loading
close
SON DAKİKALAR

İZBAN grevine Ankara zirvesi

İZBAN grevine Ankara zirvesi
Tarih: 15.11.2016 - 10:18
Kategori: Yerel

İzmir'de banliyö hattı işletmeciliği yapan İZBAN'da 1 haftasını dolduran grevin çözümü için Ankara'da zirve yapılacak.

İzmir'de banliyö hattı işletmeciliği yapan İZBAN'da 1 haftasını dolduran grevin çözümü için Ankara'da zirve yapılacak. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kendisinin önerisiyle Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanı veya Müsteşarı, Demiryol-İş Sendikası Genel Başkanı, İZBAN yöneticileriyle çözüm için bir araya geleceklerini açıkladı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Kasım ayı ilk toplantısına İZBAN grevi damgasını vurdu. AKP Grup Başkan Vekili Bilal Doğan, grevin sinyalinin Haziran ayında geldiğini ancak önlem alınmadığı için İzmirlilerin mağdur edildiğini söyledi. Doğan "Bir haftada maddi kayıp 1 milyon 620 bin TL olarak hesaplanmıştır. Sözleşmede anlaşılamayan kısım hesaplandığında 620 bin TL'dir. Ciddi anlamda İZBAN'ın maddi kaybı söz konusudur. İZBAN A.Ş.'de yüzde 50'yi temsil eden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı olarak inisiyatif kullanarak İzmirliler'in daha fazla mağdur olmamış için katkı koymanızı bekliyoruz. Ayrıca AK Parti İzmir İl Başkanı Bülent Delican'ın taraflarla iyi niyetli görüşmelerini eleştirdiniz. Sendika talepleri uzlaşılabilir talepler. İyi niyetle gayret sarf edilirse çözülür. Ancak kaygınızı anlıyorum. Eğer bu sözleşme yapılırsa İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin şirketlerine yansıyacağı için tereddüt ediyorsunuz. Bu nedenle yapmak istemiyorsunuz. İnisiyatif alın ve sorunu çözün" dedi.

AYDOĞAN-DOĞAN TARTIŞMASI

Doğan'a CHP Grup Başkan Vekili Sırrı Aydoğan sert tepki gösterdi. AKP İzmir İl Başkan Delican'ın İZBAN greviyle ilgili demeç verebileceğini, çözüm temennisinde bulunabileceğini belirten Aydoğan, "Çocuklar bile güler bu işe. Sayın Delican'ı hakem heyeti mi tayin ettiler İZBAN Genel Müdürü var, yönetim var. Bu il başkanlarının işi değil. İl başkanı demeç verebilir, ancak kendini Bakan'ın, yönetim kurulu başkanın yerine koyamaz" dedi. AK Partili Doğan CHP'li Aydoğan'a tepki göstererek “İl Başkanı Grup Başkanıdır" dedi. Bunun üzerine Aydoğan ile Doğan arasında sert tartışma yaşandı. Aydoğan "O senin başkanın benim değil. Bilmiyorsun. Delican kendi partisinde konuşur. Delican gelip Meclis'te konuşabilir mi? Ben il başkanlarının ne görev yaptığını iyi biliyorum. Bilal Doğan'da İl Başkanlığı yaptı. Hangi partide il başkanlığı yaptıysa o parti battı. Sayın Delican, benim başkanım değil arkadaşım. İktidar partisinin il başkandır. Onun il başkanlığı burada sökmez. Burası belediye meclisi. Ama üst düzey makamları yanına takıp hakem heyeti başkanı, Ulaştırma Bakanı gibi davranamaz" dedi.

İZBAN greviyle ilgili Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu önce AK Parti'nin eleştirilerine yanıt verdi, sonra ise çözüm için attığı adımı açıkladı. Kocaoğlu, AK Partili Doğan'ın "Grev Haziran'da sinyalini verdi" sözlerine verdiği yanıtta hiçbir sendikanın son gün son saat olmadan toplu sözleşme imzalamayacağını, örneği olmadığını söyledi. Kocaoğlu "Son ana kadar pazarlık eder, işçisine menfaat sağlamak için uğraşır. 'Altı aydır grev geliyor, ne yaptın' diye bir laf yoktur" dedi. Para, kayıp, kazanç rakamlarıyla grev, lokavtın konuşmayacağını belirten Kocaoğlu, "Nerden çıkıyor bu? Toplu sözleşme kanundan doğan bir haktır. İşveren ve sendika pazarlık eder. Bunun adı toplu pazarlıktır" dedi.

"ARAYA BİRİ GİRERSE PAZARLIK SULANIR"

Başkan Kocaoğlu, grev öncesi İZBAN'ın teklifini önce yüzde 10 sonra yüzde 12'ye arttırdığını, grev öncesi son gün kendi önerisi Ulaştırma Bakanı'nın da kabul etmesiyle yüzde 15 artış teklif edildiğini, sendikanın kabul etmemesi üzerine greve çıkıldığını söyledi. Sendikayla görüşmelerin ondan sonraki günlerde de sürdüğünü, ESHOT, İZULAŞ; Metro ve İzdeniz'de önlemler alarak İzmirliler'in mağdur olmaması için çalıştıklarını dile getiren Kocaoğlu, "AK Parti İl Başkanı Bülent Delican Perşembe günü beni aradı. TCDD Bölge Müdürü ile sendikaya gittiğini, İZBAN Genel Müdürü'yle görüştüğünü, sendikanın talebiyle arada fazla fark olmadığını benimle görüşmek istediğini söyledi. Bu konuyla ilgili görüşmeyeceğimi söyledim. Pazarlıkta böyle şey olmaz. Kendi partisi, genel başkanı adına her türlü beyanatı verebilir ama toplu sözleşmede gidip de bir işi kendisinin söylemiyle "At pazarına çevirdiniz" diyor ya, bizim yaptığımızla değil Delican'ın yaptığıyla çevrilir. Toplu sözleşme, pazarlık, araya biri girerse işi sulandırır, bulandırır. O pazarlıktan hayır çıkar mı? Sayın Delican'a tepkim bundan dolayıdır. Bana göre bu tepki doğru, Delican'a göre yanlıştır. Ortalığı bir de ben karıştırmayayım diye Delican'ın randevu talebini kabul etmedim. Delican'a hiç toplu sözleşme pazarlığı yapıp yapmadığını sordum. Yapmamış ama yapabileceğini söyledi. Ne gibi restlerin çekildiğini bilmiyorsun, toplu sözleşme nasıl yapılır bilmiyorsun" dedi. Kocaoğlu, Delican'ın kendisini aradığını, Perşembe akşamı bir TV'de kendisine göre süreci anlattığını buna karşı Cumartesi gününe kadar konuşmadığını söyledi.

ANKARA'DA İZBAN ZİRVESİ

Başkan Kocaoğlu, İZBAN grevinin belki de kaderini belirleyecek açıklamayı Meclis'teki konuşmasının sonunda yaptı. Demiryol İş Sendikası Şube yöneticileriyle ilk kez bugün (Pazartesi) görüştüğünü açıklayan Kocaoğlu, "Ben, TCDD Genel Müdürü, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı veya görevlendirileceği Müsteşar, Müsteşar yardımcısı, İZBAN yöneticileri, Türk-İş ve Demiryol-İş Genel Başkanı'yla oturup aynı masa etrafından konuşmaya davet ettim. Sendikacılar geleceklerini söyleyince hemen Bakan ve Genel Müdür'den randevu talep ettik. Salı, Çarşamba en geç Perşembe günü Ankara'da tüm taraflarla birlikte görüşeceğiz" dedi. Ankara'da oturup konuşacaklarını konunun tatlıya bağlanacağını umut ettiğini belirten Kocaoğlu kendisine yönelik "Bakmıyor, ilgilenmiyor" gibi eleştirilere gönderme yaparak "Ben göbeğindeyim. Her türlü olanaklarımla çözmek için uğraşıyorum" dedi.

AKP'DEN İZMİRİM KART BEDELİ ÖNERİSİ

Toplu ulaşımda kullanılan elektronik kartların değişiminde alınan 6 TL ücretle ilgili yapılan başvurular üzerine Tüketici Hakem Heyetleri'nde haksız ücret talebi kararları çıktığını belirten AKP Grubu, kararın geri çekilmesini, kart değişiminin ücretsiz ve belediye tarafından yapılmasını talep etti. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise, parayı almak zorunda olduklarını aksi takdirde ESHOT bürokratlarına zimmet çıkacağını söyledi. Yeni kullanılacak olan İzmir kartların farklı özellikleri de olduğunu belirten Kocaoğlu "Konu madem yargıya intikal etti, mahkeme ne karar verirse ona katlanmak zorundayız. Mahkeme kararına göre bürokratlarımızı sıkıntıya sokmadan bu parayı öderiz" dedi. Öte yanda CHP'li bir üye nüfus cüzdanlarını da 15 TL karşılığında değişeceğini, İzmir'de 4 milyon Türkiye'de 8 milyon kişinin bunu ödeyeceğini belirterek AK Parti Grubu'na dönerek "İnşallah bu 15 lirayı kaldırırlar" dedi.

AKP Grup Başkan Vekili Bilal Doğan, Midilli'ye seferlerin daha önceden planlanıp planlamadığını sordu. Başkan Kocaoğlu, 15 gemiden ikisini orta ve dış körfeze, adalara sefer yapmak üzere aldıklarını söyledi. İki geminin Mayıs 2017 tarihinde teslim alınacağını belirten Kocaoğlu "İzmir'de turizmin gelişmesi için Midilli'ye deneme seferleri yapacağız. Talep olursa devam eder. Talep olmazsa Foça'da yaparız. Yaşayarak göreceğiz" dedi

AKP GRUBUNA ÇAĞRI

Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu ise yaptığı konuşmada Kanun Hükmünde Kararname belediyelerin ilk ve ortaöğretimdeki öğrencilere ders desteği verdiği kursların (dershane) kapatılması kararından dönülmesini istedi. Selvitopu "KHK ile belediyelerin artık eğitim desteği verme olanağı ortadan kaldırıldı. AKP Grubu'nun bir girişim yapmasını İzmir'de 15 bin öğrencinin mağdur olmasını, 15 bin aile sıkıntı çekmesinin önüne geçmesini istiyoruz. Tamamen kaldırma yerine denetlenebilir bir sistem kurulabilirler. Milli Eğitim veya İçişleri Bakanlığı denetleme yapabilir. Eksiklerle ilgili hesap verebilir konumdayız. Öğrenim yılının yarısına yaklaşırken hiç süre de tanınmadı. Karabağlar da 1300 öğrenci mağdur olacak. İktidar partisi meclis üyesi arkadaşlar kentle ilgili hassasiyetlerini bu konuda da göstersin" dedi.

DHA

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları