loading
close
SON DAKİKALAR

İstanbul'daki Suruç anmasına polis müdahale etti, çok sayıda gözaltı var

İstanbul'daki Suruç anmasına polis müdahale etti, çok sayıda gözaltı var
Tarih: 20.07.2021 - 22:10
Kategori: Gündem

Suruç Aileleri İnisiyatifi'nin Suruç Katliamının 6 yılında İstanbul'da düzenlediği anmada polis müdahalesi yaşandı. Çok sayıda kişi darp edilerek gözaltına alındı, basın mensupları da engellemeyle karşılaştı.

İstanbul'da Halitağa Caddesi'nde Suruç Katliamı'nda yaşamını yitirenler için düzenlenen anmada polis müdahalesi yaşandı. Açıklama sonrası yürümek isteyen kitleyi engelleyen polis, biber gazi ve plastik mermi kullandı, çok sayıda kişiyi darbederek gözaltına aldı. Polis, basın mensuplarına da şiddet uyguladı. Gazeteciler, biber gazı, plastik mermi ve darpla karşı karşıya kaldı.

Gazeteci Zeynep Kuray; "Suruç anması sonrası yürüyüşe geçen gençlik örgütlerine polis saldırdı, çok sayıda kişi darp edilerek gözaltına alındı. Hızını alamayan polis, öte yandan görüntü çeken basına da kalkan ve plastik mermilerle saldırdı."

Suruç Aileleri İnisiyatifi, Suruç Katliamı’nın 6 yılında İstanbul'da Halitağa Caddesi'nde açıklama düzenlendi. Suruç Katliamı'nda hayatını kaybedenlerin fotoğraflarının yer aldığı anmada "Suruç için Adalet herkes için Adalet", "Kalplerimiz adalet için atsın" yazılı pankartın yanı sıra Çerkez bayrağı, LGBTİ bayrağı ve Suruç'ta yaşamını yitiren Koray Çapoğlu ile özdeşleşen Trabzonspor forması açıldı.

Anmaya Suruç aileleri, HDP milletvekilleri Züleyha Gülüm ve Dilşat Canbaz, Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, HDP İstanbul İl Eş Başkanı Erdal Avcı ve çok sayıda siyasi parti temsilcisi katıldı.

Eylemde sık sık Kürtçe ve Türkçe "Suruç'u unutma unutturma", "Suruç'un hesabı sorulacak" sloganları atıldı.

Anma alanına düş yolcularını temsilen bayram şekeri konuldu.

MEHMET ÖZKAN: BU BAYRAMLAR BİZE BAYRAM OLMADI

Suruç'ta hayatını kaybeden Uğur Özkan'in babası Mehmet Özkan, "Bugün sözde bir İslam bayramıdır. Maalesef biz insan gibi evimizde bayram yapacağımIza buradayız. İçimiz yandığı için buraya geldik. Bu bayramlar bize bayram olmadı. Biz 6 senedir adalet istiyoruz. Adalet olsa burada olmazdık. Biz adalet arıyoruz. Biz adalet istiyoruz. Herkes sesimizi duyursun. Herkes için Adalet istiyoruz" dedi.

ÖZGE SADET: ADALET MÜCADELESİNDEN ASLA VAZGEÇMİYORUZ

Hatice Ezgi Sadet'in ablası Özge Sadet, "6 yıl önce bugün 33 evden ağıtlar yükseldi. 6 yıl önce bugün 33 duş yolcusunun umutları, düşleri yok edilmek istendi. Bir kez daha söylüyoruz: Adalet mücademiz devam edecek. Adalet mücadelesinden asla vazgeçmiyoruz. Biliyoruz, adalet mücadelesini kazanacağız. Buradayız vazgeçmiyoruz" diye konuştu.

KORAY TÜRKER: BU MÜCADELEYİ BÜYÜTEREK DEVAM EDECEĞİZ

Suruç yaralılarından Koray Türker, "Bu ülkede yaşayan herkes demokratik bir Türkiye'de yaşamak istiyorsa bu karanlık tabloyu kaldırma mücadelesine sahip çıkacak. Biliyorlar, kaybedenler hakikatin duyulmaması için ellerinden geleni yapıyorlar, biz bu mücadeleyi büyüterek devam edeceğiz" dedi.

DİLEK ŞEKER: ADALET DEMEYE DEVAM EDECEĞİM

Katliamda yaşamını yitiren İsmet Şeker'in kızı Dilek Şeker de "6 yıldır hep beraber adalet arıyoruz. 6 yıldır babamın resmi elimde. 6 yıldır ben babama baba diyemiyorum. Buradaki polisler neden Amara Kültür Merkezi'nde değillerdi. Vazgeçemiyorum, adalet demeye devam edeceğim" dedi.

DİLŞAT CANBAZ: SİZLER DE YARGILANACAKSINIZ

HDP milletvekilleri adına konuşan Dilşat Canbaz, "Bu kadar barikat kurulmuş, polis yığınak yapmış… Neden? Çünkü korkuyorlar, gençlikten, ailelerden korkuyorlar. Peki buradaki polisler Suruç'ta, Ankara'da neredeydiler? Öfkeliyiz, onları katledenler göstermelik mahkemelerde yargılanıyor. Bu adalet herkese lazım olacak. Her gün başka bir oyunla bu mahkeler devam ediyor. Gerçek azmettiricilere, o koltukta oturan siyasilere, canlı bombayı koruyanlara, bu katliamlara zemin hazırlayanlara sesleniyoruz: Sizler de yargılanacaksiniz" diye konuştu.

ERCÜMENT AKDENİZ: BU KATLİAMIN HESABI SORULMADIKÇA SURUÇLAR OLMAYA DEVAM EDECEKTİR

EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz de "Bugün bayram. Halkımızın bir geleneği vardır, mezarlığa gidilir. Bu 33 genç hepimizin çocuklarıdır. 10 Ekim'de Ankara'da hayatını kaybedenleri, Soma'da hayatını kaybedenleri, Suruç'ta hayatını kaybedenleri bağrımıza basmazsak eksik kalır. Bu katliamın hesabı sorulmadıkça, katillere yol verenler, azmettirenler yargı önüne çıkarılmazsa Suruçlar olmaya devam edecektir. Tıpkı İzmir'de Deniz Poyraz'ın katledildiği gibi. Bakın Soma davası 6 yıl sürdü, 6 yıl adalet aradı aileler. İşte bunun için adalet arıyoruz. Ne yaşandıysa emperyalizmin Suriye politikası yüzünden yaşandı. Ne yaşandıysa AKP'nin dış politikası yüzünden yaşandı. Şimdi talibanla saf tutarak Afganistan yaşanıyor. Emek Partisi olarak ailelerin yanında olacağız" dedi.

ERDAL AVCI: ADİL YARGILAMANIN ÖNÜNÜ AÇIN

HDP İstanbul İl Eş Başkanı Erdal Avcı da "Reina'da, Suruç'ta, Ankara'da siviller katledilmişti. Bunlar insanlığa karşı işlenmiş suçtur. Zaman aşımı olmaz. Onların güvenliğini sağlamayan MİT başta olmak üzere ilgili kurumlar suça bulaşmıştır. Katliamlar aydınlatılmadığı sürece bu suçun ortağıdırlar. Biz bunun takipçisi olacağız. Bu katliamların hesabına soracağız. Adil yargılamanın önünü açın, yoksa hepiniz yargılanacaksınız. Deniz Poyraz'ı, 33 gencimizi, tüm şehitlerimizi saygıyla anıyoruz. Acılarına ortak olduğumuzu bilmelerini istiyoruz" dedi.

YÜRÜYÜŞE POLİS ENGELİ: ÇOK SAYIDA KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Açıklama sonrası yürümek isteyen kitleyi engelleyen polis, biber gazi ve plastik mermi kullandı, çok sayıda kişiyi darbederek gözaltına aldı. Polis, basın mensuplarına da şiddet uyguladı. Gazeteciler, biber gazı, plastik mermi ve darpla karşı karşıya kaldı.

Kaynak : Evrensel - www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları