loading
close
SON DAKİKALAR

İşte yıkılacak 5 il

İşte yıkılacak 5 il
Tarih: 23.06.2012 - 10:48
Kategori: Sağlık, Yaşam

Dönüşüm süreci başlıyor...

Bakanlığın kentsel dönüşüm projesi çerçevesinde süreç başlıyor...81 ilin valisine yazı gönderildi. Yıkım 5 ilde başlıyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstanbul, İzmir, Bursa, Sakarya ve Kocaeli belediyelerine yetki devri yaptı.

Böylece dönüştürülecek ilk 5 il de belli oldu. Bu illerde dönüşüm ofisleri kurulacak.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 81 ilin valilik ve belediyelerine yazı göndererek ilgili kuruluşlardan riskli alan ve yapıların tespitine başlamalarını istedi. Belediyelerden vatandaştan tespit isteyecek

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yakında başlayacak afet riski altındaki alanların dönüştürülmesine yönelik süreci başlattı. Bakanlık önceki gün itibariyle 81 ilin valilik ve belediyelerine yazı göndererek ilgili kuruluşlardan riskli alan ve yapıların tespitine başlamalarını istedi. Bakanlıktan mektubu alan belediyeler şimdi bu binaları tespit edip hem bakanlığa bildirecek hem de riskli binaların maliklerine binanın genel durumunu bildiren yazı yollayacak. Kat malikleri belediyelerin riskli bina yazısına karşı gelirse kendisi de farklı bir değerlendirme şirketinden değerleme raporu talep edebilecek.

Dönüşüm ofisleri kurulacak

Bakanlık ayrıca dönüşüm çerçevesinde İstanbul, İzmir, Bursa, Sakarya ve Kocaeli'nde Kentsel Dönüşüm Genel Müdürlüğü şubeleri açılması için bu belediyelere yetki devri yaptı. Böylece 1'nci derece deprem bölgesinde yer alan riskli alanlar daha çabuk belirlenip dönüşüm başlayabilecek.

Mahkemeye giden kira alamayacak

Kentsel dönüşümde kararlara itiraz etme hakkı da bulunuyor. Yani kat maliki dönüşümle ilgili bir itirazda mahkemeye gidip dava açabilecek. Ancak açılan dava yıkıma engel olmayacak. kişi sadece rayiç bedele itiraz edebilecek. Eğer daire için belirlenen rayiç bedel 80 bin lira ise ve kişi evinin değerinin daha yüksek olduğunu kanıtlamak için dava açmışsa Çevre ve şehircilik Bakanlığı davanın sonucuna göre kişiye ödeme yapacak. Mahkemeye giden kişi devletten kira yardımı alamayacak ve faiz desteği isteyemeyecek.

Tespiti yapı malikleri yapacak

Afet riski altındaki alanların dönüşümü konusunda gönderilen yazıya göre, riskli yapıların tespiti, öncelikle yapı malikleri ve kanuni temsilcileri tarafından yaptırılacak. Riskli olduğu bilimsel raporla tespit edilen, idareye veya Bakanlığa bildirilen yapılar üzerinde 6306 sayılı Kanun'un 6. maddesi ile ilgili diğer maddeleri çerçevesinde yenileme ve dönüşüm faaliyetlerini kendileri yapabilecek. İhtiyaç duyulması halinde Bakanlık ve idare gerekli desteği sağlayacak.

Bakanlık devrede olacak

Bakanlık süre vererek, hak sahipleri veya kanuni temsilcilerinden riskli yapıların tespitini isteyecek. Verilen sürede yaptırılmaması durumunda tespitler Bakanlıkça veya idarece yapılacak. Aciliyet gerektiren riskli yapıların belirlenmesi, yapı maliklerince yapılabileceği gibi idarelerce maliklerin tasarrufu beklenilmeden de gerçekleştirilecek.

İtirazlarda süre 15 gün

Bakanlıkça veya idarece yaptırılan riskli yapı tespitlerine, malikler veya kanuni temsilciler gerek gördüğü takdirde itiraz etme hakkına sahip. Ancak itirazlar en geç 15 gün içinde çevre ve şehircilik il müdürlüklerine yapılmak durumunda. İl müdürlükleri tarafından Bakanlığa iletilecek itirazlar, Bakanlık tarafından kanun kapsamında belirlenen teknik heyet tarafından değerlendirilecek.

Yeni şirketler kurulacak

Riskli yapılar kanundaki yetki çerçevesinde belediyeler, il özel idareleri, büyükşehir belediyeleri, büyükşehir ilçe belediyeleri ile çevre şehircilik il müdürlükleri tarafından tespit edilecek.Müracaatları halinde, tecrübeli en az iki inşaat mühendisi ile bir jeoloji veya jeofizik mühendisi istihdam eden üniversiteler, inşaat, jeoloji ve jeofizik mühendisleri odaları ve belediye şirketleri de lisanslandırılacak. Ayrıca sivil toplum kuruluşları ve diğer gerçek ve tüzel kişiler de en az iki inşaat mühendisi ile bir jeoloji ve jeofizik mühendisi bulunması halinde teknik ve mali şartları taşımaları halinde lisanslandırılacak.

Tespitler eski yönetmelikle yapılacak

Tespitler, uygulama yönetmelikleri hazırlanıncaya kadar 6 Mart 2007 tarihinde 26454 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmelik'teki "Mevcut Binaların Değerlendirilmesi ve Güçlendirilmesi" hükümleri kapsamında yapılacak.

Kararı Bakanlık verecek

Riskli yapıları belirleyen belediyelerin ve il özel idarelerinin ekipmanları ve kadro yetersizliği durumunda riskli yapıları valilikler belirleyecek. Belirlenen riskli alan ve yapıların imar ve kentsel tasarım projelerini belediye ve il özel idareleri kendileri yapacak, daha sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın onayına sunacak.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları