loading
close
SON DAKİKALAR

İşte KGM’nin vurgun yolları

İşte KGM’nin vurgun yolları
Tarih: 02.10.2013 - 10:52
Kategori: Ekonomi

Sayıştay raporunda yer alan usulsüzlükler saymakla bitmiyor...

Sayıştay’ın 2012 raporlarında kamu idarelerindeki usulsüzlükler saymakla bitmiyor. Karayolları’na ilişkin raporda Bütçe Yasası’na aykırı olarak yatırım programında yer almayan projeler için 972 milyon lira harcandığı vurgulandı. 544 milyon liralık ödeneğin ise başka işler için kullanıldığına dikkat çekildi. GAP ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na ilişkin raporda, 500 milyon liralık fazla ödeme yapıldığına dikkat çekildi.

Otoparkın gelirleri buhar oldu

Cumhuriyet’te yer alan habere göre; Sayıştay’ın Karayolları Genel Müdürlüğü’ne ilişkin raporunda şu saptamalar yer aldı:

KGM’ye ait taşınmazların tümü kayıt altına alınmamıştır… Yol için arazi alım ve kamulaştırma giderleri gerçekleştirildiğinde “arazi ve arsalar” hesabına kayıt yapılması gerekirken, bölge müdürlüklerince farklı kayıtlar yapılmıştır.

1. Bölge Müdürlüğü (İstanbul) Ortaköy Sosyal Tesisleri’nin karşısında yer alan KGM mülkiyetindeki arsa otopark olarak kullanılmakta ancak gelirleri KGM bütçesine kaydedilmemektedir. Yapılan incelemelerde Ziraat Bankası’nın İstanbul Kâğıthane Şubesi’nde, söz konusu otoparkın gelirlerinin yatırıldığı biri vadeli, diğeri vadesiz olmak üzere iki hesap bulunduğu ve bu hesaplardan para transferi yapıldığı görülmüştür. Söz konusu hesapların açıldığı tarih olan 19 Eylül 2011’den 31 Aralık 2011’e kadar bu iki hesaba toplam 532 bin 415,39 TL para girişi olmuştur.

Bütçe Yasası’nda yatırım programında yer almayan bir proje için harcama yapılamayacağına dair düzenleme olmasına rağmen Karayolları Bölge Müdürlükleri’nce, yatırım programında yer almayan 259 yapım işi için toplam 972 milyon 676 bin 70 TL harcama yapılmıştır.

2012 yılı Yatırım Programı’nda yer alan ve bölge müdürlükleri tarafından ihalesi gerçekleştirilen projelerin toplam sene başı ödeneği 218 milyon 160 bin 310 TL iken ek ödeneklerle beraber sene sonu rakamı 768 milyon 917 bin 710 TL’ye ulaşmıştır. Ancak bu ödeneklerin sadece 224 milyon 545 bin 50 TL’lik kısmı gönderildikleri yatırım projeleri için kullanılmış, kalan 544 milyon 372 bin 660 TL ise gönderildikleri projeler yerine bölge müdürlüklerince diğer yatırım projelerinde ve cari arcamalarda kullanılmıştır.

Kamu İhale Yasası’nda bulunan “ödeneği bulunmayan hiçbir iş için ihaleye çıkılmaz” hükmüne aykırı olarak, Karayolları Bölge Müdürlükleri’nce yatırım programında yer almayan ve ödeneği olmayan 949 adet iş için ihaleye çıkılmış ve bu işler için toplam 1 milyar 412 milyon 986 bin 930 TL harcama yapılmıştır.

Yatırımlar için verilen avanslar mahsup edilmedi

Sayıştay’ın GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı’na ilişkin raporunda şu değerlendirmeler yer aldı:

Geçmiş yıllardan süregelen toplam 1673,09 TL kişi borcu olduğu ancak buna ilişkin olarak takip usullerine göre herhangi bir işlem ve alacağın takibinin yapılmadığı tespit edilmiştir.

GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı bütçesinden “Çok Amaçlı Toplum Merkezi Binası” yapımı için Mardin Valiliği’ne 250 bin TL, Adıyaman Valiliği’ne 400 bin TL, Diyarbakır Valiliği’ne 100 bin TL, “GAP Bölgesi’nde bulunan belediyelerde veya proje alanlarında, İller Bankası’nın faaliyet alanına giren altyapı hizmetlerinden halihazır harita, kent bilgi sistemi, jeolo- Sayıştay raporunda yer alan usulsüzlükler saymakla bitmiyor Karayolları değil vurgun yolları jik-jeoteknik etüt, imar planı ile ilgili etüt, plan ve projelerin gerçekleştirilmesi” için İller Bankası’na 3 milyon 238 bin 883,73 TL ve “Mevcut Vahşi Çöp Depolama Sahasının Rehabilitasyonu” için Nizip Belediye Başkanlığı’na 1 milyon 540 bin 980 TL tutarında transfer harcaması protokole bağlanarak aktarılmış, bununla birlikte ilgili protokol hükümlerine uygun olarak kullanılamadığından aktarılan tutarların amacına aykırı olarak sözü edilen kurumların banka hesabında bekletildiği tespit edilmiştir. Sayıştay’ın Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’ne ilişkin raporunda, “Kişilerden Alacaklar Hesabında 2000 ve sonraki yıllardan kalma alacakların olduğu ve bugüne kadar bunların tahsilatına yönelik bir işlemde bulunulmadığı tespit edilmiştir… Yatırım Avansları Hesabı’nda kayıtlı 1993-2011 yılları arasında çeşitli yatırımlar için verilen avansların bugüne kadar mahsup edilmediği tespit edilmiştir” saptamalarında bulunuldu. Sayıştay’ın Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na ilişkin raporunda, şu değerlendirmelere yer verildi:

İdarenin yaptığı inceleme, denetim ve araştırma sonucu, haksız yapıldığı tespit edilen desteklemelerden rızaen geri tahsil edilen ödemeler ile mahkeme kararına dayanılarak geri alınan destekleme ödeme bilgileri, Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) girilmemiştir. Haksız yapıldığı tespit edilen destekleme rakamı yaklaşık 500 milyon TL olup, ilgililerden yapılan tahsilat rakamları 2012 yılı Eylül ayı itibarıyla yaklaşık 6 milyon 299 bin 826 TL düzeyinde gerçekleşmiştir.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları