loading
close
SON DAKİKALAR

İshak Paşa sarayı restore ediliyor

İshak Paşa sarayı restore ediliyor
Tarih: 11.02.2012 - 21:51
Kategori: Seyahat

Sarp kayalar üzerine kurulmuş, kartal yuvasını andıran İshak Paşa Sarayı'nda restorasyon çalışmaları devam ediyor.

Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde bulunan, sarp kayalar üzerine kurulmuş, kartal yuvasını andıran İshak Paşa Sarayı'nda restorasyon çalışmaları devam ediyor.
Doğubayazıt'a 5 kilometre uzaklıktaki İshak Paşa Sarayı, dünyanın ilk kalorifer sisteminin de kullanıldığı yer olarak biliniyor. Saray, 116 odası, türbesi, camisi, surları, divan ve harem salonları, iç ve dış avlularıyla kartal yuvasına benzetiliyor. 1685'te Doğubayazıt Sancak Beyi Çolak Abdi tarafından yaptırılan, yapımının 99 yıl sürdüğü bilinen saray, bölge turizmi açısından büyük önem taşıyor. Türkiye mimarisinin en güzel örneklerinden biri olan saray yapısı, her yıl çok sayıda yerli ve yabancı ziyaretçiyi ağırlıyor. Bölge turizmi açısından önem taşıyan sarayda Kültür ve Turizm Bakanlığınca 2010'da başlatılan restorasyon çalışmaları sürdürülüyor.


İl Kültür ve Turizm Müdürü Muhsin Bulut yaptığı açıklamada, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müzeler Genel Müdürlüğünce 2010 yılının kasım ayında restorasyon ihalesi yapıldığını belirterek, yaklaşık 8 milyon 100 bin liralık ihalenin ardından çalışmaların başladığını söyledi.
İshak Paşa Sarayı'nın görünmeyen ama çok ciddi hasar görmüş alanlarını restore edip yüzyıllar sonraya taşımayı hedeflediklerini ifade eden Bulut, şunları kaydetti:
''Özellikle seyir terasında, hiç el değilmemesi gereken yerlere, gizemli yerlere define avcıları ulaşmış ve ciddi tahribat yapmış. Birileri için çok şeyler ifade etmeyen bu muhteşem yapıda en ufak bir oynama en ufak bir yanlışlık, ciddi zararlara ve sıkıntılara neden olmaktadır. Temel hedefimiz, İshak Paşa Sarayı'nı en az hasarla ya da hasarsız olarak çocuklarımıza miras bırakmaktır.''

Restorasyon çalışmaları kapsamında ambarlar ve zindanlar hariç tüm duvarlarda güçlendirme çalışmaları yapıldığını, harem giriş portalının onarıldığını belirten Bulut, çalışmaların Kültür ve Turizm Bakanlığının denetiminde, Erzurum Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun onayladığı proje kapsamında aslına uygun olarak yürütüldüğünü kaydetti.

50 kişilik ekibin yer aldığı çalışmaların 2013 sonunda tamamlanmasının hedeflendiğini bildiren Bulut, ''İshak Paşa Sarayı hem Türkiye hem de bölge turizmi açısından büyük önem arz etmektedir. Sarayın UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi'ne alınması bunun bir kanıtıdır'' dedi.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları