loading
close
SON DAKİKALAR

'Karışık İşler, Arch-İst Hostel'de

'Karışık İşler, Arch-İst Hostel'de
Tarih: 12.02.2012 - 22:45
Kategori: Kültür & Sanat

Küratörlüğünü Bahar Çolak ve Buğra Özçelik'in üstlendiği "Karışık İşler" isimli resim, fotoğraf ve video sergisi, 30 Eylül'de Arch-İst Hostel'de açılacak

Küratör Çolak'ın farklı mekanlarda sergi açma fikrinden yola çıkarak gerçekleştirdiği ikinci sergi olan "Karışık İşler", sanatçının ilk sergisinin gerçekleştirdiği apartman dairesi gibi sergi için alışılmadık bir mekan olan bir hostelde düzenlenecek.

Resim ve fotoğrafların yanı sıra çok sayıda kısa filmin de izlenebileceği sergi, galeri, müze gibi sergi mekanlarının dışında sanat ile sanatseverleri buluşturmayı amaçlıyor.

Sergi ile ilgili AA muhabirine bilgi veren Çolak, eserlerin farklı bir konseptte insanlara sunulabilmesi için arkadaşlarına ait olan hosteli seçtiklerini belirterek, "Eserleri toparladıktan sonra mekana uygun şekilde sergileyebilmek için düşünsel bir sürece girdik. İlk sergimde yaptığım gibi mekana uygun olarak bir tasarlama yaptık. 5 katlı bir hostelin her katında farklı bir konsept oluşturduk. Aynı zamanda bu farklı konseptleri belirli bir düzen içerisinde sunduk" dedi.

Çolak, sergide Abdülkerim Bozan, Yiğit Günel ve Derya Demirdere'nin fotoğraf ve resimlerinin yanı sıra Art by Chance isimli ultrakısa film festivalinin 2011 seçkisinin de görülebileceğini ifade ederek, "Plasenta, Nefes, Işık, Şehrin Kaosu ve Değişim temalı eserler katlar arasına dağıtılarak sunulacak. Sergiyi ziyaret edenler, ilk katta yani Plasenta bölümünde gördükleri yağlı boya tablolarla konseptin doğum temasını izleyecek. 2 ve 3. katlarda bulunan fotoğraflar Nefes ve Işık temalarını içeriyor. Bu da hayata gelişi yorumluyor. Şehrin Kaosu bölümünün bulunduğu katta ise 97 adet şehir yaşamının kargaşasını anlatan fotoğraf var. Hostelin teras katına açılan ufak kapıdan girilince de Art by Chance 2011 seçkisine ait 23 kısa film değişim temamızı sunacak" şeklinde konuştu.

Sergideki 5 tema ile insan hayatınındaki süreçleri anlatmak istediklerini vurgulayan Çolak sözlerini şöyle sürdürdü:

"Burası gibi alternatif mekanlarda çok fazla sergi olmuyor. Sergi dediğimiz şey her yerde olabilir. Bunun için özel mekanlara gerek yok. Bu sanatçının yaratıcılığı ve alternatiflere açık olmasıyla alakalı. Sergiyi tasarlarken Alice Harikalar Diyarında isimli hikayeyi yorumladım. Teras katta bulunan ufak kapıdan insanların değişim temalı eserlerle buluşması bana bunu çağrıştırdı. Sergi içine yönlendirmek için koyacağımız beyaz tavşan resimleriyle de hikayeye gönderme yapacağız. Farklı sanatçılarla çalışmak ve ortak bir görüş birliğine varabilmek, sergi için artılarımızı sağlıyor ve bizi geliştiriyor."

YAŞAYAN MEKANDA SANAT ESERLERİ
Serginin faal durumda olan bir hostelde gerçekleşmesinin hem sanatçıları hem de hostelde kalanları oldukça heyecanlandırdığını kaydeden Çolak, ''Bu hostelde daha çok yurt dışından gelen öğrenciler, gezginler ya da bazı sanatçılar kalıyor. Sergi izlemek için insanların hosteldeki yaşama dahil olmaları, sanatla izleyen arasında daha farklı bir bağ kuruyor'' diye konuştu.

Çolak, bir apartman dairesinde açtığı ilk sergisinde, ziyaretçilerin yaklaşımında olumlu tepkiler gözlemlediğini ifade ederek, ''Oraya gelen insanlar, oradaki atmosferi özümseyebildiler. Serginin ortasında oturup çay içerken sohbet edebilme imkanı buldular. Bu sergide de insanlar sanat ile kurdukları bağ arasında daha samimi bir duygu hissedecekler diye düşünüyorum. İzleyici kendisini bir kalıba sokmak zorunda kalmayacak. Kendilerine ait hikayeler yaratan sanatseverler, konuyu özümseyebilmeyi daha rahat sağlıyor. Bu yüzden, alternatif mekanlarda çalışmayı tercih ediyorum'' dedi.

Sergi 14 Ekim tarihine kadar izlenebilecek.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları