loading
close
SON DAKİKALAR

Kanser raporunu açıkladığı için hakkında 12 yıl hapis istenen Bülent Şık'ın davası Meclis'e taşındı

Kanser raporunu açıkladığı için hakkında 12 yıl hapis istenen Bülent Şık'ın davası Meclis'e taşındı
Tarih: 07.02.2019 - 10:32
Kategori: Gündem

HDP İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, kanser raporunu açıkladığı için hakkında 12 yıla kadar hapis istenilen Dr. Bülent Şık'ın davasını Meclis gündemine taşıdı.

Sağlık Bakanlığı'nca yürütülen ve sonuçları açıklanmayan "Kocaeli, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Kırklareli İllerinde Çevresel Faktörlerin ve Sağlık Üzerine Etkilerinin Değerlendirilmesi Projesi"nin raporunu halka duyuran Dr. Bülent Şık hakkında 5 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Bülent Şık'ın davasını Meclis gündemine taşıyan HDP Milletvekili Oya Ersoy, "Sağlık Bakanlığı’nın 5 İlde yürüttüğü çevresel kirlilik araştırmasının sonuçlarını gizlemek, gerekli önlemleri almamak suçtur!" dedi.

Ersoy, projeye ilişkin şunları aktardı:

"Ülkemizde son yıllarda çeşitli nedenlerle Ergene Havzası ve Dilovası’nda sanayi kaynaklı çevre kirliliği yoğun olarak gündeme gelmiştir. Bu sebeple Sağlık Bakanlığı gelen eleştirileri bir de kendi gözünden değerlendirmek amacıyla 2011-2016 yılları arasında “Kocaeli, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Kırklareli İllerinde Çevresel Faktörlerin ve Sağlık Üzerine Etkilerinin Değerlendirilmesi Projesi” adı ile ve ülkemizin değişik üniversitelerinden çok sayıda akademisyenin görev aldığı bir projeye başlatılmıştır. 22 Kasım 2016'de yayınlanan 677 sayılı KHK ile Akdeniz üniversitesindeki görevinden ihraç edilen Bülent Şık, bu projede gıda ve su ile ilgili araştırma projelerinin organizasyonu, analizlerin yapılması ve sonuç raporlarının yazımında görev almıştır. Araştırma yapılan bölgelerdeki binlerce gıda ve su örneği Bülent Şık'ın 2010 - 2015 yılları arasında teknik müdür yardımcısı olarak görev aldığı Akdeniz Üniversitesi Gıda Güvenliği ve Tarımsal Araştırmalar Merkezi'nde analiz edilmiştir.

Araştırma sonuçları neden kamuoyuyla paylaşılmadı?

Proje uzun zaman önce tamamlanmış olmasına karşın sonuçları kamuoyuyla paylaşılmamış, açıklamak isteyen bilim insanları engellenmiştir. Bülent Şık 15 Nisan 2018 tarihinde başlayan, Cumhuriyet gazetesinde yayınlanan yazı dizisinde projenin çevre ve insan sağlığının olumsuz yönde etkilerini açıklamıştır. Şık, proje çerçevesinde alınan su, toprak, bitki ve çeşitli deniz ürünleri numunelerinde izin verilen limitlerin üzerinde pestisit kalıntıları ve kanserojen kimyasal kalıntılar bulunduğunun tespit edilmesine rağmen halkın bu konuda bilgilendirilmediğini belirtmiştir.

Halk sağlığı bilgisi sır olamaz!

Araştırmanın tamamlanmasından iki yıl sonra halen sonuçların açıklanmaması, gerekli önlemlerin alınmaması üzerine, bilim insanı sorumluluğuyla sonuçları açıklayan araştırmacı Dr. Bülent Şık’a Sağlık Bakanlığınca yürütülen ve Türkiye’de kanser vakalarının sık görüldüğü bölgelerde bulunan kanser yapıcı kimyasalları tespit etmeyi amaçlayan projeye ilişkin bulguları, kamuoyuyla paylaştığı için dava açılmıştır. Şık, söz konusu davada; TCK’nin 258/1, 334/1, 336/1 maddeleri uyarınca ‘Açıklanması yasaklanan gizli bilgileri açıklama, temin etme, göreve ilişkin sırrın açıklanması’ suçunu işlediği iddiası ile 5 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılması istemiyle yargılanmaktadır.

Sağlık Bakanlığı’nın beş ilde (Kocaeli, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Kırklareli) yürüttüğü Çevresel Kirlilik Araştırması sonuçları gizlenmiş, gerekli önlemler alınmamıştır. Halk sağlığının tehlikede olduğunu verilerle kanıtlayan çalışmanın sonuçları bu konuda önlem alması gereken kamu kurumları ile paylaşılmamıştır."

Sağlık Bakanlığı tarafından halk sağlığını ilgilendiren bir bilginin nasıl ve hangi gerekçelerle 'gizli bilgi' olarak değerlendirildiğini, görevini yerine getirmeyen kamu görevlilerinin araştırılması ve sorumlularının tespit edilmesi amacıyla TBMM’nin çalışma yapması gerektiğini vurgulayan HDP'li Ersoy, "Kamu adına iş görmekle mükellef kurumların; halk sağlığını koruyucu çalışmaları yapmaları, gereken önlemleri almaları bir zorunluluktur! Kamu adına iş görmekle mükellef bir kurum olan Sağlık Bakanlığı; halk sağlığını koruyucu çalışmaları yapmakla, çalışmaların sonuçlarını halka açıklamak ve gereken önlemleri almakla mükelleftir" dedi.

Ersoy, TBMM’nin halk sağlığını ilgilendiren konuları yasaklayanları tespit etmesine destek olacak, sorumlularını açığa çıkarıp, önlemler alacak bir irade göstermesi gerektiğini belirterek, konu hakkında Meclis Araştırması açılması amacıyla önerge verdi.

Kaynak : Vişne Haber Ajansı-www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları