loading
close
SON DAKİKALAR

İstanbul'un plânları neden değişti?

İstanbul'un plânları neden değişti?
Tarih: 26.06.2012 - 16:55
Kategori: Özel Haberler

CHP, İBB meclisine İstanbul'un çevre planlarının neden değiştirildiğini sordu...

CHP, İstanbul'un çevre düzeninde yapılacak değişikliklere yönelik plânların hızlı bir şekilde değiştirilme sebeplerini İstanbul Büyükşehir Belediye meclisine sorarak gündeme getirdi.

Soru önergesi şu şekilde:

'Bilindiği gibi İstanbul'un 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planları 13.02.2009 tarihinde İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 103 sayılı kararı ile tadilen kabul edilmiş ve 15.06.2009 tarihinde Büyükşehir Belediye Başkanı tarafından onaylanmasının ardından 17 Temmuz 2009’da askıya çıkarılarak yürürlüğe girmiştir.

100 bin ölçekli planlara İBB Meclisi'nde 17.06.2010 tarihinde 3. Köprü projesi eklendi. Üçüncü Köprü planları bu mecliste görüşülürken iktidar partisi sözcülerince "Bu planlarda Odayeri ve Paşaköy arasında yaklaşık 53 km’lik bir hatta hiçbir giriş çıkış planlanmamıştır." Denilerek 1/25.000 ölçekli planları savunulmuştur.

2011 yılı genel seçimlerinde iktidar partisince "Çılgın Proje" isimli, İstanbul'da ikinci bir su geçişinin planlandığı bir proje ortaya atılmıştı. Geçtiğimiz günlerde de projelerin hazırlandığı ve önümüzdeki günlerde kamuoyuna açıklanacağı belirtilmiştir.

Şimdi de Yeni İstanbul Projesi adında bir proje ortaya atılmıştır. Bu proje ile 40 bin hektar büyüklüğündeki arazi üzerinde Olimpiyat Köyü, teknoloji üssü, havaalanı olan yeni bir şehrin inşa edilmesinin planlandığı açıklandı.

Aynı günlerde üçüncü köprü ihalesi sonuçları açıklandı.

İstanbul'un 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planlarının onaylanmasının üzerinden daha 3 yıl geçmişken asli nitelikte büyük projelerle Çevre Düzeni Planının tüm dengeleri bozulmuş güvenilirliği önemli zarar görmüştür.

Bu kapsamda;

1. Son iki yılda 100 binlik planları bu derece değiştirecek hangi olaylar meydana gelmiştir?

2. İBB başkanı ve birimlerince bu bilgiler daha evvelden öğrenilmiş midir? öğrenilmemiş ise ne zaman vakıf olunmuştur? Üst ölçekteki planları etkileyecek boyutta ve açıklanmayan başkaca bilgiler var mıdır?

3. Üçüncü Köprü için bu mecliste açıklanan hassasiyetler hala geçerliliğini koruyor mu? Mecliste plan konusunda verilmiş sözler tutulacak mıdır?

4. İBB ilgili birimlerinin bugün itibariyle İstanbul'da yerleşime açılmış alanlarda, hali hazır emsallerle yapılaşmanın tamamlanması durumunda olası nüfus değerleri konusunda bir çalışması var mıdır?

5. Boğaziçi Köprüsü günlük 90.000, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü 120.000 kapasiteye sahip iken Üçüncü Köprü için belirlenen günde 135 bin limit değerinin İstanbul'un planlarına etkisi nasıl olacaktır?

6. Türkiye'de her yıl 200.000 fazla veren üretilen konut sayısının bu kararlar üzerinde etkisi var mıdır?'

Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları