loading
close
SON DAKİKALAR

Karayollarında büyük yolsuzluk: 19 bin liralık işe 17 milyon TL harcamışlar

Karayollarında büyük yolsuzluk: 19 bin liralık işe 17 milyon TL harcamışlar
Tarih: 04.10.2020 - 09:02
Kategori: Ekonomi

Sayıştay’ın Karayolları Genel Müdürlüğü denetim raporu, rant ilişkilerini ortaya serdi. Yap-İşlet-Devret müteahhitlerinden 568 milyon liralık alacak tahsil edilmedi, maliyeti 19 bin lira olan işe 17 milyon TL ödendi, kiralamalar için tek kişi ile pazarlık yapıldı.

AKP iktidarlarının yandaş müteahhitlere rant aktarmak için kullandığı en kestirme yol olan karayolu ihaleleri ile ilgili Sayıştay denetim raporu, “Rantın, kayırmanın, kamu varlıklarını bir avuç müteahhite peşkeş çekmenin” belgesi oldu.

Sayıştay denetçilerinin Karayolları Genel Müdürlüğü’nün 2019 yılı işlemlerine ilişkin raporunda önemli tespitler yer aldı.

Birgün'den Nurcan ökdemir'in haberine müteahhitlerden alınmayan vergiler, teminat mektubu tutarlarındaki milyonluk farklar, yetkisiz birimler tarafından bankalarda açılan hesaplar, otoyol hizmet tesislerinin kiralanacağı şirketlerin isimlerinin bakanlık tarafından işaret edilmesi, kiralama işlemlerinin ihale yerine tek kişi ile görüşülerek yapılması, ihalelerde yüksek teklif verenlerin tercihi, Hasankeyf köprüleri gibi deprem standartlarına uymayan tünel ve otoyol inşaatları gibi çok sayıda usulsüz işlem raporda yer aldı.

Sayıştay’ın denetim raporunda öne çıkan tespitlerden bazıları özetle şöyle:

18 MİLYONLUK EKSİK KDV TAHSİLATI: Ootoyol hizmet tesisleri kiralamaları karşılığında yapılan kira ödemelerinden KDV tahsil edilmedi. 2015 yılından bu yana 19 otoyol hizmet tesisinden 18.1 milyon lira KDV alınmadı.

TEMİNAT MEKTUBU TUTARLARINDA 12 MİLYONLUK FARK: Bursa Bölge Müdürlüğü tarafından alınan teminat mektuplarının tutarı ile bu teminat mektuplarının mizanda yer alan toplamlarının birbirine eşit olmadığı görüldü. Teminat mektuplarının kayıtlı tutarı ile fiziki tutarı arasında 12.4 milyon liralık fark görüldü.

YETKİSİZ BİRİMLERİN AÇTIĞI BANKA HESAPLARI: Kurumun muhtelif birimleri tarafından açılmış ve muhasebe sistemi içinde yer almayan 3 bin 389 banka hesabı tespit edildi.

BAKANLIK ONAYINDA ŞİRKET İSMİ: Otoyol hizmet tesislerinin üç yıldan uzun süre ile kiralanması işlerine ilişkin Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından verilen Bakanlık onaylarında mevzuata aykırı olarak kiralama yapılacak firmaların isimlerinin de belirlendiği görüldü.

TEK KİŞİ İLE PAZARLIK: Genel Müdürlüğe ait 13 adet otoyol hizmet tesisi çağrılan tek kişi ile yapılan pazarlıkla kiraya verildi.

ALTILI KONSORSİYUMDAN TAHSİLAT YAPILMADI: Yap-İşlet-Devret modeli ile Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu’nu inşa eden ve 2035’e kadar işletme hakkını alan Nurol-Özaltın-Astaldi-Makyol-Yüksel İnşaat-Makyol-Göçay’dan oluşan konsorsiyumdan kamulaştırılan taşınmazlara ilişkin 568 milyon TL’lik kullanım bedeli 2010’dan bu yana tahsil edilmedi.

DANIŞTAY’IN İPTAL ETTİĞİ İŞE DEVAM: Silifke-Mut yoluna ilişkin Danıştay kararına karşın iş tasfiye edilmedi .

OLAĞANÜSTÜ İŞ ARTIŞI VE SÜRE UZATIMI: Diyarbakır Bölge Müdürlüğü’nün yapım işlerinde yüzde 1438’e varan oranlarda iş artışı yapıldı, 25 yıla kadar süre uzatımı verildi.

YÜKSEK TEKLİF TERCİH EDİLDİ: İşin devamı sırasında proje değişikliğine ihtiyaç duyulan hallerde yüklenicinin yüksek teklif verdiği işler tercih edildi.

 
 

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları