loading
close
SON DAKİKALAR

İsveç'in NATO üyeliğine ilişkin kanun teklifi TBMM Genel Kurulunda kabul edildi

İsveç'in NATO üyeliğine ilişkin kanun teklifi TBMM Genel Kurulunda kabul edildi
Tarih: 23.01.2024 - 23:15
Kategori: Gündem

İsveç'in NATO üyeliğine ilişkin kanun teklifi TBMM Genel Kurulu'nda görüşüldü. Kanun 23.00'te kabul edildi. Böylelikle İsveç'in NATO üyelik başvurusunun Türkiye onay süreci sona erdi.

İsveç'in bir yılı aşkın süredir devam eden NATO'ya üyelik süreci Türkiye adına sonlandı. NATO'ya üyelik başvurusu yapan İsveç, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden onay alarak NATO'ya kabul edildi.

Genel Kurul'da 346 oy kullanılırken, AKP, CHP, MHP, Gelecek ve DEVA 'Evet' oyu verdi. İYİ Parti, DEM, TİP, Saadet ve Yeniden Refah Partisi 'Hayır' oyu verdi. Kurul'da 287 'Evet' oyu verilirken, 55 'Ret' oyu kullanıldı.

Cumhur İttifakı ortakları AKP ve MHP'nin 'Evet' oyununa karşılık ittifakın bir diğer ortağı Yeniden Refah Partisi 'Hayır' demiş oldu. İttifaka eleştirileriyle son dönemde gündeme gelen Yeniden Refah, ortaklarıyla aynı oyu vermemiş oldu. Yeniden Refah'ın daha önce de NATO meselesinde "terör" nedeniyle mesafeli durduğuna dair açıklamaları olmuştu.

Mayıs seçimleri için Millet İttifakı'nda birleşen CHP, Gelecek ve DEVA ile İYİ Parti ve Saadet de NATO meselesinde ayrı düşmüş oldu. Eski ittifakın üç ortağı NATO'ya yeşil ışık yakarken, iki adayından onay çıkmadı.

Son olarak Macaristan'ın onayı bekleniyor

İsveç'in NATO üyeliğinin tamamlanması için önündeki tek süreç Macaristan'ın onayı. Macaristan'da parlamentonun şubat ayında açılacağı ve oylamanın yapılacağı bekleniyor.

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları