loading
close
SON DAKİKALAR

İSKİ: 2022 açılışlar yılı olacak

İSKİ: 2022 açılışlar yılı olacak
Tarih: 28.12.2021 - 15:30
Kategori: Yerel

İSKİ, sürdürdüğü birçok atıksu ve içme suyu yatırımını 2022 yılında tamamlayarak hizmete alacağını duyurdu.

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi, devam eden projelerinin bir bölümünü 2022 yılında tamamlayarak, İstanbulluların hizmetine sunacağını açıkladı. Açılışları yapılacak olan tesisler ile biyolojik ve ileri biyolojik atıksu arıtma oranının yükseleceği, altyapının modernize edileceği, şehre yeni yaşam vadileri kazandırılacağı bildirildi.

İSKİ'den yapılan açıklamada, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun liderliğinde devam eden atıksu ve içmesuyu yatırımlarının tamamlanarak 2022 yılında İstanbulluların hizmetine sunulacağını duyurdu. 2022 yılında toplam 10 milyar TL bütçesi olan İSKİ, bu bedelin yaklaşık yüzde 50’sini yatırımlara ayıracak.

İSKİ'nin açıklaması şöyle:
2019’dan bu yana Ataköy Atıksu Arıtma Tesisi, Ömerli Emirli İçmesuyu Arıtma Tesisi, Bakırköy ile Zeytinburnu Hizmet Binaları ve Gümüşyaka Konmodüler İçmesuyu Arıtma Tesisleri devreye alınarak hizmet adına büyük adımlar atıldı. Ayrıca 83 noktada taşkın riski önlenirken, Marmara Denizi’ne atıksu deşarj edilen 104 noktada da sorun giderildi. 165 bin metrekarelik bir yeşil alan İstanbulluların hizmetine sunuldu.

2022 YILINDA HİZMETE GİRECEK YATIRIMLAR

1. Baltalimanı Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi

Halen ön arıtma tesisi olarak hizmet veren tesisin dönüştürme çalışmalarının sonuna gelindi. Proje tamamlandığında günde 600 bin metreküp arıtma kapasitesi olan tesis, ön arıtmadan biyolojik arıtmaya dönüşecek. İnşaat çalışmalarının 2022 yılında tamamlanmasıyla günde 170 ton çamurun İstanbul Boğazı'na karışması da engellenecek.

2. Tuzla İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi 3. Kademe İnşaatı

Çalışmalarda sona gelinen tesis 2022 yılının ilk yarısında hizmete alınacak. 400 bin metreküp kapasiteye sahip olan 3. kademe ile tesisin toplam kapasitesi 650 bin metreküpe ulaşacak ve Türkiye’de alanının en büyüğü olacak.

3. Ambarlı Atıksu Tüneli

Avcılar ve Küçükçekmece’nin atıksularını Ambarlı İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’ne taşıyacak olan 6,5 km uzunluğundaki atıksu tünelinin yüzde 30’luk kısmı tamamlandı. Tünel çalışmalarının 2022 yılının sonuna doğru bitirilmesi öngörülüyor.

4. İstavroz Atıksu Tüneli

Üsküdar ilçesi Beylerbeyi, Burhaniye, Kirazlıtepe ve Küplüce Mahallelerinde

Yaklaşık 40 bin kişinin yaşadığı bir alandan kaynaklanan günlük 10bin m3 atıksu, Beylerbeyi Sarayı’nın yanından uzun yıllardır İstanbul Boğazı’na akmaktadır. Yaklaşık 30 milyon TL maliyeti olan 598 m uzunluğundaki Istavroz Atıksu Tüneli ile İstanbul Boğazı’na akan atıksular Küçüksu Atıksu Arıtma Tesisi’ne iletilecek, yağmursuları ise İstanbul Boğazı’na akacaktır.

5. Ayvalıdere Yağmursuyu Tüneli

Eyüpsultan, Bayrampaşa, Güngören, Esenler, Zeytinburnu ve Bakırköy ilçelerinde her etkili yağışta meydana gelen su baskınlarına son vermek amacıyla inşa edilen 4 bin 652 metre uzunluğundaki yağmursuyu tüneli, 2022 yılının ilk çeyreğinde hizmete girecek.

6. Peyzajlı Dere Islah Çalışmaları

İstanbul’da dereleri ıslah eden İSKİ, dere kenarlarını da yaşam alanına çevirerek hem İstanbulluları taşkın riskinden koruyor hem de İstanbullulara yeni yeşil alanlar sunuyor. Tuzla, Beylikdüzü, Sancaktepe ve Çekmeköy’deki çalışmalar 2022 yılında sona erecek.

7. Terkos- İkitelli İsale Hattı İnşaatı

Avrupa Yakası’nın artan su ihtiyacını karşılayacak ve İkitelli İçmesuyu Arıtma Tesisleri’nin daha verimli çalışmasını sağlayacak Terkos-İkitelli İsale Hattı inşaatı 2022 yılında sona erecek. 36 km uzunluğundaki isale hattının yüzde 91’i tamamlanmış durumda.

8. Terkos ve Taşoluk İçmesuyu Arıtma Tesisleri

Arnavutköy Bölgesinin içmesuyu ihtiyacını karşılamak üzere inşa edilen Terkos ve Taşoluk içmesuyu arıtma tesislerinde çalışmalar tüm hızıyla sürüyor. Terkos günde 100 bin metreküp, Taşoluk ise günde 50 bin metreküplük kapasiteye sahip olacak. Tesisler 2022 yılının son çeyreğinde İstanbulluların hizmetine girecek.

9. Şile (Darlık) İçmesuyu Arıtma Tesisi

Şile’de su arzında zaman zaman yaşanan problemlerin önüne geçmek için inşa edilen Şile İçmesuyu Arıtma Tesisi, günlük 20 bin metreküp içmesuyunu  membran yöntemiyle arıtacak.

10. Melen Sistemi’nin Kapasitesi Artıyor

İstanbul’un önemli su kaynaklarından biri olan Melen Sistemi’nin kapasitesi arttırılıyor. Sisteme eklenecek yeni pompalar ile günlük kapasite 735 bin metreküp artacak. Böylece kış aylarında depolanamayan yağış fazlası sular da sisteme alınmış olacak.

11. Bozdoğan Kemeri Restorasyonu

İstanbul’un tarihi su eserlerinden olan Fatih’teki Bozdoğan Kemeri’nin restorasyon çalışmaları da bu yıl içerisinde tamamlanacak.

12. Çatalca Hizmet Binası

İSKİ İstanbullulara daha kaliteli hizmet vermek amacıyla çalışmalarına aralıksız devam ediyor. İstanbullular mobil uygulamalar, Alo 185 ve e-Devlet üzerinden birçok abonelik işlemini gerçekleştirebilirken, şube müdürlüklerine gelerek işlemi yapmak isteyen abonelere de daha iyi fiziki mekanlar sağlamak için çalışıyor. Bu kapsamda inşa edilen İSKİ Çatalca Hizmet Binası 2022 yılı ilk yarısında tamamlanarak hizmet vermeye başlayacak."

İSKİ GENEL MÜDÜRÜ RAİF MERMUTLU: “YEŞİL ÇÖZÜM” VİZYONU DOĞRULTUSUNDA ÇALIŞIYORUZ

2022 yılında hizmete girecek tesislerle ilgili açıklamalarda bulunan İSKİ Genel Müdürü Raif Mermutlu, “İstanbul Büyükşehir Belediyemizin ‘Yeşil Çözüm’ vizyonu doğrultusunda çalışmalarımıza devam ediyoruz. Uzun soluklu dev yatırımları mümkün olan en kısa sürede tamamlamaya gayret ediyoruz. Atıksu arıtmada kalitemizi arttırıyor, yüzde 100 biyolojik ve ileri biyolojik arıtma oranına ulaşmak için çaba sarf ediyoruz. Atıksu ve yağmursuyu altyapımızı iyileştiriyoruz. Bununla birlikte, İstanbul’a bugün kesintisiz ve içilebilir su sağlarken, şehrin gelecekte ortaya çıkacak ihtiyaçlarına da bugünden çözüm buluyoruz” şeklinde konuştu.

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları