loading
close
SON DAKİKALAR

İzni olmayan şirkete eğitim faaliyeti

İzni olmayan şirkete eğitim faaliyeti
Tarih: 10.10.2019 - 09:03
Kategori: Eğitim

İki üniversite, izni olmayan şirketlerle eğitim protokolü yaptı. Sayıştay, uygulamanın mevzuata aykırı olduğunu aktardı.

Sayıştay’ın Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ) ve Marmara Üniversitesi’ne ilişkin hazırladığı raporda, eğitim izni olmayan firmalarla protokol imzalandığı öğrenildi.

BirGün'den Mustafa Kömüş'ün haberine göre; Marmara Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren Marmara Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (MÜSEM) tarafından izni olamayan özel bir kuruluşla işbirliği içerisinde eğitim/sertifika programları düzenlendi. Bu işbirliği herhangi bir ihale yapılmaksızın hazırlanan sözleşmelere dayandırıldı. Ayrıca söz konusu kuruluşun eğitim faaliyetiyle ilgili yasal bir izne sahip olmadığı ortaya çıktı.

YASAL HÜKÜMLERE UYGUN DEĞİL

Düzenlenen sözleşmeye göre firma, kararlaştırılan belli bir tutarı eğitim, seminer ya da sertifika programı ücreti adıyla döner sermaye hesabına aktardı. Bununla birlikte, programların katılım ücretlerinin belirlenmesinde ve toplanmasında MÜSEM’e herhangi bir söz hakkı tanınmadı.

Sayıştay raporunda bu konuya ilişkin “MÜSEM’in sertifika programlarını MEB izni olmayan bir kuruluş eliyle yürüttüğü ve bu programlara ilişkin tahsilatın da üniversite adına ilgili firma tarafından gerçekleştirildiği görülmüştür. Söz konusu durumun yasal hükümlere uygun olmadığı düşünülmektedir” ifadeleri kullanıldı.

MSGSÜ’de ise Milli Eğitim Bakanlığı’ndan (MEB) faaliyet izni olmayan bir firmayla imzalanan protokole dayanarak internet üzerinden eğitim sertifika programları düzenlendi. Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından üniversite bünyesindeki eğitimcilerin hazırladıkları video içerikleri kullanılarak protokol yapılan bir firma üzerinden uzaktan eğitim sertifika programları düzenlendi. Söz konusu eğitim sertifika programlarına katılanların ödedikleri tutarlar firma tarafından tahsil edildi.

Sayıştay raporuna da yansıyan bu durumla ilgili MSGSÜ “Bulgu doğrultusunda MEB faaliyet izni olan bir firma ile protokolün yenilenmesi hususunda çalışmalar başlatılmıştır” diye cevap verdi.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları