loading
close
SON DAKİKALAR

Kadınlar şiddete karşı sokağa çıktı: #herHALdedireniyoruz

Kadınlar şiddete karşı sokağa çıktı: #herHALdedireniyoruz
Tarih: 26.11.2016 - 11:24
Kategori: Kadın

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Dayanışma ve Mücadele Gününde kadınlar yurdun dört bir yanında şiddete ve OHAL’e karşı sokaklara çıktı.

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Dayanışma ve Mücadele Gününde kadınlar yurdun dört bir yanında şiddete ve OHAL’e karşı sokaklara çıktı.

İl il kadın eylemleri:

İSTANBUL

İstanbul’da 25 Kasım Kadın Platformu’nun çağrısıyla Tünel Meydanı’nda buluşan binlerce kadın, “Kadın mücadelesi mühürlenemez”, “Kadınlar her halde direnişte”, “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz” sloganlarıyla Galatasaray Meydanı’na yürüdü. Kadınlar “Hayatlarımız için erkek ve devlet şiddetine karşı herHALDE direniyoruz” pankartı açtı.

Eylemde OHAL’in şiddeti körüklemesine, hukuksuz uygulamalara, KHK ile açığa almalara, basın yayın kuruluşlarının kapatılmasına, vekillerin tutuklanmasına tepki ve infial yaratan çocuk istismarında cezasızlık önergesine öfke öne çıktı.

ANKARA

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP), Sakarya Caddesi’nde açıklama yaptı. Kadınların rengarenk balonlarla katıldığı açıklamada, “Laiklik ve özgürlüğümüzden vazgeçmeyeceğiz, kadın ve çocuk düşmanlarına karşı direneceğiz” pankartı açılırken, sık sık “Direne direne kazanacağız”, “Asla yalnız yürümeyeceğiz” sloganları atıldı.

Burada açıklama yapan platformu üyesi Rüya Çelik, kadınların ve çocukların her türlü hak ihlaliyle karşılaştığın belirterek, kadın cinayetlerine, cinsel şiddete ve çocuk istismarına karşı ses çıkaracaklarının altını çizdi. Çelik, laiklik, hak ve özgürlükler için de mücadele edeceklerini vurguladı.

Açıklamanın ardından kadınlar ellerindeki balonları gökyüzüne bıraktı.

Öte yandan yarın Ankara’da saat 14.30’da Kolej Meydanı’nda bir eylem yapılacak.

İZMİR


İzmir’in Konak ilçesinde “Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu” 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü nedeniyle basın açıklaması yaptı. Açıklamanın ardından kadınlar ellerindeki balonları gökyüzüne bıraktı.

Kadınlar ellerinde “Laiklik ve özgürlüğümüzden vazgeçmeyecek, kadın ve çocuk düşmanlarına direneceğiz” yazılı pankart taşıdı. Kadınlar, üzerinde “Özgürlüklerimiz için direneceğiz”, “Erkekliği söküp yerine havuç dikeceğiz”, “9 aylık bebeğe tecavüz edildi unutma” ile “Tecavüzcü zihniyetinizi yeryüzünden sileceğiz” yazılı dövizler taşıdı.

Öte yandan İzmir’de 25 Kasım Kadın Platformu yarın saat 17.00’de Alsancak Leman Kültür önünde yapacakları eyleme tüm kadınları çağırdı.

DİYARBAKIR


Diyarbakır Koşuyolu Parkında TJA öncülüğünde bir araya gelen kadınların yapmak istedikleri basın açıklaması polis tarafından engellendi.

Emniyet yetkilileri kadınların açıklama yapma ısrarına karşı Diyarbakır valiliginin eylem ve gösteri yasağını gerekçe göstererek, açıklamayı kapalı alanda yapmalarını aksi halde eyleme müdahale edip gözaltı yapacaklarını söyledi.

Feleknas Uca kadınlara yaptığı açıklamada "Böyle bir günde açıklama yapmamiza dahi izin verilmiyor. Bu, kadınlardan korktuklarının göstergesidir" dedi.

KOCAELİ

Kocaeli'de aylardır OHAL gerekçesiyle sokakların her türlü eylem ve etkinliğe yasaklanmasına rağmen Kocaeli Kadın Platformu sokağa çıktı.

Eylemlerinde ısrarcı olan Kocaelili kadınlar, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü'nde Belediye İş Hanı önünde toplanma çağrısı yaptı. Çağrı saatinde polisin yürüyüş yolunu sağlı sollu ablukaya aldığı görüldü. Ellerinde dövizlerle bir grup kadının yürüyerek Belediye İş Hanı önüne gelmesi sonrası polis kadınların etrafını sararak eylem yapmasına izin vermedi. Çok sayıda çevik kuvvet ve sivil polislerin konuşlandığı alanda, kadınlar alandan uzaklaştırılmak istendi. Kadınları gözaltı yapmakla tehdit eden polis, etrafta bulunan vatandaşları da uzaklaştırdı.

BURSA


Bursa Kadın Platformu’nun çağrısıyla Heykel’de bir araya gelen kadınlar, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde tacize, tecavüze ve kadın cinayetlerine izin vermeyeceklerini haykırdı.

“Kadına Yönelik Taciz Tecavüz Şiddete Son” pankartı açan kadınlar “Ohalde de bu halde de sokaktayız” “Kadınlar susmadı susmayacak” ve “Çocuk gelin istemiyoruz” sloganları attı.

ADANA

25 Kasım Kadına Karşı Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde bir araya gelerek “OHAL’de şiddetinizle barışmayacağız” dedi. Adana Kadın Platformu’nun çağrısı ile Atatürk Parkı’nda bir araya gelen kadınlar sık sık “OHAL’de mücadeleye” sloganı attı.

"Erkek egemen sistemin Mirabel kardeşlerden Özgecan Aslan'a kadar şiddetine, tacizine, tecavüzünün devam ettiğini söyleyen kadınlar, gündeme getirilen tecavüz yasası ile de çocuk gelinlerin, kadın mağduriyetlerinin ve kadın katliamlarının hiç birini kabul etmeyeceklerini dile getirdi. Cizre’de bir kadının cesedinin 7 gün sokakta beklediğine, şort giydiği için otobüste bir kadının dayak yediğine dikkat çeken kadınlar 1960’ta kanat çırpan kelebeklerin bugüne estirdiği rüzgarla erkek devlet şiddetine direneceklerini ifade etti.

DERSİM

Dersim Kadın Platformu, 25 Kasım Kadına Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde eylem yaptı.

Postane önünde bir araya gelerek cezaevindeki kadın tutuklulara mektup gönderen kadınlar, daha sonra Sanat Sokağı’nda basın açıklaması yaptı.

Dersim Kadın Platformu adına Nurşat Yeşil tarafından yapılan açıklamada, KHK’lerle hukuksuz ve keyfi bir biçimde işimize son veriliyor. İfade, örgütlenme özgürlüğümüze, sokaklara sahip çıkıyoruz. İşimize, geleceğimize ve kazanımlarımıza sahip çıkıyoruz. Susmayacağız, yılmayacağız, direneceğiz ve biz kazanacağız. Faşizme karşı kadınların örgütlü mücadelesi kazanacak” denildi.

BALIKESİR


Balıkesir Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, Alihikmetpaşa Meydanı'nda gerçekleştirdiği basın açıklamasında kadın cinayetlerine, şiddete ve çocuk istismarına dikkat çekti. Kadınlar, 'Bu daha başlangıç, mücadeleye devam', 'Kadın düşmanlarından hesap soracağız', 'Asla yalnız yürümeyeceksin' şeklinde sloganlar attı.

Platform adına açıklama yapan Necla Ast, kadınların yaşadığı olumsuzluklara dikkat çekerek, "Üzgün değil, öfkeli, yalnız değiliz, örgütlüyüz. Yüzyıllar önce kazandığımız hakları vermeyecek, asla bizi Ortaçağ devletine götürmek isteyenlere teslim olmayacağız. Bizler bu puslu, bu karanlık havayı dağıtacağız. Yaşam hakkımız, özgürlüğümüz ve tüm haklarımız için haklarımızı doyasıya yaşayacağımız laik ve demokratik bir ülke için onuna kadar mücadele edeceğiz" dedi.
Öte yandan bir eylem de Balıkesir Kadın Platformu tarafından yapıldı. 15 Temmuz Demokrasi Meydanı'nda düzenlenen etkinlikte tüm kadınlardan birlikte mücadeleye çağrısı yapıldı.

ZONGULDAK

Zonguldak Kadın Platformu, '25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü' nedeniyle basın açıklaması yaptı.

Madenci Anıtı'nda toplanan kadınlar, 'Yoksulluğa, yolsuzluğa ve savaşa karşı bizi yok sayanlara inat emeğimiz, bedenimiz, kimliğimiz bizimdir, biz buradayız' yazılı pankart açarken, 'Kadın gibi ölmek değil yaşamak istiyorum', 'Darbelere ve şiddete karşı biz kazanacağız' yazılı dövizler taşıdı.

SAMSUN

Samsun’da kadınlar Konak Sineması önünde bir araya gelerek kadına yönelik taciz şiddet ve tecavüzü protesto ettiler. “Tecavüz Yasasına Erkek-Devlet Şiddetine Herhalde Direniyoruz” pankartı açan kadınlar yaptıkları eylemde mücadele vurgusunu öne çıkardılar.

KAYSERİ

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü kapsamında Kayseri Erciyes Üniversitesi’nde, Kadın Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi (KAÇAUM) ve Kadın Çalışmaları Öğrenci Topluluğu’nun çağrısı ile kadınlar bir araya geldi.

“Kadına yönelik şiddet ve önleme çalışmaları” söyleşisiyle başlayan etkinliğe Kayseri Kadın Dayanışma Derneği avukatı Eylem Sarıoğlu katıldı. Kadın mücadelesinin büyütülmesi çağrısı yapan Sarıoğlu, “Biz kadınlar sivil toplum kuruluşları, üniversitedeki topluluklar ve kadın çalışma merkezlerinde, kadına yönelik şiddetin, tacizin ve tecavüzün önlenmesi ve gerçek eşitlik ve adalet mücadelemizi büyütmek için bir araya gelmeliyiz. diyerek sözlerini noktaladı.

MALATYA

Malatya Demokratik Kadın Platformu, kadına yönelik şiddete karşı uluslararası mücadele ve dayanışma günü nedeniyle açıklamalarda bulundu. Eğitim-Sen Malatya şubesinde yapılan açıklama, Işılay Demirel tarafından okundu.

25 Kasım’ın erkek egemen sisteme ve tecavüzcülerine karşı mücadele günü olduğunu belirten Demirel; “Bu yıl 25 Kasım’ı faşizmin gölgesinde karşılıyoruz. 15 yıllık iktidarın Türkiye’yi soktuğu olağanüstü süreç toplumu nefretle, ayrıştırmayla, kutuplaştırarak, şiddetle yeniden inşa etmeğe çalışıyor” dedi.

BODRUM

Bodrum Kadın Dayanışma Derneği, 25 Kasım Dünya Kadına Şiddet ile Mücadele Günü'nde eylem düzenlendi. CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan'ın da destek verdiği eylem için kadınlar, Bodrum Belediye Meydanı'nda buluştu.

Bodrum Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Figan Erozan da yaptığı açıklamada, "Kadına olan şiddeti görmek ve göstermek ve en önemlisi de dayanışmak gerektiğini düşünüyorum. O yüzden sokaklardayız yine o mücadele günü için dayanışma için bir aradayız" dedi. 

Evrensel


ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları