loading
close
SON DAKİKALAR

KADES’e 384 bin kadın ihbarda bulundu

KADES’e 384 bin kadın ihbarda bulundu
Tarih: 27.07.2022 - 09:19
Kategori: Kadın

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ülkemizde her yıl biraz daha artan kadın cinayetleri ve kadına yönelik şiddet olaylarını, İçişleri Bakanlığına yönelttiği iki ayrı soru önergesiyle yeniden Meclis gündemin taşıdı.

Cumhuriyet Halk Partisi(CHP)Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in ülkemizde kadına yönelik şiddet olayları ve kadın cinayetlerine ilişkin soru önergesini yanıtlayan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 2021 yılında 307 kadının cinayete kurban gittiğini açıkladı. İçişleri Bakanı Soylu, 3 milyon 384 bin 642 kişi Kadın Acil Destek Uygulamasını(KADES) indirdiğini, son 4 yıl içindeki ihbar sayısının ise 337 bin 355 olduğunu belirtti.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ülkemizde her yıl biraz daha artan kadın cinayetleri ve kadına yönelik şiddet olaylarını, İçişleri Bakanlığına yönelttiği iki ayrı soru önergesiyle yeniden Meclis gündemin taşıdı.

CHP Milletvekili Gürer, soru önergelerinde şu soruların yanıtını istedi:

“2021 yılı ilk aylık süre içerisinde işlenen kadın cinayeti sayısı kaçtır?

Aile dostu çevre ve mekânların yaygınlaşmasının sağlandığı il sayısı kaçtır?

Ülke genelinde aile bireylerinin birlikte güvenli zaman geçirebilecekleri ve paylaşımlarını artırabilecekleri ulaşılabilir mekân sayısı kaçtır?

Yerel yönetimlerin bu kapsamdaki faaliyetleri desteklediği iller hangileridir

Son 5 yılda işlenen kadın cinayetlerinin yıllara göre dağılımı nedir?

Son 5 yıl içerisinde faili meçhul kalan cinayet sayısı kaçtır?

2021 yılı için kayıt altına alınan kadına karşı şiddet vaka sayısı nedir?

Kadına karsı şiddetin önleyici ve koruyucu tedbirlerinin arttırılması yönünde bir çalışma yapılmakta mıdır?”

KADES UYGULAMASINI 3 MİLYYON 384 BİN KADIN İNDİRDİ

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in 2 ayrı soru önergesine yanıt veren İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Akıllı telefon kullanıcısı kadınların, Google Play ve Apple Store mağazalarından indirebileceği (KADES) "Kadın Acil Destek Uygulaması" ile aile içi ve kadına yönelik şiddet olaylarının mağduru oldukları acil durumlarda cihaz konum bilgisini açarak bir tuşla 155 Polis İmdat Acil Çağrı Merkezi, 156 Jandarma İmdat Hattı veya 112 Acil Çağrı Merkezine ulaşması ve sonrasında olay yerine en yakın ekip ve devriyelerin ulaşması sağlanmıştır” hatırlatmasında bulundu.

337 BİN KADIN İHBARDA BULUNDU

Bakan Soylu, şiddet uygulayan ya da uygulama ihtimali bulunan kişilerle ilgili şiddet mağdurlarına yaklaşmadan kolluk tarafından önlem alınabilmesi amacıyla "Elektronik Kelepçe" uygulamasının hayata geçirilerek ülke geneline yaygınlaştırıldığını da anımsattı.

24 Mart 2018 tarihinde hayata geçirilen (KADES) "Kadın Acil Destek Uygulamasını 16.03.2022 tarihi itibari ile indiren kişi sayısının 3.384.642 olduğunu belirten Bakan Soylu,  337.355  kadının ise ihbarda bulunduğunu belirtti.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Bakanlığımız verilerine 2021 yılında 307 kadın cinayeti olayı gerçekleşmiştir” açıklamasında da bulundu.

GÜRER: “TOPYEKÜN MÜCADELE ŞART”

Önerge sahibi CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise kadına yönelik şiddet olayları ve kadın cinayetlerindeki  varlığının kabul edilemez olduğunu ifade etti.

Kadına yönelik şiddetin önlenmesi için alınan tedbirlere rağmen devam etmesinin ek önlemleri gerekli kıldığını mevcut verilerle ortaya çıkan  sonuçlardan anlaşıldığını ifade eden Gürer, “Bu konuda okulda eğitimden, kurumsal yapılara, ekonomik sorunlardan ülke gelişmişliğine çok yönlü irdelenerek çözüm üretilmesi gereklidir. Şiddet bahanesi olmaz ve kabul edilemez. Bu nedenle sıfır noktasına kadar mücadele çok boyutlu ele alınıp sürdürülmelidir” dedi.

Bakan’ın tüm sorulara yanıt vermediğine dikkat çeken Gürer, “Sorunların aşılmasında veriler de önemlidir. Çalışma sonuçları ve oluşan olumsuzluklarda veriler çözüm ve yol gösterici olur” diye konuştu.

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları