loading
close
SON DAKİKALAR

Karikatürist Kaan Ertem hayatını kaybetti

Karikatürist Kaan Ertem hayatını kaybetti
Tarih: 08.06.2021 - 19:53
Kategori: Yaşam

Leman Dergisi'nde çizdiği Erdener Abi tiplemesiyle tanınan usta karikatürist Kaan Ertem 53 yaşında hayatını kaybetti. Kaan Ertem İstanbul'da Küçükyalı Mezarlığında 9 Haziran 2021 Çarşamba, Saat:14.00'da defnedilecek.

1990'lı yıllardan bugüne mizah dergisi Leman'ın usta çizerleri arasında adını yazdıran karikatürist Kaan Ertem hayatını kaybetti. Özellikle Erdener Abi ve Öğreten Adam ve Oğlu tiplemeleriyle tanınan 53 yaşındaki Ertem'in bir süredir kanser tedavisi gördüğü öğrenildi.

Leman Dergisi; "Arkadaşımız, canımız Kaan Ertem’i kaybettik.Ailesinin, sevenlerinin, okurlarının, mizah dünyasının başı sağolsun.Yarın 14.00’de Küçükyalı kabristanında defnedilecek."

Moğollar; "1990 - 1992 yılları arası Leman Dergisi’nde yaptığı imza kampanyası ile Moğollar’ın tekrar bir araya gelmesinde çok önemli katkısı olan Kaan Ertem’in kansere yenik düştüğünü öğrendik, çok üzgünüz Ailesine ve tüm sevenlerine sabır dileriz... Huzur içinde uyu Sevgili Kaan..."

Taner Öngür; çok üzücü bir haber başımız sağolsun, ailesine sabırlar dilerim, 1993 te Leman dergisinde , kendi köşesinde yaptığı bir kampanya neticesinde biz Moğollar uzun yıllar aradan sonra tekrar biraraya gelmiştik, onu unutmayacağız..

Cem Yılmaz; Kıymetli ustamızın mekanı cennet olsun.Allah rahmet eylesin.Çok genç bi kayıp oldu , çok üzüldüm.Sevenlerine sabır dilerim.

Mesut Yar; Liseden sınıf arkadaşım, karikatür ve mizahın müstesna ismi Kaan Ertem’i kaybettik. Erdener abi kardeşsiz kaldı, mürekkep de öksüz. Tebessüm dediğin daha ne kadar kağıt kesiği yiyebilir ki? Çok üzgünüm.. #kaanertem #Leman

KAAN ERTEM KİMDİR?

1968 yılında İstanbul’da doğan Kaan Ertem’in birinci karikatürü Bulvar Gazetesi’nde yayınlandı. Kaan Ertem, Limon mizah mecmuasında başladığı 1988 yılına kadar beş yılını kendisini karikatür çizme konusunda geliştirmeye ayırdı. Bu tarihten itibaren evvel Limon, akabinde da Leman ve L-Manyak mecmualarında çalışmaları yayınlandı.

1995 yılında Marmara Üniversitesi Resim-İş Kısmı’ndan mezun oldu ve İstanbul Teknik Üniversite’deki yüksek lisans eğitimini tamamlamadan buradan ayrılarak eğitimini sonlandırdı.

Ertem’in yarattığı pek çok karakter ve başlıkta toplumun çabucak her kısımdan insan tipleri yer aldı. 1992 yılında Limon’da Öğreten Adam ve Oğlu’nu kaleme almaya başladı. 1994’ten itibaren çizdiği Erkut Abi ve birinci defa 1996 yılında yayına giren Zıçan Adam tiplerinde ise, yapılan kişisel ve toplumsal yanlışları cezalandırma içgüdüsü öne çıkartıldı. Ertem’in bir başka başarılı bant karakteri ise Leman’da uzun yıllardır çizdiği Erdener Abi oldu. Marjinal bir karakterizasyonla sunduğu bu karakterini yanı sıra, L-Manyak mecmuası için yarattığı Ezik Müzikçi Altuğ isimli birer sayfalık maceralar yaşayan bir diğeri izledi. Ayrıyeten Ocak 1996 tarihli birinci sayısından itibaren yaklaşık bir yıl boyunca L-Manyak mecmuasında 2001 Feza Fatihleri başlıklı devamlı hikayesi olan mizahi bir bilimkurgu çizgi roman hazırladı.

Çizerin yayınlanmış üç karikatür albümü bulunuyor: 1995’te İstikrarlı Beslenme, 1997’de Öğreten Adam ve Oğlu ile 2001’de basılan Erdener Abi.

Kaynak : istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları