loading
close
SON DAKİKALAR

İsrail'in heron oyunu ortaya çıktı!

İsrail'in heron oyunu ortaya çıktı!
Tarih: 12.02.2012 - 21:59
Kategori: Gündem

PKK'yı izlemek için İsrail'den alınan Heronlar hiçbir işe yaramadı çünkü...

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz hafta Lüksemburg Başbakanı Jean Claude Junker'ı kabul etti. Başbakan Erdoğan, ardından Junker ile ortak bir basın toplantısı düzenledi. Bu sırada gazeteciler, Erdoğan'a tamir için İsrail'e gönderilen Heronlar'ın (İnsansız Hava Araçları) durumunu sordu. Başbakan Tayyip Erdoğan, "İnsansız hava araçları alınmıştır. İnsansız hava araçları, bakımıyla alakalı geri gönderilmiştir. Aramızdaki bu sıkıntılar nedeniyle insansız hava araçlarımızın hala bakımını yapıp geri göndermemişlerdir. Bu ahlaki midir" dedi. 
 
Başbakan Erdoğan İsrail'i sert bir dille uyarırken bu açıklamadan sonra gözler Heronlar'a çevrildi. Türkiye, kanlıterörörgütü PKK ile mücadele kapsamında teknolojik olanakları da seferber etti. Bu kapsamda özellikle sınırdan terörist geçişlerini kontrol edebilmek amacıyla 2008 yılındaİsrailfirması Aeronautics'den 3 adet Heron alındı. 15 milyon dolara alınan bu 3 Heron Batman'da konuşlandırıldı ancak hepsi düştü.
 
ŞARTNAMEYE UYULMADI
 
Bunun üzerine İsrail'den 183 milyon dolara bu kez 10 adet İnsansız Hava Aracı yani Heron siparişi verildi. Ancak 183 milyon doları alan İsrail, çeşitli bahanelerle teslimatı geciktirdi. Sonteknolojiürünü olarak sunulan bu Heronlar'dan 5'inin motoru arızalı çıktı. İki Heron ise ilk uçuşlarından sonra devre dışı kaldı. Söz konusu 2 Heron istenilen yüksekliğe çıkamadı ve şartnamede belirtilen havada kalma süresini de gerçekleştiremedi. Bunun üzerine 2 bozuk Heron'a ASELSAN'ın tasarladığı tamamen yerli üretim olan kamera ve hedefleme sistemi takılmak istendi. Ancak bu kez de İsrailli firma "Ağır gelir" diyerek Türkiye'nin teklifini kabul etmedi.
 
UNUTMUŞLAR!
 
İşte İsrail'in Heron oyunu da burada ortaya çıktı. Tamire gönderilen 5 motoru aylardır iade etmeyen Tel Aviv, Heronlar'a "çip" takmayı unutmuştu. Yani İsrail, yerdeki görüntüyü merkeze aktarmaya yarayan "çip"i takmamıştı. PKK'lı teröristlerin görüntüsünü tespit edecek "çip"in Heronlar'a takılmadığı belirlenince Türkiye, Tel Aviv yönetimini ikaz etti. Tamire gönderilen 5 Heron'u aylardır iade etmeyen İsrail, ilişkiler gerilince İsrailli teknisyenleri de geri çağırdı. Böylece Heronlar tamamen Türk subaylar tarafından uçurulmaya başlandı. Bu arada İsrail'in yaptığı Heronlar'dan hiçbir fayda sağlayamayan Türkiye, 200 milyon dolara "model uçak" almıştı. 

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları