loading
close
SON DAKİKALAR

Kadınlar ‘özgün örgütlenme’yi tartıştı

Kadınlar ‘özgün örgütlenme’yi tartıştı
Tarih: 11.02.2012 - 20:31
Kategori: Kadın

MEZOPOTAMYA Sosyal Forumu (MSF) kapsamında birçok ülkeden kadının katılımıyla “Kadın Özgürlük Mücadeleleri” konulu panel yapıldı.

Sümerpark Tigris Konferans Salonunda gerçekleşen panelde konuşan Fas Kadın Hakları Hareketinden Sofia Chihap, “Nasıl özgürleşme olur?” sorusunu sorarak, “Zihniyet iktidarın ve hiyerarşinin ta kendisidir. Ve erkekler de bu sistemin iktidarının kurbanıdır. Çünkü bu bir iktidar sorunudur. Ülkemde, toplumsal cinsiyet kadınların çalışmasının bir kısmıdır. Kadının siyasallaşmaya başlamasıyla birlikte toplumsal cinsiyet olgusu gelişti. Beyaz ve siyahların mücadelesiyle bu daha da boyutlanmıştır. Toplumsal cinsiyet rolleri önemlidir. Bunu iyi bilmek, bilinçlenmek gerekir ki, bu rolleri reddetsin. Kadınlar kamusal alanda yer almalı, kahvehanelerde erkeklerle oturmalı ki, rollerin reddi gerçekleşsin.” diye konuştu.

Kürdistan Federe Bölgesinden gelen  Zara Ahmede ise kadının sadece çocuk doğuran, eve bakıp temizlik yapan bir cinsel obje olmadığını belirtti. “Kadının özgürleşmesi köleleşmeden önceki tarihinde gizlidir” diyen Ahemede, “Kadının tanrıçalıktan köleliğe düşürülüşünü iyi algılayarak, çözmeliyiz. Bunu yaparken de kadın ve erkek birlikte tarih gerçekliğini çözmelidir. Bir zihin devrimi yapmalıyız” dedi

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları