loading
close
SON DAKİKALAR

Kamu Konfederasyonları Platformu'ndan Bakan Bilgin'e tepki: Kamu sendikacılığının geriye götürülmesine karşı mücadelede kararlıyız

Kamu Konfederasyonları Platformu'ndan Bakan Bilgin'e tepki: Kamu sendikacılığının geriye götürülmesine karşı mücadelede kararlıyız
Tarih: 13.09.2021 - 14:21
Kategori: Sendika

Kamu Konfederasyonları Platformu Sözcüsü Mehmet Balık Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in baraj altında kalan sendikalara “merdiven altı yapılanmalar” ifadesine tepki gösterdi.

Kamu Konfederasyonları Platformu Sözcüsü Mehmet Balık, Memur-Sen imzaladığı 6. Dönem Toplu İş Sözleşmesi'nde üye sayısı yüzde 1'in altında kalan sendikaların üyelerinin toplu sözleşme ikramiyesinden mahrum bırakılmasına ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in baraj altında kalan sendikalara “merdiven altı yapılanmalar” ifadesine ilişkin açıklamada bulundu. 

"Siyasal iktidar, sermaye anlayışıyla hareket etmekte ve patron ağzıyla konuşmaktadır" diyen Mehmet Balık'ın açıklaması şöyle:

"Kamu emekçilerinin ekonomik, özlük, sosyal ve demokratik hakları ile ilgili ciddi sorunların olduğu bir dönemde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in yaptığı açıklama ile kamu sendikacılığına büyük bir darbe vurmuştur. Bakanın üye sayısı az ve sözleşmeye muhalif sendikalar için "merdiven altı sendikalar” ve toplu sözleşme ikramiyesinden yararlanma şartını da “hizmet kollarında” yüzde 1 örgütlenme barajı” ifadeleri kabul edilemez ve 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanununa aykırıdır. 2021 yılı 6. Dönem Sözde Toplu Sözleşme imzası siyasal iktidarın 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu değiştirme hamlesidir. 2002 yılından bu yana iktidar, çalışma yaşamını güvencesiz hale getirme çabası içerisindedir. "657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda" değişiklik adı altında "Kamu Emekçilerinin" iş güvencesini ortadan kaldırmak istemekte ve kamu emekçilerinin kazanımlarını ortadan kaldıracak uygulamaların fırsatını kovalamaktadır. 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu ile 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanununu bir bütündür. Siyasi iktidar ve yandaş konfederasyon bilmelidir ki kamu emekçilerinin iş güvencesi kırmızı çizgimizdir. 657 Sayılı Kanun devlet memurlarının hizmet şartlarını, niteliklerini, atanma ve yetiştirilmelerini, ilerleme ve yükselmelerini, ödev, hak, yüküm ve sorumluluklarını, aylıklarını ve ödeneklerini ve diğer özlük işlerini düzenlemektedir. 4688 sayılı kanun da, uluslararası sözleşmelerde yer alan "Örgütlenme Özgürlüğü" nün ulusal düzeyde yasallaştırılarak kamu görevlilerinin sendikal haklarını özgürce kullanabilmesi, çalışma koşullarının iyileştirilmesi, hizmet verimliliğinin artırılması, sendika içi demokrasinin gerçekleştirilmesi ve yönetime katılımını düzenlemektedir. 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda köklü değişiklik hedeflenmesinin ilk aşaması toplu sözleşmede ikramiyesinden yüzde 1 örgütlenme şartı mevcut "4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme yasasının” 28. maddesine aykırı olmasına karşılık fiili bir durum yaratmıştır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin ve yandaş konfederasyon Memur-Sen, yasaya aykırı olduklarını çok iyi bilmelerine rağmen fiili durum yaratarak hem 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu hem de 4688 sayılı kanunu hedef haline getirmişlerdir. İktidarın, 657’deki iş güvencesinden rahatsız olduğunu bilmekteyiz ve memurların iş güvencesinin ortadan kaldırılması niyetinin de farkındayız. Sonuç olarak AKP iktidarının hedefi tüm kamu politikalarını tasfiye etmektir. Bu amaçla fırsat bulduğu andan itibaren devletin kamu hizmetlerini yürüttüğü 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve 4688 sayılı kanun olacaktır. Kamu Konfederasyonları Platformu olarak; iktidarın rantçı ve menfaatçi anlayışa karşı kamu emekçilerinin haklarını geriye götürecek her türlü girişime karşı her türlü demokratik zeminde mücadele yürütmekte kararlıyız."

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları