etti. AKP’liler, enerji işçisine başka bir yerde iş teklif etti, hatta AKP Gençlik Kolları’nda da yerinin hazır olduğunu söyledi. Bunların karşılığında da işçiden, arkadaşlarını Enerji-Sen’den istifa ettirmesini talep etti. Enerji işçisi, AKP’lilerin teklifini reddetti.

AKP’lilerin çabaları sonuç vermeyince 23 Mayıs günü enerji işçilerine yönelik saldırı başladı. 23 Mayıs günü ilk saldırının zabıta tarafından gerçekleştirilmesi dikkat çekti. Sendika.Org’a konuşan direnişteki enerji işçileri daha önceki olaylarda polisin saldırdığını zabıtanın sonradan olaya dahil olduğunu ifade etti.

Zabıta polisi geçti
23 Mayıs günü zabıtanın saldırdıktan sonda civardaki polislere haber verdiğini belirten işçiler, polis tarafından gözaltına alındıklarında polislerin de zabıtanın neden müdahale ettiğini anlamadıklarını kendi aralarında konuştuklarını aktardı.

Enerji işçileri, 23-24 Mayıs’ı polis saldırıları altında geçirdi. Tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilen enerji işçileri 25 Mayıs günü tutuksuz yargılanmak üzere serbest bıraklıdı. Bu sırada Adana Emniyeti, TEDAŞ önünü çelik bariyerlerle kapattı, çelik bariyerlerin ortasına da çevik kuvvet polislerini yerleştirdi.

İşçilere yönelik baskı bitmedi
26 Mayıs günü sabahı polis işgalinin fotoğrafını çeken bir enerji işçisinin evine polisler gitti. Fotoğrafı çektikten sonra eve gitmeyen işçi, ailesinin aramasıyla olaydan haberdar oldu. İşçinin ailesi polislerin “Kimsiniz, neden fotoğraf çekiyorsunuz, amacınız ne?” diye sorduğunu söyledi.

İstanbul’dan Adana’ya telefon
26 Mayıs günü bir gelişme daha oldu. İstanbul Sefaköy’de Ülkü Ocağı’ndan faşistleri çağırarak maaşlarını alamadıkları için iş bırakan işçileri zorla işe çıkartmaya çalışan Çıralı Marsaş şirketi TEDAŞ direnişindeki enerji işçilerini aradı. İşçileri arayan şirket yetkilisi, Adana’da bir ihale aldıklarını Enerji-Sen’den istifa etmeleri durumunda işçileri işe başlatacaklarını söyledi. Şirketin bu teklifi de işçiler tarafırndan reddedildi.

Enerji işçileri dayanışmaya çağırıyor
Enerji işçileri, 22-26 Mayıs tarihleri arasında yaşadıkları gelişmelerden sonra direnişlerinin işbaşı yapana kadar süreceğini söyledi. 14 Haziran’da bir şenlik yapacaklarını duyuran Enerji-Sen üyesi işçiler, herkesi dayanışma gecesine çağırıyor. 

Dayanışma gecesine çağrı metni;
Üç aydır işimiz, ekmeğimiz, onurumuz için Adana’da Toroslar Elektrik Dağıtım AŞ (TEDAŞ) önünde bir direniş türküsü söylüyoruz. İşin kısa öyküsü; yatmayan maaşlar, iş bırakmalar, sendika üyelikleri, taşeron üstünden haksız kazançlar, tehditler, gözaltılar…

Sermaye bildiği bütün yöntemlerle sistematik olarak saldırıyor. Direnişi kırmak için rüşvet teklifi, AKP’li meclis üyelerinin çat kapı sabah ev ziyaretleri, Enerji-Sen'e ve yöneticilerine dair hayal ürünü komplolar kurma girişimleri…

Saldırıların yanında dayanışmayı da gördük, bu hem kısa hem uzun üç ay boyunca. Yıkım tehdidi altındaki Barış ve İsmetpaşa Mahallesi Barınma Hakkı Bürosu’ndan gelenler ekmeklerini paylaştı bizle. Kadınlar, evlerinde pişirdikleri aşlarını hergün bize getirdiler.

Dostlarımız DİSK, KESK, TMMOB, Tabip Odası, ÖDP, TKP, Halkevleri hep birlikte “TEDAŞ’ta direniş kazanacak!” sloganını örgütledik. Bildiri dağıttık, yürüyüşler yaptık, imza topladık. “TEDAŞ işçisi kazanırsa, Adana kazanacak” dedik. Tüm Adana’yı dolaştık. Kah Adanademirspor tribününde “Atılan işçiler geri alınsın” pankartı olduk; kah cuma akşamları yaptığımız dinletilerde “Cav Bella” dedik. Sayısını hatırlamadığımız kadar gözaltına alındık, para cezalarına muhattap olduk. Yılmadık. İşimiz, aşımız, çoçuklarımız için yılmadık. Tüm Adana şahittir ki; eşlerimizi, çoçuklarımızı gözaltına aldılar; her gözaltı sonrası direniş yerine geri dönüp “TEDAŞ’ta direniş kazanacak” dedik.

Şimdi Adana Emniyeti, çadır kurup direndiğimiz işyerimizin önünü demir bariyerlerle kapattı. Bütün yaya geçişini de kapattılar. TEDAŞ’ın önündeki refüje oturmayalım diye çevik kuvvet polislerini de oraya oturttular. İşgal orduları gibi geldiler; 'amir'lerinden aldıkları emirleri yerine getirdiler.

Direnişin haklılığı, bütün gerçekliği ile gözler önünde. Bir tarafta işçiler, bir tarafta sermaye ve onun kolluk güçleri. İşyerimizi polis işgal etti. Bu işgal girişimi AKP’nin il yönetim toplantısında TEDAŞ direnişi gündemiyle ilgili bölümde mi konuşuldu bilinmez ama bir tarihsel gerçekliği hatılatmadan geçmeyelim: “İşgalçiler her zaman kaybeder.”

Bu abluka dağıtılacak!
Bütün dostlarımızla birlikte 14 Haziran’da Adana’da TEDAŞ direnişiyle dayanışma etkinliği düzenliyoruz. Hilmi Yarayıcı, Bandista ve Ozan Irmak’la Doğalpark’ta hep birlikte haykıracağız: “Taşorona başkaldırıyoruz, gücümüz birliğimizdir!”

Binlerin katılacağı bu koroda sen de yerini al.

Bizimle, yapabileceğin bir şey muhakkak vardır. TEDAŞ önünde ziyaretimize gelin, demli bir çayımızı için. Uzaktaki dostlarımız TEDAŞ’ın bu haksız uygulamasını protesto için TEDAŞ’a mail atsın.

Bizler direnişimizin kazanımla sonuçlanacağından eminiz. Biz kazanırsak Adana kazanacak, Adana kazanırsa bütün ülkedeki taşaronlar şirketlerde çalışan işçiler kazanacak.

Hava döndü artık. Susma sen de haykır: “Biz haklıyız, biz kazanacağız!”

Dayanışma gecesi için irtibat no: 0 536 293 83 89
Süleyman Keskin – Enerji-Sen Örgütlenme Uzmanı

Sendika.org

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları