loading
close
SON DAKİKALAR

İsviçre'de yaşamını yitiren Teslim Töre'nin cenaze programı belli oldu

İsviçre'de yaşamını yitiren Teslim Töre'nin cenaze programı belli oldu
Tarih: 27.11.2019 - 12:10
Kategori: Yaşam

68 Kuşağı'nın devrimcilerinden Teslim Töre, İsviçre'de yaşamını yitirdi.

Teslim Töre'nin 1 yılı aşkın süredir kanser tedavisi gördüğü, tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdiği öğrenildi.

Töre, Deniz Gezmiş ve arkadaşlarıyla birlikte önce THKO'yu (Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu), sonrasında THKO MB ve TKE'yi (Türkiye Komünist Emek Partisi) kurmuştu.

Töre, sürgün olarak yaşadığı Berne'de 24 Kasım'da hayatını kaybetti.

Töre'nin cenazesi 28 Kasım Perşembe günü Karacaahmet Sultan Dergahı'nda 13.30'da yapılacak anmanın ardından Karacaahmet Mezarlığı'nda Sinan Cemgil'in yakınında toprağa verilecek.

Teslim Töre kimdir?

Teslim Töre, Malatya-Akçadağ ilçesinin Gölpınar köyünde 1939 yılında doğdu. 1963’de e (TİP) üye oldu. 1965’de Akçadağ İlçe Başkanlığına seçildi. Aynı sürede, Malatya'da çıkartılan yerel gazetede (Haşhaş) baş muhabirlik yaptı. Yazmış olduğu yazılardan dolayı yargılandı. 1969’da yayınlanmış bir bildiriden dolayı, altında imzası bulunan 6 arkadaşı ile birlikte tutuklanıp Malatya Cezaevine kondu. 3 ay sonra yapılan ilk duruşmasında tahliye oldu.

Aynı yıl yapılan milletvekili seçimlerinde, Malatya’da "bağımsız sosyalist" milletvekili adayı oldu. Seçim sırasında ancak anti-demokratik olduğunu öne sürerek adaylıktan çekildi.

Deniz Gezmiş ve arkadaşları ile birlikte THKO’nun kuruluşunda yer aldı. Töre, Nurhak’da Sinan Cemgillerin katledilmesinin ardından Suriye’ye geçti. Şam’daki Filistin Kurtuluş Örgütü ile (FKÖ) ilişkiye geçti. Töre, arkadaşlarıyla birlikte THKO/MB adında bir örgüt kurdu.

1 Mayıs 1980’de THKO/MB yapmış olduğu kongre ile Türkiye Komünist Emek Partisi’ni (TKEP) kurarak kendini fes etti. Türkiye’de yapılan kuruluş kongresinde, Teslim Töre, TKEP’in Genel Sekreterliğine seçildi.

12 Mart 1971, 12 Eylül 1980 askeri darbesi sonrası tekrar yurt dışına çıktı.

1982’de Faşizme Karşı Birleşik Direniş Cephesi'nin (FKBDC) kuruluşunda yer aldı. TKEP adına bu cephenin yönetiminde yer aldı.

Ağustos 1988’de tekrar Türkiye’ye döndü. 5 yıl İstanbul'da TKEP sekreteri olarak illegal çalışmalar yaptı. 1993’de İstanbul'da yakalandı ve cezaevine kondu. 11 Eylül 2001’de tahliye oldu. Töre, cezaevinde Özgürlük ve Dayanışma Partisi'nin (ÖDP) kurucu üyesi oldu. Cezaevinden tahliye olduktan sonra, politikaya kurucu üyesi olduğu ÖDP ile devam etti. 2002’de yapılan parti kongresinde ÖDP’nin Parti Meclisi Üyeliğine seçildi. Töre, 2003 tarihinde İsviçre’ye iltica talebinde bulundu. Bu tarihten itibaren yurt dışında yaşıyordu.

Ailesinin Teslim Töre için gazetelere ilan vererek devrimcileri ve sol çevreleri son yolculuğuna birlikte uğurlama çağrısı yaptı.

Ailesinin verdiği ilan şöyle: 

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları