loading
close
SON DAKİKALAR

'IŞİD lideri Bağdadi'nin İdlib'de öldürüldüğü doğrulandı'

'IŞİD lideri Bağdadi'nin İdlib'de öldürüldüğü doğrulandı'
Tarih: 27.10.2019 - 15:51
Kategori: Dünya

ABD Başkanı Donald Trump'ın "çok büyük bir şey oldu" şeklindeki paylaşımı kamuoyunda merak uyandırırken, IŞİD lideri Ebubekir el-Bağdadi'nin İdlib'de ABD birliklerinin düzenlediği bir operasyonda ölmüş olabileceği iddia edildi.

Newsweek dergisi, Pentagon yetkililerine dayandırdığı haberinde, Trump'ın geçen hafta IŞİD lideri Ebubekir el-Bağdadi'nin hedef alınacağı çok gizli bir operasyona izin verdiğini ve bu operasyonun gerçekleştirildiğini iddia etti.

Haberde, saldırı sonucuyla ilgili Beyaz Saray'ı bilgilendiren askeri yetkililerin, "Bağdadi'nin öldürüldüğünden büyük oranda emin olduklarını" söyledikleri belirtildi.

Öte yandan Reuters da, "Ebubekir El Bağdadi, Türkiye sınırına kaçmaya çalışırken öldürüldü" iddiasında bulundu.

Ruters'ın haberine göre; Kuzeybatı Suriye'deki Idlib eyaletindeki militan gruplardan birinin komutanı Baghdadi'nin Cumartesi günü gece yarısından sonra helikopterlerle, savaş uçaklarıyla ve Türkiye sınırındaki Brisha köyünde meydana gelen bir çatışmada öldürüldüklerine inanıldığını söyledi.

OPERASYONUN AYRINTILARI

ABD'nin, terör örgütü IŞİD lideri Ebubekir el-Bağdadi'yi İdlib'de öldürdüğü iddia edilen operasyonda ABD birlikleri geceyarısı helikopterle indirme yaparak yaklaşık 4 saat süren çatışmaya girdi.

İdlib'deki AA muhabirinin bildirdiğine göre, ABD'nin helikopterlerle indirme harekatı düzenlediği mevki, ilin kuzeyinde yerinden edilmiş sivillerin sığındığı Tourlaha Kampı'na birkaç kilometre uzaklıkta yer alıyor.

Gece yarısı 00.00 sularında bölgeye 8 ABD helikopteri ve 2 insansız hava aracı (İHA) gelerek Barişa köyü yakınlarındaki hedefi bir buçuk saat boyunca yoğun ateş altına aldı.

Helikopterlere, yerden ağır silahlarla karşılık verildi.

Yaklaşık 1,5 saat süren ilk çatışmaların ardından helikopterler bölgeden ayrıldı.

Yarım saat sonra geri dönen helikopterler saldırıya devam etti.

Bu sırada helikopterlerden ABD özel kuvvetleri olduğu düşünülen unsurlar yere indirildi.

Çatışmaların ikinci kısmı 2,5 saat kadar sürdü.

Helikopterler yaklaşık dört saat süren operasyonun ardından bölgeden ayrıldı.

EBU BEKİR EL BAĞDADİ KİMDİR?

Ebu Bekir el-Bağdadi 1971'de Irak'ın Samarra şehrinde doğdu. Ebu Bekir el-Bağdadi(Arapça: أبو بكر البغدادي), kendini halife ilan eden Irak ve Şam İslam Devleti (IŞİD) adlı örgütün kurucusu ve lideridir.

Irak Savaşı sırasında El Kaide'de kurucusu olduğu IŞİD'in temellerini attı. Suriye'de iç savaşın çıkması üzerine buraya gelerek pek çok faaliyetler yaptı. 2013'te Nusra Cephesi ile kendi örgütünü birleştirdiğini açıkladı.

29 Haziran 2014'te de halifeliğini ilan etti. Bu durum dünya üzerindeki birçok müslüman ülke tarafından büyük bir tepkiyle karşılandı. Öte yandan 4 Ekim 2011'de Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı Bağdadi'yi küresel terörist ilan ederek başına 10 milyon dolar ödül koydu.

EĞİTİM DURUMU

Bağdadi üniversite eğitimi için İlahiyat alanını seçti.1996'da Bağdat Üniversitesi'nin İslami Çalışmalar bölümünden mezun oldu.

Daha sonra ise Saddam İslami Çalışmalar Üniversitesi'nde Kuran çalışmaları alanında 1999'da yüksek lisans, 2007'da doktorasını tamamladı.

Bağdadi lisans eğitiminin ardından 2004 yılına kadarki dönemi Bağdat'ın Tobçi mahallesinde, iki eşi ve altı çocuğuyla birlikte geçirdi.

Yerel bir camide mahallenin çocuklarına Kuran okuyordu. Aynı zamanda caminin futbol takımının yıldızıydı.Amcası, mezuniyeti sonrası dönemde Bağdadi'yi, Müslüman Kardeşler hareketine katılmaya ikna etti.

Bağdadi kısa süre içinde, hareket bünyesindeki az sayıdaki, şiddet yanlısı ultra-muhafazakârın cazibesine katıldı ve Selefi cihatçılığı benimsedi.

ABD'Lİ ASKERİ KAYNAKLAR BAĞDADİ'NİN ÖLÜMÜNÜ DOĞRULADI

Fox News Ulusal Güvenlik Muhabiri Jennifer Griffin, Twitter hesabından yaptığı açıklamada "ABD üst düzey askeri kaynağa göre IŞİD Lideri Ebubekir El Bağdadi, ABD'nin İdlib'e düzenlediği saldırıda öldü. Bağdadi'nin kimliği doğrulandı. ABD'li kaynak, 'Uzun süredir Bağdadi'nin İdlib'de saklandığından şüpheleniyorduk' dedi" ifadelerini kullandı.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları