loading
close
SON DAKİKALAR

İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu: Tüm toplu ulaşım araçlarına yüzde 60 zam yapılsın

İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu: Tüm toplu ulaşım araçlarına yüzde 60 zam yapılsın
Tarih: 27.11.2021 - 15:56
Kategori: Gündem

İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu, taksi, taksi dolmuş, minibüs, servis ve özel halk otobüsleri taşıma ücretlerine yüzde 60 zam yapılmasını talep etti. İBB, zam yapılmasını içeren teklifin görüşülmesi bir sonraki toplantıya erteledi.

UKOME toplantısı konuşan İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu, ek gündem maddesi olarak zam talebinde bulundu.   

İBB'nin yeni taksi sistemi ve 5 bin yeni taksi önerisi UKOME'de 11. kez reddedildi.

UKOME toplantısında İstanbul’da toplu ulaşım, taksi, dolmuş ve servis ücretlerine yüzde 25 zam yapılmasını içeren İBB teklifi de görüşüldü. İBB Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürü Barış Yıldırım, İstanbul’da Temmuz ayından itibaren yakıt, asgari ücret ve bakım giderlerinde yüzde 30 civarında üzerinde artışlar yaşandığına dikkat çekerek, vatandaşların ekonomik durumunu dikkate alarak tüm toplu ulaşım araçlarına yüzde 25 zam yapılmasını teklif ettiklerini söyledi. Yıldırım, bunun en alt sınırda birteklif olduğunu söyledi.

İETTGenel Müdürü Alper Bilgili de son aylarda dövize yüzde 40, yakıta yüzde 35 artış yaşandığını ve İETT giderlerinin dövizden çok etkilendiğini belirterek, son yapılan 1 liralık yakıt artışının İETT’ye günlük 600 bin lira ek maliyet olarak yansıdığını söyledi. Bilgili, arzu etmeseler de hizmetin devamı için zam yapılmasının zorunlu olduğunu kaydetti.

Pandemi döneminde çok ciddi gelir kayıpları yaşadığını ifade eden Metro İstanbul AŞGenel Müdürü Özgür Soy ise yüzde 25 artışın can suyu olacağını söyledi. Şehir Hatları Genel Müdürü Sinem Dedetaş da son yaptıkları yakıt ihalesinden sonrayakıt giderlerinin yüzde 100 arttığını, deniz ulaşımının devamını için mutlaka zam yapılmasının gerekli olduğunu söyledi.

İBB Ulaşımdan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Orhan Demir, dövizde ve piyasada bir belirsizlik olduğu için İBB’nin ihalelerine firmaların teklif dahi veremediğini belirterek, sunulan teklifin durumu kurtarmak için en asgari fiyat olduğunun altını çizdi.

ESNAF TEMSİLCİLERİ YÜZDE 60 ZAM İSTEDİ

İstanbulTaksiciler Odası Başkanı Eyüp Aksu ise, esnafın giderlerine yüzde 100 oranında zam geldiğini, esnafın perişan halde olduğunu kaydederek, tüm toplu ulaşım araçlarına yüzde 60 oranında zam yapılmasını teklif etti. Diğer esnaf temsilcileri de yakıt, yedek parça ve bakım giderlerinde çok ciddi artışlar olduğunu belirterek, ya İBB’nin kendilerini sübvanse etmesi gerektiğini, ya da en az yüzde 40-50 zam yapılması gerektiğini, aksi taktirde esnafın kontak kapatma noktasına geleceğini söyledi.

Ulaştırma Bakanlığı Temsilcisi Serdar Yücel’in, konunun detaylarına vakıf olmak için alt komisyonda görüşülmesi gerektiğini, yoksa ret oyu vereceklerini söylemesi üzerine, İBB Genel Sekreteri Can Akın Çağlar, teklifin alt komisyona havalesini oyladı. Teklif oy birliğiyle alt komisyona havale edildi. Esnaf temsilcileri, Aralık ayı toplantılarının ayın başında yapılmasını, aksi taktirde esnafın mağdur olacağını belirtti.

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları