loading
close
SON DAKİKALAR

İtalya Başbakanı: Önlemler alternatifsiz

İtalya Başbakanı: Önlemler alternatifsiz
Tarih: 11.02.2012 - 23:54
Kategori: Ekonomi

İtalya'da Başbakan Mario Monti, kabinesinin dün hazırlayıp kabul ederek, görüşülmek için Temsilciler Meclisi'ne gönderdiği 30 milyar avro değerindeki yeni önlemler için "Bu önlemler alternatifsiz" dedi.

Monti, kabinesinin dün kabul ettiği, emeklilik yaşının yükseltilmesi, politikacıların masraflarında kesintiler ve bazı vergilere zam öngören, 20 milyarı bütçe önlemleri, 10 milyarı ise büyümeyi teşvik edecek önlemler olan yeni tedbirleri, parlamentonun alt kanadı Temsilciler Meclisi ve üst kanadı Senato’da parlamenterlerle paylaştı.

İtalya Başbakanı Mario Monti, ilk olarak Temsilciler Meclisi’nde milletvekillerine hitap ederek, "Bu önlemler alternatifsiz" dedi ve "Biz, bu paketin fedakarlık gerektirdiğinin farkındayız. Bugün fedakarlık yapıyoruz ki, yarın acı çekmemek için" diye konuştu.

Başbakan, içinden geçtikleri durumu "ciddi" olarak nitelerken, hükümetinin acil ve kararlılıkla müdahale ettiğini söyledi.

"Avronun geleceği bizim yapacağımız seçime bağlı" diyen teknokrat hükümetinin lideri, Temsilciler Meclisi’nde oylanacak yeni ekonomik tedbirleri içeren paketin önemine dikkati çekti.

Hükümetinin yeni önlemleri yavaş bir şekilde yaptığı eleştirilerini kabul etmeyen ekonomi profesörü başbakan, "Göreve başlayalı 17 gün oldu ve önemli bir paket hazırladık" diye konuştu.

Mario Monti, 30 milyar avroluk önlemler paketinin henüz ilk aşama olduğunu belirterek, "Görülüyor ki, bu henüz bir başlangıç. Umarım dahasına gerek olmaz" dedi.

68 yaşındaki başbakan, geçici ve sınırlı olduğunu savunduğu yapılması istenen fedakarlıkların adil bir şekilde dağıtıldığının altını çizdi.

Monti, bu önlemlerle ülkesinin güvenilirliğinin artacağını ve Avrupa’da daha güçlü bir konuma erişeceğini de sözlerine ekledi.

Meclisin ardından Senato’da senatörlere seslenen Monti, mecliste söylediklerini tekrar ederken, "İtalya başarısız olmayacak" sözleri, senatörlerden yoğun alkış aldı.

Siyasi partilerin görüşleri

Başbakanın ardından söz alan siyasi partilerin temsilcileri de görüşlerini açıkladı.

Monti hükümetine başından beri en güçlü muhalefeti yapan eski iktidar ortağı Kuzey Birliği Partisi’nde grup başkanvekili Marco Reguzzoni, "Bu paket bizim hoşumuza gitmedi. Siz de iyi biliyorsunuz ki, bu paket yeni iş olanakları yaratmıyor, daha önce söz verdiğiniz gibi" diyerek, "hükümeti zaman varken bırakın" çağrısında bulundu ve pakete onay vermeyeceklerinin sinyalini verdi.

Sol partilerden Değerler İtalyası lideri Antonio Di Pietro ise önlemler paketine bu haliyle onay vermeyeceklerini bildirdi.

Mecliste temsil edilen iki büyük partiden biri olan Demokrat Parti adına söz alan Dario Franceschini ise partisinin ekonomik önlem paketinin daha fazla adil olması hususunda ısrarcı olacağını söyledi.

Bu arada, Başbakan Monti’nin konuşması sırasında selefi Silvio Berlusconi’nden, "Başbakan Berlusconi" diye söz etmesi ise dikkati çekti.

Sendikalar grev hazırlığında

İtalya’da günlerdir tartışılan ve sendikalardan büyük tepki gören 30 milyar avro değerindeki yeni tedbirler içeren paketi protesto için İtalya Genel İş Konfederasyonu, gelecek pazartesi günü 4 saatlik greve gideceğini duyurdu.

Kamu borcunun gayrisafi yurtiçi hasılaya (GSYH) oranı yüzde 120’lere ulaşan İtalya’da teknokrat hükümetin hazırladığı yeni önlemler, emeklilik yaşının yükseltilmesi, politikacıların masraflarında kesintiler ve bazı vergilere zam öngörüyor. 30 milyar avro değerindeki paketin ilerleyen günlerde meclis ve senatoda oylanması bekleniyor.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları