loading
close
SON DAKİKALAR

Kadınlara yönelik Meclis yasakları genişliyor

Kadınlara yönelik Meclis yasakları genişliyor
Tarih: 10.10.2017 - 17:43
Kategori: Kadın

Müftülere nikah kıyma yetkisi veren tasarıyla ilgili görüşmeler yapmak üzere Meclis'e girmek isteyen Türkiye Kadın Dernekleri Fedarasyonu Başkanı Canan Güllü ve Ankara Kadın Platformu üyesi kimi kadınlara 'yasaklı' olduğu gerekçesiyle izin verilmedi.

Müftülere nikah kıyma yetkisi veren tasarıyla ilgili görüşmeler yapmak üzere Meclis'e girmek isteyen Türkiye Kadın Dernekleri Fedarasyonu Başkanı Canan Güllü ve Ankara Kadın Platformu üyesi kimi kadınlara "yasaklı" olduğu gerekçesiyle izin verilmedi.

Güllü’nün Meclis’e alınmama gerekçesinin insan hakları savunucularının tutuklanması üzerine CHP’nin yaptığı basın toplantısına katılmak olduğu öğrenildi.

CHP Ankara Milletvekili ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkan Vekili Şenal Sarıhan, Canan Güllü ve Kadın Platformu üyelerinin Meclis’e alınmama gerekçesi ile ilgili olarak TBMM İdare Amiri Salim Uslu ile bir görüşme gerçekleştirdi. Kadınların Meclis’e alınmama nedeninin “Meclis içinde slogan atma, döviz açma’ olduğu iddia edildi. Uslu ile görüşme sonrasında kadınların girişine izin verildi. Fakat kadınlar sorunun çözümlenmeyeceğini düşünerek Meclis’ten ayrılmış oldukları için Meclis’e giremedi.

"KADINI SUSTURMAK TOPLUMU SUSTURMAKTIR”

CHP’li Sarıhan, konulan yasak kararına tepki göstererek kadınların hayatlarını doğrudan ilgilendiren bir konuda yasa çıkartılırken kadınların yasaklanmasının kabul edilemez olduğunu söyledi. Sarıhan “Kadın mücadelesinin önde gelen isim ve kuruluşlarına yönelik bu “yasak” kararı hukuki olmadığı gibi kabul de edilemez. Türkiye Kadın Dernekleri Fedarasyonu Başkanı Güllü’ye konulan yasak kararının Büyükada’da gözaltına alınıp tutuklanan İlknur Üstün ve diğer hak savuncuları için 27 Temmuz tarihinde yaptığımız basın açıklamasına katılmak olduğu belirtildi. TBMM çatısı altında seçilmiş milletvekillerinin yaptığı bir basın açıklamasına katılmanın yasak için gerekçe olabilmesi ancak bugünlere özgü bir durum olabilir! Bu karar hukuk ile herhangi bir temasımızın kalmadığının göstergesidir. Öte taraftan kadınların konuşmalarından ne denli korkulduğunu da göstermektedir” dedi. Kadınları sustumaya çalışmanın toplumu susturmak anlamına geldiğini, Meclis’e kadınların alınmamasının ise kapıların halka kapatılması demek olduğunu söyleyen Sarıhan, “Biz kadınlar konuşmaya ve mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.

Öte taraftan, geçtiğimiz hafta da İçişleri Komisyonu’nda kabul edilen müftülere nikah kıyma yetkisi veren yasa tasarısını protesto etmek isteyen çeşitli kadın örgütlerinden gelen kadınlar yasaklı listede oldukları gerekçesi ile Meclis’e sokulmamıştı.

Vişne Haber Ajansı 

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları