loading
close
SON DAKİKALAR

İzmir'de 2 yılda 3 ilçeye 524 milyon liralık yatırım

İzmir'de 2 yılda 3 ilçeye 524 milyon liralık yatırım
Tarih: 01.04.2021 - 16:26
Kategori: Yerel

Tire'de basın mensupları ile bir araya gelen Başkan Soyer, Menderes, Torbalı ve Tire'de İzmir Büyükşehir'in iki yılda yaptığı yatırımları anlattı. Yatırım miktarının 524 milyon liraya ulaştığını belirten Soyer, çevre yerleşimlerde yaşam kalitesini artırırken İzmir Tarımı stratejisi ile de üretici...

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in Küçük Menderes Havzası turu sürüyor. Torbalı'da dün üreticilerle bir araya gelen ve yatırımları inceleyen Başkan Tunç Soyer bugün Tire programı kapsamında Tire Belediyesi Kültür Merkezi'nde basın toplantısı düzenledi. Başkan Soyer toplantıda iki ay önce Ödemiş'de ilk adımını attıkları kuraklığa ve yoksulluğa çare olacak İzmir Tarımı programı kapsamında yaptıkları çalışmalar ile Tire, Torbalı ve Menderes'te son iki yılda hayata geçirdikleri yatırımları anlattı.

Mera hayvancılığı yapan üreticilerimiz kazanacak
İzmir Tarımı programı kapsamında mera hayvancılığını sürdürülebilir kılmak amacıyla, yerel hayvan ırklarıyla ilgili envanter çalışmalarına başladıklarını dile getiren Soyer, "Mera saha çalışmaları Kınık, Ödemiş ve Bayındır’da tamamlandı. Bergama’da ise tamamlanmak üzere. Çalışma yapılan köylerde şimdiye kadar toplamda 115 bin 258 koyun ve kuzu, 16 bin 627 keçi ve oğlak ve 7 bin 311 karasığır tespit ettik. Ayrıca, 2.4 milyon ton koyun sütü, 1.4 milyon ton keçi sütün elde edebileceğimizi tespit ettik. Bu miktarın il genelinde çok daha fazla olduğunu biliyoruz ve önümüzdeki yaz sonuna kadar ilimizin mera hayvancılığı veri tabanını tamamlamış olacağız.  Bu veri tabanı ışığında Büyükşehir Belediyemiz, bu ürünlerin büyük bir kısmını, Ödemiş ve Bayındır’da faaliyete geçireceğimiz et ve süt entegre tesislerinde işlenmek üzere 2021-2022 yılında satın alacak. Elde ettiğimiz verilerle kapsamlı bir lojistik, alım garantisi ve satış garantisi planı hazırlıyoruz. Mera hayvancılığı yapan üreticilerimiz her ne üretiyorsa değerinden satışını sağlayacağız. Hiçbir üreticimizin alın teri yerde kalmayacak" dedi.

Üreticiye alım - satım garantisi
Susuz yetiştirilen ve piyasadaki yemlere göre çok daha güvenilir yem bitkileriyle dağdaki hayvanların beslenmesini sağlamak istediklerini söyleyen Soyer, "Nisan ayının ortasından itibaren ekiplerimiz bu saha çalışmalarına Tire’de devam edecek. Faaliyetlerimizin koordinasyonunu sağlayacağımız Sasalı İklime Duyarlı Tarım, Eğitim ve Araştırma Enstitüsü’nü Mayıs ayında hizmete açacağız. Üreticilere alım ve satım garantisi veriyoruz. Yani hem ürününü satın alıyor, hem de alamadığımız kısmının satılmasını mümkün hale getirmek için üreticilerimize lojistik, markalaşma ve pazarlama desteği veriyoruz" diye konuştu.

Köylümüze maddi destek oranı üç kat artacak
Son iki yılda kentte tarım ve hayvancılığı desteklemek için yaptıkları çalışmaları da anlatan Soyer, şunları söyledi:
"Kaybolmaya yüz tutmuş kadim üretimlerden manda besiciliğini Tire de dahil olmak üzere İzmir’in bir çok ilçesinde yeniden canlandırıyoruz. İlk adımı Selçuk’ta atarak üreticilerimize dağıttığımız mandaların sayısı kısa bir sürede 158’e çıktı. Manda sütünden İzmir Mozerellası gibi katma değeri yüksek ürünler yaparak bunu tüm dünyaya pazarlayacağız. Köylümüze arıcılık ve küçükbaş hayvan gibi pek çok alanda desteğimiz devam ediyor.  2019 yılında üreticilerimizden toplam 125 milyon 377 bin liralık alım yaptık. 2020’de ise yaptığımız toplam alım miktarı, 144 milyon 762 bin lira. Bu alımları 2021 yılında da artırarak sürdürüyoruz. 2021 ve 2022 döneminde toplamda 338 milyon 600 bin TL’lik alım yaparak köylümüze yapacağımız maddi desteği üç kat artıracağız. Öz kaynaklarımızla Ödemiş’e et işleme tesisi kurduk. Bayındır’a ise dev bir süt işleme fabrikası kuruyoruz. Yaklaşık 65 milyon liraya mal olacak süt işleme fabrikamız, 2022’den itibaren tam kapasite çalışmaya başlayacak. 100 kişinin istihdam edileceği bu fabrikamız Küçük Menderes Havzası’na yeni yatırımların yapılmasını sağlayacak".

Urla Bademler'e Köy Okulu geliyor
Kuraklıkla mücadelede stratejik öneme sahip iklim dostu yem bitkilerinin üretimini yaygınlaştırmak amacıyla gambilya ve mürdümük gibi yem bitkilerinin ekimine başladıklarını da aktaran Soyer, "Saz çavdarı, kızılca ve sarı buğday gibi atalık tohumlarının ekim alanlarını da tüm kentte yaygınlaştırıyoruz. "Tohum köktür, tohum gelenektir, tohum gelecektir' dedik ve Seferihisar’da açtığımız tohum merkezinden tam on yıl sonra, geçtiğimiz ay 2 Mart’ta, Bornova Aşık Veysel Rekreasyon Alanı’nda, Can Yücel Tohum Merkezi’ni açtık. Tohum merkezimiz, yüzlerce çeşit atalık tohumun korunmasını sağlayarak tohum çeşitliliğimizi gelecek kuşaklara aktaracak. Köy okulu ile ilgili mimari tasarım çalışmalarımızı bitirdik. Urla Bademler Köyü’nde yer alacak köy okulumuzu, söz verdiğimiz gibi 2022’de hizmete açmayı amaçlıyoruz. Can Yücel Tohum Merkezimiz, köy okulu çalışmalarımıza çok değerli katkılar sunacak" diye konuştu.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, basın toplantısında Tire, Torbalı ve Menderes’te son iki yılda yaptıkları yatırımlar ile  üreticiye verdikleri destekleri anlattı. Soyer, iki yılda önemli çalışmaları birlikte hayata geçirdikleri İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İZSU Genel Müdürlüğü'ndeki çalışma arkadaşlarına teşekkür ederek, canla, başla, aşkla çalışarak hızlı bir şekilde yol aldıklarını söyledi.

Başkan Soyer'e teşekkür
Tire Belediye Başkanı Salih Atakan Duran da bir konuşma yaparak ilçeye yaptığı yatırımlardan ötürü Başkan Soyer'e teşekkür etti. Duran, "Yaşadığımı iki yıl bize Aşkla İzmir sloganını gerçeğe dönüştürdüğünüzü gösterdi. Şahsım ve şehrim adına teşekkür ediyorum. İki yıl gibi kısa sürede Büyükşehir büyük işler ortaya koydu. 40 yıl öncesinde yapılmış olan alt yapı yenileme çalışmaları Başkanımızın talimatları ile hemen başladı. Birçok yerde de tamamlanma aşamasına geldi. Bundan sonra da şehrimizin sorunlarına ortak çözümler üreteceğiz" dedi.
Basın toplantısına İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in eşi, İzmir Köy-Koop Birlik Başkanı Neptün Soyer, Tire Belediye Başkanı Salih Atakan Duran ve eşi Necibe Duran, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Özuslu, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Buğra Gökçe, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Tire Belediyesi bürokratları ve Tireli basın mensupları katıldı.

Tarımsal destekler
-Tire, Torbalı ve Menderes’ten dört üretici kooperatifi ile 2021 yılı için ürün alım sözleşmesi imzalandı.
-Tire'de 3 milyon liralık yatırımla soğuk hava deposu, kantar ve ürün boylama ünitesi bulunan ürün alım merkezlerinin ilki kuruldu.  
-Selçuk ve Tireli 19 üreticiye 61 manda hibe edildi.
 -Menderes, Tire, Selçuk ve Torbalı’da 217 üreticiye 848 adet küçükbaş hayvan hibe edildi. . Tireli 72 üreticiye 283 küçükbaş hayvan daha dağıtılacak.
-Menderes, Selçuk, Tire ve Torbalı’da son iki yılda 235 bini aşkın zeytin ve meyve fidanı dağıtıldı. Dört ilçede dağıttığı toplam fidan sayısı 935 bini aştı.
-Tire, Menderes ve Torbalı’da toplam 150 dönüm araziye atalık karakılçık buğdayı ekildi ve hasat edildi.
 -Tireli üreticilere 40 kilo salep yumrusu hibe edildi.
-Orman yangınında bağ ve zeytinlikleri zarar gören Menderesli 152 üreticiye 757 bin lira nakdi destek sağlandı. 173 üreticiye de, üretim alanlarının iyileştirilmesi amacıyla 50 bin kilo solucan gübresi dağıtıldı.
-Sel felaketinde üretim alanları ve ekili arazileri zarar gören Menderesli 388 çiftçinin mağduriyetlerinin telafi edilmesi için destek ödemeleri başlıyor.
-Su taşkınlarını güvenli şekilde tahliye edebilmek amacıyla Menderes Çatalca Sandidere ile Yeniköy Balabandere sulama göletlerinin dipsavak ve gövde onarımları başladı. Çatalca Sandidere sulama göletinin bakım ve temizliği tamamlandı, su tutma kapasitesi yükseltildi.
-Tire Eğridere Sulama Tesisi’nde ise, su alma bentlerinin faal hale getirilmesi ve açık kanallarda su kayıplarının önlenmesi amacıyla kapalı sistem sulama projesi hazırlanıyor.
-Selçuk Merkez Sulama Kooperatifi tarafından işletilen sulama tesisinin modernize edilmesine yönelik proje hazırlıkları sürüyor.
-Selçuk, Menderes, Tire ve Torbalı ilçelerine bağlı 109 köyden gelen 2 bin 295 toprak numunesinin analizi tamamlandı.
-Zirai ambalaj atıklarının toplanması ve geri dönüşüme kazandırılmasına yönelik çevre koruma projesi Menderes Değirmendere Köyü’nde başladı. Projeye dahil olan tüm üreticilere sıvı solucan gübresi dağıtılıyor.
-136’sı kadın, toplam 207 köylü ve çiftçiye bin 242 kovan hibe edildi.
-Menderes, Selçuk, Tire ve Torbalı’da ortak tarım makina parkları kuruldu.

Tire'ye yapılan yatırımlar
-Fen İşleri, Yapı İşleri, Park ve Bahçeler Dairesi başkanlıkları ile İZSU Genel Müdürlüğü'nün yaptığı yatırımların tutarı toplamda 83,7 milyon lira oldu.
-16 kilometre uzunluğunda 34 bin 271 ton sıcak asfalt serimi yapıldı. Bozulan yollar yenilendi-21 kilometre uzunluğunda kilit parke taşı döşendi.
-565 bin metrekare alan yani ortalama 5 metre genişliğinde 113 kilometre uzunluğunda köy ve ova yolunun sathi kaplaması yapıldı.
-16 adet sondaj kuyusu için yaklaşık 650 bin liralık yatırım yapıldı.
-3 milyon liranın üzerinde yatırımla 10 içme suyu deposunun bakım ve onarımı tamamlandı.
-Akyurt, Küçükburun ve Dallık mahallerine alternatif su kaynağı sağlamak amacıyla 300 bin liralık yatırım yapılarak 3 su kuyusu daha açıldı.
-11 milyon liralık yatırımla içme suyu şebekelerinin bakım ve onarımı sürüyor.

Neler yapılacak?
 -Büyükkale Mahallesi'ne “alaçık” yapılacak.
 -Gökçen Mahallesi'ndeki kütüphane binasının tadilatı yapılacak.
-Tire İtfaiyesi için İpekçiler Mahallesi'nde yeni hizmet binası inşa edilecek.
-Tire Kültür Merkezi önüne meydan ve otopark yapılacak.
-Cumhuriyet Meydanı ve Atatürk Parkı yenilenecek.
-Tire Katı Atık Transfer İstasyonu'nun uygulama projesi çalışmaları ise devam ediyor.
-160 bin metrekare alan yani 32 kilometre üretim yolunun sathi kaplaması da yapılacak.
-Yıl sonuna kadar 18 kilometre uzunluğunda 34 bin 300 ton asfalt serimi daha yapılacak
-10 kilometre uzunluğunda  kilit parke taşı daha döşenecek.
-100 kilometre uzunluğunda içme suyu ve 25 kilometre uzunluğunda branşman imalatı yapılacak.
-Gökçen Atıksu Arıtma Tesisi, Akmescit Paket Atıksu Arıtma Tesisi ve Alacalı Paket Atıksu Arıtma Tesislerinin proje çalışmalarına devam ediyor.

Torbalı yatırımları
-İZSU, Fen İşleri, Park ve Bahçeler ve Yapı İşleri Dairesi başkanlıklarının hayata geçirdiği projeler ile Torbalı’da 345 milyon liranın üzerinde bir yatırım yapıldı.
-82 kilometre uzunluğunda 160 bin 748 ton sıcak asfalt serimi yapıldı.
-727 bin metrekarelik alanda, 145 kilometre uzunluğunda köy ve ova yolunun sathi kaplaması yapıldı.
 Moskof Çayı üzerine 14 metrelik karayolu köprüsünün yapımı tamamlandı.
-Torbalı Çaybaşı İtfaiye Hizmet Binası 4,5 milyon liralık yatırımla 2020 yılında hizmete alındı.
-Metropolis Antik Kenti kazısına verilen destek miktarı iki yılda 672 bin lira oldu. Bu yıl  460 bin lira destek verilecek.
-Torbalı’da 360 kilometre uzunluğunda yeni şebeke hattı imalatı ve bakım onarım çalışması yapıldı. Şebeke yenileme çalışmaları için 64 milyon lira yatırım yapıldı.
6 milyon liralık yatırımla tamamlanan projeyle Torbalı’nın Karakuyu ve Çamlıca mahallelerinde 28 kilometrelik kanalizasyon ve iletim hattı imalatı yapıldı. 
-Artan nüfusla birlikte su sıkıntısını yaşanmasını engellemek için ilçeye hizmet edecek 10 yeni su kuyusu devreye alındı.
-Merkez mahalleler, belde ve köylerde 120 kilometrelik yeni hattın yapımı devam ediyor. 45 milyon liralık yatırımla başlatılan çalışmaların tamamlanmasıyla Torbalı, sağlıklı ve kesintisiz bir içme suyu şebekesine kavuşacak.
- Torbalı ve Ayrancılar Atıksu Arıtma Tesislerinin kapasitesi artırılıyor.

Neler yapılacak?
-Yıl sonuna kadar 23 kilometre uzunluğunda 44 bin 590 ton asfalt serimi daha yapılacak.
-Yıl sonuna kadar 58 bin metrekare alanı, yani 12 kilometrelik üretim yolunun sathi kaplamasını daha yapılacak.

Menderes yatırımları
İZSU Genel Müdürlüğü, Fen İşleri, Park ve Bahçeler ve Yapı İşleri Daire başkanlıklarının son iki yılda Menderes’te yaptığı yatırımın bedeli 95 milyon lirayı buldu.
-80 kilometre uzunluğunda 157 bin ton sıcak asfalt serimi yapıldı.
-2019 ve 2020 yıllarında 13 kilometre uzunluğunda kilit parke taşı döşendi.
 -466 bin metrekare alanda, ortalama 5 metre genişliğinde, 93 kilometre uzunluğunda köy ve ova yolunun sathi kaplaması tamamlandı.
- İbrahim Turan Caddesi düzenlendi. Tekeli Mustafa Kemal Atatürk Bulvarı'nda mevcut kaldırımlar yenilendi, kaldırım olmayan bölümlere kaldırım yapıldı. Trafiği güvenli hale getirmek için 500 metrelik alanda orta refüj oluşturuldu.
- Kısıkköy Mobilyacılar Sitesinde yol ve kaldırım düzenlemesi çalışmalarını sürdürüyor. 
-Klaros kazı çalışmalarına son iki yılda 480 bin liralık destek verildi. Bu yıl rakam 300 bin liraya çıkarıldı.
-Özdere bölgesinde inşaatını süren çok amaçlı hizmet binaları 2021 yılı sonunda hizmete girecek.
- Tekeli Köyü'nde 136 bin metrekarelik alanda soğuk hava deposu kuruluyor.
- Orman İzmir kampanyası kapsamında alınan 60 yangın tankerinden 10’u Menderes'e bağlı orman köyü muhtarlarına teslim edildi.
- Sel felaketinden etkilenen ürecitelere nakdi destek sağlanıyor.
-33 kilometrelik içme suyu şebeke hattı yenilendi.
-29 kilometrelik yeni kanalizasyon hattı yapılıyor.

Neler yapılacak?
-Menderes Belediyesi önü meydan olarak düzenlenerek bölgenin çehresini değiştirecek.
-17 kilometre uzunluğunda 35 bin ton asfalt serimi yapılacak.
-3 kilometre uzunluğunda kilit parke taşı daha döşeyeceğiz.
 -166 bin metrekare alanda 33 kilometrelik üretim yolunun sathi kaplaması yapılacak.
Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları