loading
close
SON DAKİKALAR

Kanal İstanbul'da bir skandal daha: 481 taşınmazın mera niteliği kaldırıldı

Kanal İstanbul'da bir skandal daha: 481 taşınmazın mera niteliği kaldırıldı
Tarih: 25.12.2019 - 15:27
Kategori: Siyaset

CHP Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, Kanal İstanbul Projesi ile ilgili Çevresel Etki Değerlendirme raporunu incelediklerini proje kapsamında 440 adet mera, yaylak, kışlak vasıflı taşınmazından 418 adet taşınmazın mera niteliğinin kaldırıldığını belirtti. ...

Mera Kanunu’nda 2016 yılında yapılan değişiklikle, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı'na, afete dayanıklı yerleşim alanı oluşturulması amacıyla, Avrupa yakasında bulunan bazı mera, kışlak ve ortakların mera vasfını tek başına değiştirebilme yetkisi verilmişti. CHP'li Karaca Ulaştırma ve Altyapı Bakanı'nın bu yetkisini kanuna aykırı olarak, afete dayanaklı yerleşim alanı yapmak amacıyla değil, Kanal İstanbul projesi için kullandığına dikkat çekti. 

 “Mera Kanununa göre, bir taşınmazın mera niteliği, ancak ve ancak afet riskine karşı dayanaklı yerleşim alanlarının oluşturulması amacıyla kaldırılabilir.  Ulaştırma ve Altyapı Bakanı keyfi olarak bu yetkisini, bir yıkım projesi olan Kanal İstanbul için kötüye kullanmaktadır” diyen CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca,  ‘Kanal İstanbul için hukuk yok sayılıyor. Afet riski adı altında çalışma yapılıp, depremi tetikleyecek Kanal İstanbul Projesi yapılmak isteniyor. Bakanlıklar kendi yetkilerini aşarak işlem yapıyorlar, kamuya karşı sorumluluklarını yok sayıyorlar. Kanal İstanbul Projesinin daha yapım aşamasındaki bu usulsüzlükler projeye karşı çıkmamızı daha da haklı getiriyor. Her ne olursa olsun Kanal İstanbul’u yaptırmayacağız’  ifadelerini kullandı. 

NE OLMUŞTU?

Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanlığı 418 adet (13.437.022,67 m2) taşınmazın, Kanal İstanbul projesi için mera niteliğini kaldırmıştır. Ancak, Mera Kanunu Ek Madde 1 ve 30.04.2014 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararına göre, bu yetki; olası afet riskini bertaraf etmek için ruhsatsız, iskânsız ve afet riski altındaki yapıların tasfiye edilerek yeni yerleşim alanı olarak kullanılması amacıyla kullanılabilir.

 

 

Kaynak : Vişne Haber Ajansı-www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları