loading
close
SON DAKİKALAR

İzmir’deki operasyonda Amazon yerlilerine ait kafalar bulundu

İzmir’deki operasyonda Amazon yerlilerine ait kafalar bulundu
Tarih: 26.12.2021 - 14:42
Kategori: Gündem

İzmir, Aliağa’da bir ev ve depoya düzenlenen operasyonda, çeşitli tarihi eserler ile birlikte, Amazon yerlilerinin küçülttüğü insan kafaları bulundu.

İzmir Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü ekipleri, Aliağa ilçesinde üç gün arayla bir eve ve depoya baskın yaptı. Eve yapılan baskında, Bizans dönemine ait sikkeler, kemik saç iğneleri, Osmanlıca el yazması 19 kitap ve çeşitli dönemlere ait kase, ok ucu, kandil ve çeşitli objelerin de olduğu toplam 59 parça eser bulundu. Depoya yapılan baskında ise, 18. yüzyıla ait 27 yağlı boya tablo ve ikona ile çeşitli dönemlere ait 269 tarihi obje ele geçirildi.

Bulunan objeler arasında, yerlilerin, ritüellerinin bir parçası olarak işlemlerden geçirerek küçülttükleri kafalar vardı. Jivaro yerlileri, öldürdükleri düşmanlarının başlarını kesip, içini boşaltarak, portakal büyüklüğüne getirip, boyunlarına asarak kahramanlık gösterisinde bulunuyordu.

Ele geçirilen tarihi eserler İzmir Müze Müdürlüğü, yağlı boya tablolar ise İzmir Resim, Heykel Müzesi ve Galerisi Müdürlüğü’ne teslim edildi.

Tsantsa denen küçültülmüş kafalar, Ekvador ve Peru’daki kabilelerin uyguladığı bir ritüelin parçası. Tsantsa’lar, savaşta öldürülen düşmanların kafalarından hazırlanıyordu. Tsantsa’nın kurbanın ruhunu ve bütün tecrübelerini içerdiğine ve dolayısıyla sahibine güç verdiğine inanılıyordu.

Dünyanın birçok bölgesinde kelle avcılığı yapıldı, ancak kafa küçültme uygulaması yalnızca Amazon yağmur ormanlarının kuzeybatı bölgesinde belgelendi. Ekvador ve Peru’dan Shuar, Achuar, Huambisa ve Aguaruna kabilelerini içeren Jivaroan halklarının insan kafalarını küçülttüğü biliniyor.

Shuar halkı büzülmüş bir kafaya tsantsa diyor. Birçok kabile lideri, düşmanları korkutmak için bu kafaları sergiliyordu. Shuar ve Achuar kabileleri arasında, kafaların küçültülmesi önemli ritüellere odaklanan bir dizi şölen ile yapılıyordu.

Küçültülmüş kafalar, 19. yüzyılda Batı dünyasında epey popülerdi. Bu yüzden dolandırıcılar, hayvanlar, sentetik malzemeler veya “Avrupalı kurbanların kafalarını” kullanarak bunların sahtesini yapmaya çalışıyordu.

Kaynak : arkeofili.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları