loading
close
SON DAKİKALAR

İşte İsrail ile anlaşma içeriği

İşte İsrail ile anlaşma içeriği
Tarih: 13.07.2016 - 07:39
Kategori: Gündem

Özür, ambargonun kaldırılması ve tazminatı içeren üç metin olacak. İki metin bilgilendirme, bir metin anlaşma şeklinde gelecek

Özür, ambargonun kaldırılması ve tazminatı içeren üç metin olacak. İki metin bilgilendirme, bir metin anlaşma şeklinde gelecek

Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi için yürütülen müzakerelerde varılan ve TBMM’ye sevkedilme aşamasına gelen anlaşmanın, “iki bilgilendirme ve bir anlaşma metninden” oluştuğu ortaya çıktı.

Edinilen bilgilere göre, Türkiye ile İsrail arasında uzlaşmaya varılan ve bu hafta içinde TBMM’ye sevkedilecek olan mutabakat üç ayrı metinden oluşuyor. Gazze’ye uygulanan ambargonun kaldırılması ve kayıplar nedeniyle İsrail tarafının özrünü içeren anlaşma metinlerinin sadece bilgilendirme şeklinde hazırlandığı, tazminat başlığının ise anlaşma metni olarak kaleme alınıp TBMM’ye sevkedileceği bildirildi.

Anlaşma çerçevesinde İsrail’in Gazze’de inşası süren hastanenin bitirilmesine yardımcı olacağı, yeni bir elektrik santrali ve içme suyu sağlamak için deniz suyu arıtma tesisi kuracağı taahhüdü bulunuyor. Ayrıca Türkiye’nin, İsrail’in Aşdod kentindeki liman üzerinden Gazze’ye insani yardım göndermesine de izin verileceği belirtiliyor. Anlaşma ayrıca İsrail Devleti’nin Türkiye’den özür dilemesini içeriyor. Tazminat anlaşmasının da 20 milyon doları kapsadığı, İsrail devleti ile baskında yer alan askerlere karşı suçlamaların geri çekilmesi ve iki ülkenin ilişkilerini büyükelçi seviyesine çıkarmasını içerdiği bildirildi.

Önder Yılmaz - Milliyet

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları