loading
close
SON DAKİKALAR

İstanbullulara balık müjdesi

İstanbullulara balık müjdesi
Tarih: 12.02.2012 - 15:29
Kategori: Ekonomi

Sezonunu açan İstanbullu balıkçılar, vatandaşlara, "Balık bu sene bereketli geldi. Fiyatların ilerleyen günlerde daha da düşmesini bekliyoruz" müjdesini verdi

Kumkapı Balıkçılar Çarşısı’nda çifte bayram yaşanıyor. Balık yasağının geçen senelere nazaran daha iyi uygulandığını belirten balıkçılar, balığın bol ve fiyatların düşük olduğunu belirterek, sezona bereketli bir başlangıç yaptıklarını söyledi. 

balıkçı dükkanı sahiplerinden Hacı Gün, "Geçen yıl sezonun ilk gününde kilosu 15 TL olan istavrit, bu sene 8 TL’den; çifti 30 TL olan palamut 20 TL’den satışa sunuluyor" dedi.

Sezonun ilk gününde, hamsinin kilosunu, 10 TL’ye sattıklarını ifade eden Gün, "Birkaç gün sonra havaların daha iyi olmasını bekliyoruz. Havalar iyi olunca balık fiyatları da düşecektir. Hamsinin kilosu, 6-7 liraya inebilir" diye konuştu.

Balıkçı dükkanı sahibi Murat Can da hava muhalefeti nedeniyle geçen sene sezonun ilk gününde 15 TL’den satışa sunulan hamsinin, bu yıl 8-10 TL arasında satıldığını belirterek, "Sezonun ilk günü olması nedeniyle talep çok yoğun. Buna rağmen hamsinin 8 lira olması iyi bir gelişme. Tabii sadece hamsi değil, diğer balık fiyatlarında da geçen seneye göre gözle görülür bir düşüş var" dedi.

Vatandaşların daha ucuza balık yiyebilmesi için restoranların İstanbul Su Ürünleri Hali’ndeki mezata katılmamaları gerektiğini vurgulayan Can, şunları söyledi: "Balık haline sadece esnaf girsin. Restoranlar balık haline girince fiyat uçuyor.

Çünkü onlar porsiyon hesabı yapıp daha çok kazandıklarından balıkçı fiyatı artırıyor, ama biz kasa hesabı yapıyoruz. Normalde tekirin kasası 35 lira olması gerekirken restorancı işin içine girince fiyat 80 liraya çıkıyor. 

Bu da ne yazık ki vatandaşa yansıyor. Hal Müdürünün bu konuya dikkat etmesi ve gerekeni yaparak, restoranların hale girişini yasaklaması lazım."

AVLANMA YASAĞI YASAĞI VE DENETİMLER

Avlanma yasağına ve yasağın uzatılmak istenmesine ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Balıkçı dükkanı sahibi Hacı Gün, denetimlerin önceki yıllara göre daha iyi uygulandığını söyledi.

Gün, denetimlerin tezgahtan ziyade, teknede ve balık halinde yapılması gerektiğini belirterek, "Yasağın biraz daha uzatılması, hem balık türlerinin yok olmaması hem de balıkların gramajı açısından iyi olur. Şimdi açılan balıkçılar, 1 kilo kalkan yakalıyor. Halbuki bıraksa o balık, 1 ay içerisinde 4-5 kilo olacak" dedi.

Yunus Gün de avlanma yasağının 1 Ekim’e uzatılmasının hem kendileri hem de vatandaşlar için iyi olacağını ifade ederek, "Yasak ne kadar uzun sürerse balık o kadar iyi olur. Yasak avlanmadan ve kurallara uymamaktan dolayı lüfer ve çinekop sıkıntısı var. Bataklığı kurutmadıkça sivrisineği bitiremezsin.

Yetkililerin balık halini sıkı denetlemesi lazım. Sonuçta ben esnafım. Oraya gittiğimde ihtiyacım neyse onu alıyorum" diye konuştu. Balıkçı dükkanı sahibi Ayhan Aktaş da avlanma yasağının 1 Ekim’e kadar uzatılmasının daha güzel ve daha sağlıklı olacağını belirterek, Eylül ayında yumurtlama döneminde olan hamsilerin büyük zarar gördüğünü söyledi. 

"YASAK UZATILIRSA, BALIKÇILAR BÜYÜK SIKINTI YAŞAR"

Balıkçı dükkanı sahibi Murat Can da 3 ay süren yasağın tam olarak uygulanmasının olumlu sonuç verdiğini belirterek, "Siz bu yasağı 4-5 aya çıkardığınız zaman, hepimiz için sıkıntı olur. ’Yasak uzatılsın’ demek dile kolay geliyor, olaya bir de maddi yönden bakmak lazım.

Adamı sezonda çalıştırıp yasak zamanında gönderemezsin. Elektriğidir, suyudur, stopajıdır, çalışanıdır her tezgahın günlük masrafı 2 bin lira civarında. Yasak uzatılırsa, balıkçılar büyük sıkıntı yaşar" diye konuştu.

Can, 3 aylık yasağa tam anlamıyla uyulması halinde bu zaman diliminin bile fazla olduğunu belirterek, şöyle konuştu: "Trol balıkçılık en aza indirilmeli, hatta kaldırılmalı.

Yasağın uzatılmasından ziyade bu daha önemli. Çünkü trol balıkçılar, avlanma yaparken tüm balık yuvalarını bozuyorlar. Yazın trol durursa balık çeşitleri canlanır.

27 yıldır bu işi yapıyorum. Balıkçılığın her aşamasından geçtim. İddia ediyorum; ’Trol balıkçılık kalksın, yasak tam anlamıyla 3 ay bile değil, 1,5 ay uygulansın, balık çeşidinin canlanması için 10 değil, 4 yıl yeterli."

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları