loading
close
SON DAKİKALAR

İşte CHP’nin Son Tüzük Taslağı

İşte CHP’nin Son Tüzük Taslağı
Tarih: 24.02.2012 - 17:07
Kategori: Siyaset

CHP Genel Başkan Yardımcısı Atilla Emek, genel merkezin tüzük taslağını basınla paylaştı.

Çalışmalar sırasında Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nu sık sık ziyaret ettiğini ve görüşlerine başvurduğunu anlatan Emek, görüşmeler sırasında Kılıçdaroğlu'nun hiç değişmeyen cevabının ise ''Ne benim için, ne bir kişi için, ne bir grup için tüzük yapıyorsunuz. CHP için tüzük yapıyorsunuz, böylesine ağır bir sorumluluğunuz var, CHP'nin tüzüğünü yaparken, kimsenin bir özel talimatı ve isteği doğrultusunda değil, başta örgütümüz olmak üzere özgürce değerlendireceksiniz ve bu tüzük CHP örgütlerinin, katılımcıların eseri olacak. Benim sizleri yönlendirme gibi bir düşüncem olamaz'' olduğunu söyledi.

CHP tüzük taslağının tam metni için tıklayın

Taslağa katkı veren herkese teşekkür eden Emek, 16. Olağanüstü Kurultay'da kabul edilecek değişikliklerin CHP'nin 34. Olağan Genel Kurulu'nda yürürlüğe gireceğini bildirdi.

CHP'nin yeni tüzük taslağındaki değişikliklere göre, Merkez Yönetim Kurulu (MYK) kararı ile partiye üye yazılanlar, 3 ay süre ile yalnız seçilme hakkından yararlanacak; olağanüstü genel kurul çağrılarının birden fazla olması halinde Genel Başkan çağrıları birleştirebilecek.

CHP'de 81'i il temsilcisi olmak üzere, 89 kişilik Tüzük Hazırlık Komisyonu toplandı. Toplantıda, CHP Genel Başkan Yardımcıları Nihat Matkap ile Atilla Emek, olağanüstü kurultay ve tüzük değişikliği çalışmalarıyla Tüzük Taslağı hakkında açıklamalarda bulundu. Toplantı sonrası tüzük taslağındaki değişiklikleri içeren metin de basın mensuplarına dağıtıldı.

Metne göre, CHP'nin toplumu geleceğe taşıyacak ilkeleri ve değerleri programda yer alan biçimiyle sayılarak yeniden düzenlendi. İnsan hakları, kadın-erkek eşitliği, çoğulcu ve katılımcı demokrasi ilkeleriyle geliştirilen tüzüğün ''Amaç'' başlıklı 3. maddesi ''Demokratik ve laik hukuk devleti bireylerin hak ve özgürlükleri, kadın ve çocukların korunması, engelli haklarının gözetilmesinin'' yanı sıra aralarında ''Çevre ve hayvan hakları, teknolojik gelişmeye, yeniliğe ve değişime açık özgür ve eleştirel düşünceye sahip toplum bireylerinin yetiştirilmesi'' gibi konuların da tanımlanmasıyla oluşturuldu. ''Emperyalizmin önlenmesi için mücadele etmek'' de amaçlar arasında sayıldı.

Tüzüğün üyelik başlıklı maddelerinde de düzenlemeye ve sadeleştirilmeye gidildi. Üyelik başvurularının kolaylaştırılması için internet üzerinden başvuru olanağı getirildi. Tüzükte ''Aday üyelik'' başlıklı 9. madde, ''üyelik başvurusunun askıya çıkarılması'' başlığı ile yeniden düzenlendi. Aday üyelikle ilgili düzenleme kaldırılırken, üyelik için yapılan başvurulara 15 günlük askı süresi içerisinde itiraz edilmediğinde başvuru sahibinin üye yazılması benimsendi.

Tüzükte tartışmalara neden olan Merkez Yönetim Kurulu (MYK) kararı ile üye yazımı yeniden düzenlendi. Buna göre, madde ''amacına uygun kullanılmasını sağlamak gerekçesiyle'', ''Nitelikleri gereği, üyeliğe bu madde hükmü uyarınca alınanlar, 3 ay süre ile yalnız seçilme hakkından yararlanacaktır'' şeklinde değiştirildi. MYK kararı ile partiye üye yazılanların 3 ay boyunca seçme hakkını kullanması durumu ortadan kaldırıldı.

Parti üyelerinin eğitim almaları ve üyenin aldığı eğitimlerin üye defteri ve üye kütüğüne işlenmesi kuralı getirildi. Yeni düzenleme ile örgüt yapısında da değişikliklere gidildi. ''Kadın ve Gençlik Kolları'' yan kollar olarak parti örgütü içine alındı.

İl ve ilçelerde yönetim kurulu üyelerinin, il, ilçe sekreteri, sayman ve bilişim sorumlusu seçmeleri öngörülerek ve bu görevde bulunanların 3'te 2 çoğunlukla görevden uzaklaştırılabilecekleri düzenlendi. İl Başkanlarının görevleri de daha ayrıntılı olarak tanımlandı.

Taslakta, il ve ilçe yönetim kurulu üyeliklerinin üye tam sayısının üçte ikisinin altına inmesi halinde düşmüş sayılacağı anımsatılarak, asıl üyeliklerde aynı gün içinde yarıdan fazla boşalma olması haliyle birlikte, her iki durumda da ilçelerde 45 gün, illerde ise 30 gün içinde olağanüstü kongreye gitme zorunluluğu getirildi. Ayrıca il ve ilçe kongrelerinin toplanmaları ile ilgili sayı, üye tam sayısının salt çoğunluğu olarak benimsendi.

Seçimlerde çarşaf liste uygulaması asıl olarak benimsenirken, ''görüşmelere geçilmeden önce kongre üyelerinin 10'da birinin yazılı önergesi ve kongreye katılanların salt çoğunluğu ile yapılacak oylama sonucunda blok liste usulü ile de seçimlerin yapılmasına karar verilebileceği'' ifadesine yer verildi.

Partinin eski genel başkanları, TBMM Başkanlığı, Başkanvekilliği ve bakanlık yapmış üyelerin yer aldığı bir ''Onur Kurulu'' oluşturulması, kurul üyelerinin aynı zamanda kurultayın doğal üyeleri olmaları da yeni tüzük taslağında yer aldı.

Yeni tüzük taslağı metninde olağanüstü genel çağrılarının birden fazla olduğu durumlarda, Genel Başkana bu çağrıları birleştirme yetkisi verildi. Birleştirilerek yapılacak olağanüstü kurultay gündeminin, her gündemin ayrı ayrı oylanarak görüşülmesine olanak tanıyacak biçimde belirlenmesi kuralı getirildi.

CHP tüzüğünün en çok eleştirilen maddelerinden biri olan Genel Başkan adayı önerme ile ilgili madde de yeniden düzenlendi. Aday önerme ile ilgili yüzde 20 olan oran yüzde 10'a indirilirken, ''Başkanlık Divanı önünde imza verme'' zorunluluğu da kaldırıldı. Kurultayda da organ seçimlerinde tek ve ortak liste kuralı (çarşaf liste) asıl olarak benimsendi. Blok liste ile seçimlerin yapılması ise kurultay iradesine bırakıldı.

Milletvekilliği adaylığı için ön seçim ve aday yoklaması öncelikli olarak belirlendi. Hangi seçim çevrelerinde ön seçim, aday yoklaması ya da merkez yoklamasının uygulanacağına PM'nin karar vermesi kuralı getirildi. Merkez yoklaması yönteminin uygulanması ile ilgili oran da yüzde 20 olarak belirlendi.

Tüzük taslağında, daha önce 80 olan PM üye sayısı, ''etkin bir yapılanma'' amacıyla 60 olarak yeniden düzenlendi. PM'de kadın ve gençlik kolları başkanlarının doğal üye olarak bulunması, ancak oylamalara katılmamaları kuralı getirildi. Tüzükte MYK'nın üye sayısı da rakamsal olarak ifade edildi ve 17 olarak belirlendi.

PM, il, il genel meclisi, belediye meclisi üyelikleri için adayların tespitinde kongre ve kurultay delegesi seçimlerinde en az yüzde 33 cinsiyet kotası uygulanması kararlaştırıldı. Tüzük taslağı metninde parti içi eğitimde ayrıntılı olarak düzenlendi. Etkin üyelik için her üyenin sürekli eğitimi temel alındı.

Tüzük taslağı metninde, ''Program ve tüzüğün değiştirilmesi'' ile ilgili maddede yapılan değişiklikte, ''program ve tüzüğün partinin ideolojisi ve yönelimini belirleyen iki temel belge olduğu gerçeğinden hareketle, karar yeter sayısı kurultay üye tam sayısının salt çoğunluğuna bağlanmıştır'' ifadesi koyulurken tüzüğün, partinin bir sonraki olağan genel kurulunun ilk gününde yürürlüğe girmesinin kararlaştırıldığı da yer aldı.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları