loading
close
SON DAKİKALAR

Kadınlar için hayati 5 önlem

Kadınlar için hayati 5 önlem
Tarih: 09.01.2015 - 17:59
Kategori: Kadın

Bir de eş-dost tarafından 'geçer, merak etme' şeklinde yanlış telkinler de gelince, doktora başvurmakta epey gecikiliyor.

Karın ağrısı, şişkinlik ve bulantı… Ara kanamalar… Sıklaşan idrar yapma isteği… Bu tip yakınmalar “hazımsızlıktan, üşütmekten veya strestendir” düşüncesiyle genellikle hafife alınıyor. Özellikle de gün geçtikçe şiddetlenmiyorsa ve her gün gelişmiyorsa! 

Bir de eş-dost tarafından “geçer, merak etme” şeklinde yanlış telkinler de gelince, doktora başvurmakta epey gecikiliyor.

Bu tür belirtilerde zamanında doktora başvurmamanın faturası ise oldukça ağır olabiliyor. Örneğin erken dönemde tespit edilen rahim ağzı kanseri basit bir operasyonla tedavi edilip, doğurganlık şansını arttırılıyor. Geç dönemde ise daha büyük operasyonlar ve kemoterapi gerektiren zorlu bir yola girilmesinin yanı sıra üreme ve cinsel fonksiyon da engellenmiş oluyor.

Enfeksiyonlar da ihmal edildiğinde kısırlık ve kronik karın ağrıları gelişebiliyor.

Veya düzensiz görünümlü kistler ya da miyomlar kansere dönüşebiliyor.

Karın ağrısı, şişkinlik ve bulantı
Karın ağrısı, şişkinlik ve bulantı, kadınlarda sık görülen yakınmaları oluşturuyor. Bu yakınmalar genellikle mide ve sindirim sorunlarından kaynaklansa da, kadın hastalıklarıyla ilgili de olabiliyor. Bu üç belirtinin işaret ettiği en önemli ve sık görülen hastalık ise yumurtalık kistleri. Bu belirtilere 3 cm. üstündeki kistlerde rastlanıyor.

Miyom denilen iyi huylu yapılar da 5cm’den 10 cm’ye kadar büyüyerek karnı şişiriyor ve bağırsaklara baskı yapıyor. Birden fazla miyomlar da rahmi adeta patates çuvalına çevirebiliyor ve bunun sonucunda karında ağrı ve baskılara bağlı şikayetler ile adet kanmalarında artma oluşuyor.

İlerlemiş rahim ve yumurtalık kanserlerinde, kitle çevreye baskı yaparak yine bu yakınmalara yol açabiliyor. Bunların yanı sıra rahim ve çevresini saran şiddetli enfeksiyonlar da yine bu tip belirtilerle gelişiyor. Bu yakınmalar sezaryen ve diğer geçirilmiş karın içi operasyonları sonrasında ortaya çıkan bağırsak tıkanmalarının habercisi de olabiliyor.

Ara kanamalar
Düzensiz kanamaların yanı sıra lekelenmeden açık taze kanamaya varan değişiklikler ihmal edilmemeli. Bunlar yumurtlama kanamaları, rahim içindeki polip, miyom, kanser dokusu, rahim ağzındaki yaralar, yumurtalık kistleri ve rahim ağzı kanserleri gibi ciddi sorunlardan kaynaklanabiliyor.

Menopoz öncesi ve ergenlik dönemi kanamaları da bu tip kanamalara örnek teşkil ediyor. Özellikle menopoz dönemindeki ara kanamalarda kesinlikle zaman kaybetmemeli, çünkü bu belirti basit hormonal dengenin bozulmasından kaynaklanabileceği gibi, rahim iç dokusu kanseri gibi son derece ciddi bir hastalığın tek belirtisi olabiliyor.

Üstelik ara kanamalar migren tipi baş ağrısı, kansızlık, halsizlik, yorgunluk, dikkat kaybı, konsantrasyon eksikliklerine de sebep oluyor.İlişki sonrası vajinal kanamalar
İlişki sonrası vajinal kanamalar rahim ağzı kanserinin tipik ve geç belirtisini oluşturuyor. İlerlemiş hassas ve kolay dağılan doku, cinsel ilişki sonrası kanamayla kendini belli ediyor. Ayrıca spiralin yerinden kayması sonucu da oluşabiliyor.

Rahim ağzında polip, miyom, yara ve iltihabi reaksiyon sonucu da gelişebiliyor. Vajinal kuruluk ve vajinal duvar esnekliğinin bozulduğu durumlarda da yine bu soruna rastlanabiliyor.

Adet döneminin sıklaşması
Düzenli siklus (döngeç) 28 günde bir adet kanamasıdır. Bir hafta öne veya geriye gitmesi, yani 21 günde veya 33 günde olması normal kabul ediliyor.

Kadınlar için hayati 5 önlem

15 günde bir olan, yoğun veya lekelenme tarzı gelişen kanamalar ise yumurtalık kistleri, polip, miyom, rahim ağzı yaraları ve rahim iç duvar kanserlerinin habercisi olabiliyor.

Ergenlik ve menopoz öncesi dönemde de hormonal düzensizliklere bağlı kanamalar gelişebiliyor.

Kabızlık ve sık idrara çıkma
Özellikle saplı veya birden fazla yapıdaki miyomlar rahim arkasında gelişip, kalın bağırsağa baskı yaparak kabızlığa yol açabiliyor.

Dolayısıyla 3 günden uzun süren veya ıkınma ve ağrılı tarzında gelişen kabızlıkta hemen bir hekime başvurmak önemli.

Rahmin ön duvarında oluşan miyom gibi yapılar da idrar torbasına baskı yaparak sık aralıklarla idrara çıkma hissi oluşturuyor.

Günde 10’dan fazla idrara çıkma ve idrar yaptıktan kısa bir süre sonra tekrar idrar yapma hissinin yanı sıra az idrara çıkma, bası belirtilerinin karakteristik özelliklerini taşıyor.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları