loading
close
SON DAKİKALAR

Karl Marx karısını aldattı mı ?

Karl Marx karısını aldattı mı ?
Tarih: 11.02.2012 - 19:11
Kategori: Kültür & Sanat

Karl Marx’ın filozof yönünden çok insani yönünü ortaya çıkaran kitapta Marx’ın karısını hizmetçisiyle aldattığı ve bu ilişkiden gayrimeşru bir çocuğunun olduğu yazıyor

Dünyayı sarsan görüşleri ve kitapları ile 20. yüzyıla damgasını vuran filozof, ekonomist Karl Marx’ın hayatı, yazar Mary Gabriel tarafından bilinmeyen yönleri ile kaleme alındı. Hakkında bugüne kadar birçok biyografi yazılan Marx’ın bu defa “Love and Capital” (Aşk ve Kapital) adlı kitapta filozof tarafından çok insani yönü ön plana çıkarıldı.

Son teslim tarihini 16 yıl kaçırdı
Kitaba göre, sadece gazetelere yazdığı yazılardan cüzi miktarda bir kazanç elde eden fakat akademik yazılarından bir gelir kazanamayan Marx, fakir bir hayat sürdü. Aristokrat bir ailede büyüyen karısı Jenny, Marx ile evlenirken varlık içindeki hayatından vazgeçmek zorunda kalacağını biliyordu. Yıllarca yokluk çeken çift umutlarını Marx’ın “Kapital” eserine bağlamıştıFakat Marx yayıncının kendisine verdiği son teslim tarihini 16 yıl kadar kaçarınca, ancak çocukları bu kitaptan paylarına düşen geliri elde edebildi.
Kitapta en dikkat çeken noktalardan biri Marx’ın karısını aldattığı iddiası: Jenny ailesinden maddi yardım istemek için yurtdışına çıktığında, filozof karısını hizmetçileri ile aldattı ve bu ilişkiden gayri meşru bir çocuğu oldu.
Gabriel’e göre çocukları açısından da kader Marx’ın yüzüne gülmemiş. 7 çocuğundan dördünü kaybeden Marx, 8 yaşında ölen ikinci oğlunun cenazesinde kendisini teselli etmek isteyenlere, ‘Oğlumu bana geri getiremezsiniz’ diye isyan etmiş. 


ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları