loading
close
SON DAKİKALAR

İzmir'de selden perişan olan çiftçinin sorunları Meclis gündeminde

İzmir'de selden perişan olan çiftçinin sorunları Meclis gündeminde
Tarih: 06.02.2019 - 11:09
Kategori: Yurt

TBMM Çevre Komisyonu Üyesi ve CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, İzmir’de son bir haftada etkili olan ve Bayındır ile Torbalı ilçeleri olmak üzere pek çok bölgede tarım alanlarını sular altında bırakan sel baskınlarını Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye sordu.

Aşırı yağış ve baskınlar nedeniyle İzmir’de toplam kaç dekar alanda zarar meydana geldiğinin açıklanmasını isteyen Polat, “Su baskınları nedeniyle kaç üreticinin zarar gördüğü tespit edilmiştir? Su baskınlarından etkilenen ekili ve dikili arazileri; ev ve işyerleri olan yurttaşlarımızın borçlarının yapılandırılması ya da ertelenmesi yönünde bir çalışmanız var mıdır? Olacak mıdır?” diye sordu.

“TARIM ALANLARI KULLANILAMAZ HALE GELDİ”

Polat, Bakan Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, İzmir’de Ocak ayının son günlerinde ve Şubat ayının ilk günlerinde etkili olan sağanak yağışın; Bayındır ve Torbalı ilçeleri başta olmak üzere il genelinde etkili olduğunu, su ve sel baskınlarına yol açtığını anımsattı. Sel ve su baskınları nedeniyle verimli tarım arazileri ve ürünlerin sular altında kaldığını, tarım alanlarının kullanılamaz hale geldiğini belirten Polat, “Özellikle Bayındır ilçesinin ova kesiminde, Küçük Menderes Nehri’ne yakın bölgelerde mahalleler ve tarlalar su altında kalmış ve büyük tarımsal zayiat oluşmuştur” dedi.

“KAÇ ÜRETİCİ ZARAR GÖRDÜ?”

Aşırı yağış ve su taşkınları nedeniyle Bayındır ve Torbalı ilçeleri başta olmak üzere İzmir’de toplam kaç dekar alanda zarar meydana geldiğini soran Polat, “Su baskınları nedeniyle kaç üreticinin zarar gördüğü tespit edilmiştir? Su baskınları ve sel ile ilgili olarak, üreticilerimizin mağduriyetlerine yönelik Bakanlığınızca hangi çalışmalar yapılmıştır?” sorularını yöneltti.

“BORÇLARIN ERTELENMESİ YA DA YAPILANDIRILMASI GÜNDEMDE Mİ?”

Polat, sağanak yağışlar nedeniyle sular altında kalan tarım arazilerinde kaç üreticinin ürünlerinin sigortalı olduğunu, sigorta yaptıramamış olan üreticilerin mağduriyetinin giderilmesi hususunda herhangi bir çalışma yapılıp yapılmadığını sordu. CHP’li Polat’ın önergesinde şu sorulara yer verdi:

“-Neredeyse her yıl aynı dönemde yaşanan sel felaketlerinin önlenmesine yönelik bakanlık olarak projeleriniz var mıdır? Var ise bu projeler nelerdir, ne zaman hayata geçecektir?
-Su baskınlarından etkilenen ekili ve dikili arazileri; ev ve işyerleri olan yurttaşlarımızın borçlarının yapılandırılması ya da ertelenmesi yönünde bir çalışmanız var mıdır? Olacak mıdır?
-Sel bölgesindeki çiftçilerimize yönelik olarak tohumluk, ilaç, gübre ve mazot gibi girdi kalemlerinde KDV ve ÖTV oranlarını %1 gibi sembolik orana düşürmeye yönelik bir çalışmanız var mıdır? Olacak mıdır?”

Kaynak : Vişne Haber Ajansı-www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları