loading
close
SON DAKİKALAR

İSPARK’ın 225 otoparkından sadece 52’si ruhsatlı

İSPARK’ın 225 otoparkından sadece 52’si ruhsatlı
Tarih: 01.11.2018 - 18:01
Kategori: Gündem

Sayıştay’ın İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) ilişkin 2017 yılı denetim raporu, ‘usulsüzlük’leri gözler önüne serdi.

Rapora göre, İSPARK’ın işlettiği otoparklardan yalnızca 52’sinin ruhsatı var ve birçok arazi yasalara aykırı olarak devredildi.

Sayıştay’ın tespitlerinden öne çıkan başlıklar şöyle:

- AVM’lerden ‘tahsilat’ yok: Ana caddeler üzerindeki birçok alışveriş merkezinden, İlan ve Reklam Vergisi’nin tahsilatı yapılmadı. İBB’nin taşınmazları üzerindeki LED ekranlar, ‘ecrimisil karşılığı’ Kültür A.Ş.’ye kullandırıldı.

-Sadece plaj ücreti alındı: Güneş Plajı, Menekşe Plajı, Yeşilköy Çiroz Plajı, Karaburun Plajı, Küçüksu Plajı ve Caddebostan plajlarında İBB’ye aktarılması gereken tutarda, sadece plaj giriş ücreti dikkate alındı. Diğer gelirler hesaplamaya dâhil edilmedi.

- Ruhsatsız otoparklar: İSPARK A.Ş. tarafından işletilen 225 açık ve kapalı otoparktan, yalnızca 52’si ruhsatlandırıldı. İSPARK’ın dışında 719 ruhsatsız otopark faaliyet gösteriyor. Meclis kararı olmaksızın ilçe belediyelerince 52 adet otopark işletiliyor. Bunlardan yalnızca 4 tanesinin ruhsatı var.

-126 bin ücretsiz kullanım: 2017’de ‘denetim kartı’ adı altında kimi kişilere elektronik kart verildi. Bu hizmetten 126 bin 41 kez ücretsiz olarak faydalanıldı. Mevzuata aykırı olan bu durumun dışında bloke edilen İstanbulkart’lar da kullanılmaya devam etti, cezai işlem uygulanmadı. Bu kapsamda 2017’de 8 bin 997 kaçak kullanım oldu.

- Otogardaki işletmelerin yarısı ruhsatsız: Bayrampaşa Otogarı’nda yer alan 868 işyerinden sadece 300 adedi ruhsatlı. 578 işyerinin ise ruhsatı yok.

- Mevzuata aykırı ‘kantar’ devri: Kadıköy ve Bayrampaşa hallerindeki otopark ve kantarların işletmeciliği ihaleyle verilmesi gerekirken otopark işletmesi İSPARK A.Ş’ye devredildi.

-İhaleye gerek görmemişler: İBB’nce kiraya verilen kimi taşınmazlarda, kiracıların kira süresi sona ermesine rağmen kiracılık ilişkisi devam etti.

- Yerebatan Sarnıcı’nda yasalara aykırı kiralama: İstanbul Kültür Sanat Ürünleri Tic. A.Ş. Yerebatan Sarnıcı’nda 28 yıldır kiracı. Ancak kurumun kira süresi 1993’te bitti. O tarihten bugüne, ihale yapılmaksızın kiracı ilişkisi devam etti.

-Harem Otogarı yasalara aykırı durum: Mülkiyeti Hazine’ye ait Harem Otogarı, Belediye Kanunu’na aykırı olarak Üsküdar Belediyesi tarafından işletiliyor.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları