loading
close
SON DAKİKALAR

İstiklal Caddesi’nin Sesi

İstiklal Caddesi’nin Sesi
Tarih: 11.02.2012 - 22:41
Kategori: Kültür & Sanat

Yapı Kredi’den elektronik şiir projesi

12. İstanbul Bienali sürerken Yapı Kredi Kültür Merkezi hem Bienal takipçilerinin hem de tüm sanat severlerin ilgisini üzerine çekecek son derece ilginç bir çalışmaya imza atacak.

İstiklal Cadde’sinin Sesi projesi kapsamında Yapı Kredi Kültür Merkezi’nin Galatasaray’a bakan cephesinde mimari yapıyı görsel performansla aktif hale getiren bir enstalasyon sergilenecek. Bu enstalasyonda Taksim’den Tünel’e kadar olan yolda kaydedilen ses dalgaları, binanın 200 m2’lik dış cephesine yansıtılacak. Daha sonra bu ses dalgalarından alınan bir kesit, 2 boyutlu ışık hüzmeleriyle 3 boyutlu strüktür üzerine yansıtılacak. Türünün bu ölçekteki ilk örneği olan enstalasyonun sergisi ise, 16 Eylül - 30 Kasım 2011 tarihleri arasında ziyaret edilebilecek.

Bu performans bilim ve sanatın birlikteliğini vurgularken, İstiklâl Caddesi’nin çok renkli ve hareketli tarihine eklenen yeni bir sanat eseri olarak hafızalarda yer edinecek.

Görsel/işitsel performans mantığı mimariye nasıl aktarılıyor? Türkiye’de ilk kez denenecek olan yöntemde İstiklâl Caddesi’nin özel olarak alınmış ses kayıtları haritalandırılarak mimari bir yapıya dönüştürüldü.

Proje; mekân, ışık, görsel/işitsel performans arasındaki etkileşimi araştırıyor.

Bu tür çalışmanın ilk örneği, ses ve mimari arasındaki ilişkiyi anlatan bir enstalasyon 1958 yılında Brüksel’deki Dünya Fuarı’nda gerçekleştirilmişti: Philips Pavyonu’nda düzenlenen gösteri, yaratıcısı Le Corbusier tarafından elektronik bir şiir olarak nitelendirilmişti.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları