loading
close
SON DAKİKALAR

Kadın'a şiddetin Haziran çetelesi

Kadın'a şiddetin Haziran çetelesi
Tarih: 06.07.2012 - 12:29
Kategori: Kadın

Bianet’in çetelesine göre, erkekler Haziran’da yedi kadın ve bir kız çocuğu öldürdü...

Bianet'in yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derlediği haberlere göre erkekler Haziranda yedi kadın ve bir kız çocuğu öldürdü, dokuz kadını yaraladı, sekiz kadına tecavüz etti, 12 kadına cinsel tacizde bulundu.

Bir kadın eski kocası tarafından öldürülmeden önce ölüm tehdidi aldığını karakola bildirmiş ancak orada teselli edilerek evine yollanmıştı.

Haziranda kadınları en çok kocaları öldürdü. Basına yansıyan kadın katli vakaları Şubat ayından beri düşüş gösterse de yöntemleri vahşileşti; cinayetler işkenceyle, döverek, balta, tabanca ve bıçak kullanarak işlendi.

Cinsel taciz ve tecavüz vakaları ise düşüş olmadı. Haziranda tecavüze uğrayan sekiz kadından dördü evlerinde ve tanıdıkları erkeklerin tecavüzüne uğradı. Taciz ise yine en çok sokakta ve işyerinde yaşandı.

2012'nin ilk altı ayında toplam 78 kadın öldürdü; 116 kadına şiddet uyguladı ve/veya yaraladı; 49 kadın tecavüze uğradı; 88 kadın cinsel tacize uğradı.

Cinayet

Haziran'da erkekler altı şehirde yedi kadın ve bir kız çocuğu öldürdü.  Cinayetin ardından bir erkek intihar etti, biri polise teslim oldu.

Haziranda kadınları en çok kocaları öldürdü. Üç kadını kocası, bir kadını ve bir kız çocuğunu babaları, bir kadını eski kocası, bir kadını damadı, bir kadını sevgilisi öldürdü.

Öldürülen bir kadın aldığı eski kocasının tehditleri nedeniyle karakola başvurmuş ancak şikayeti kayda geçirilmemişti ve korunmak için apartmana kamera sistemi kurdurmuştu.

İki erkek tabancayla, biri işkence yaparak, biri bıçakla, biri baltayla, biriyse döverek öldürdü.

Kadın katlinin yaşandığı iller Ankara (2), Muğla, Çorum, Bursa (2), Diyarbakır ve Antep.

Faillerin yaşı 33 ila 84, öldürülenlerin yaşları 13 ila 74 arasında değişiyor.

Şiddet- Yaralama

Haziranda erkekler altı ilde dokuz kadını yaraladı. En çok şiddet yine Adana'da yaşandı.

Erkek şiddetinin yaşandığı iller Adana (4), İstanbul, Kastamonu, Konya, Zonguldak, Diyarbakır.

Kadınlar en çok kocalarından şiddet gördü. Üç kadını kocası, iki kadını eski kocası, bir kadını imam nikahlı kocası, birini sevgilisi, birini eski sevgilisi, birini damadının şiddetine maruz kaldı.

Erkekler yedi kadını dövdü, birini bıçakla, birini tabancayla yaraladı.

Haziranda erkek şiddeti sonucu dört kadın hastaneye kaldırılırken, sadece bir erkek tutuklandı. Üç erkek gözaltına alındı, ikisi hakkında dava açıldı, üçü ise kaçtı.

Şiddet uygulayan erkeklerin yaşı 23 ila 48, şiddete maruz kalan kadınların yaşları ise 18 ila 37 arasında değişti.

Tecavüz

Haziranda erkekler yedi ilde sekiz kadına tecavüz etti. Tecavüzlerin yaşandığı iller Afyon, Ankara (2), İstanbul, Muğla, Samsun, Tekirdağ ve Urfa.

Kadınlara en çok tanıdıkları erkekler tecavüz etti. İki kadın sevgilileri, bir kadın eski kocası, bir kadın akrabası, bir kadın arkadaşı, üç kadın tanımadığı erkeklerin tecavüzüne uğradı.

Tecavüz olaylarının dördü evde, ikisi sokakta, biri kadının alıkonulduğu bir evde, biri ise otel odasında yaşandı. İki kadın tecavüzün ardından gasp edildi.

Tecavüzden dolayı iki erkek hakkında dava açıldı, üçü gözaltına alındı, ikisi hapis cezasına çarptırıldı, dördü ise cezasız kaldı.

Tecavüzcülerin yaşları 18 ila 48, tecavüze uğrayanların yaşları 16 ila 45 arasında değişti.

Taciz

Haziranda erkekler altı ilde 12 kadına cinsel tacizde bulundu. En çok taciz İstanbul'da yaşandı. Cinsel tacizin yaşandığı iller Adana, Ankara, Antalya, İstanbul (4), Samsun ve Tekirdağ.

Kadınlar en çok tanımadıkları erkeklerin tacizine uğradı. Yedi kadın tanımadığı erkeklerin, ikisi çalıştıkları işyerindeki müdürlerinin, biri dedesinin, biri ise bir taksi şoförünün tacizine uğradı.

Taciz vakalarından yedisi sokakta, ikisi işyerinde, biri evde, biri apartmanda yaşandı. Dört erkek hakkında dava açıldı.

Tacizcilerin yaşları 19 ila 67, kadınların yaşı 17 ila 49 arasında değişti.

Bölgelere göre

Haziran'da 16 ilde 34 kadına yönelik şiddet, cinayet, cinayete teşebbüs, taciz, tecavüz ve yaralama vakası yaşandı. En çok şiddet Marmara Bölgesi'nde gerçekleşti.

34 vakadan 10'u Marmara, altısı İç Anadolu, altısı Akdeniz, beşi Karadeniz, dördü Güneydoğu Anadolu,  üçü Ege Bölgesi'nde gerçekleşti. Doğu Anadolu Bölgesi'nden hiçbir şiddet vakası basına yansımadı.

En çok şiddetin yaşandığı il altı vaka ile İstanbul, ardından beş vaka ile Adana oldu.

 

bianet/Çiçek Tahaoğlu

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları