loading
close
SON DAKİKALAR

Kartal

Kartal
Tarih: 12.02.2012 - 18:04
Kategori: Kadın

Kartallı kadınlar haziran ayında Kartal Kadın Çevre Kültür ve İşletme Kooperatifini kurdu.

Çok kısa bir süre önce kurulmuş olmasına rağmen birçok kadınla buluşmayı başarabilen kooperatif, şu anda dört mahallede oluşturulmuş birimlerle faaliyetlerini sürdürüyor: Soğanlık Birimi, Uğur Mumcu Birimi, Hürriyet/Cumhuriyet Birimi ve Kadın Ürünleri Pazarı Birimi.

Kooperatif Kartal’ın 20 mahallesinde örgütlenmeyi hedefliyor. Hedeflerinden biri de bu mahallelerde Kadın ve Çocuk Merkezleri açmak. Merkezlerin ilki belediyenin yer göstermesiyle Uğur Mumcu’da açıldı. Soğanlık’ta da bir yer ayarlandı. Kent konseyinde oy hakkı olan kooperatif ortakları, aslında belediyenin tüm komisyonlarında temsil edilmek istiyor. Merkezi Hürriyet/Cumhuriyet Mahallesi’nde olan kooperatifin kurucu ortaklarından Emel Bağcıoğlu ve Ülfet Özlenen Altan, kuruluş amaçlarını ve yürüttükleri çalışmaları Kırkyama’ya anlattı. Kadınlar arasındaki güç birliğini artırmak, dayanışma ve yardımlaşma ortamı yaratmak istediklerini dile getiren Bağcıoğlu ve Altan, “Dil, din, ırk, renk, siyasi görüş ayırımı yapmadan tüm kadınlara kapımız açık” diyor.

Kooperatif süreci nasıl gelişti? Çalışmalarınız sırasında ne tür zorluklarla karşılaştınız?

Kartal Belediyesi ve Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfının işbirliği ile yürütülen “Kartal’da Kadınlar Yerel Yönetim Sürecine Katılıyor” projesi kapsamında 20 mahallede kadınlarla toplantılar yapıldı ve yaşanan sorunlara duyarlı kadınların gönüllü katılımlarıyla “Mahalle Kadın Komiteleri” oluşturuldu. Amacımız kendi çözüm önerilerimizi gündeme getirmek ve bunu yerel yönetimlerle paylaşmaktı. Öncelikle kadınların yerel sorunları ve önceliklerini belirleme, bunlar için çözüm önerileri geliştirme ve uygulamak üzere liderlik ve örgütlenme eğitimi yapıldı. Daha sonra kimi mahallelerde anket çalışmaları, kimi mahallelerde odak grup toplantıları yaptık ve bunların sonuçlarını bir rapor haline getirdik ve çözüm önerileri sunduk. En önemli sorunlarımızdan biri kadınlarla bir araya gelebileceğimiz mekanların olmamasıydı. Kadın komiteleriyle kimi zaman kahvehanelerde, kimi zaman kadınların işlettikleri kafelerde, bazen bir evde, bazen de boş bir dükkanda toplantı yaptık. Mahallelerde kadınların bir araya rahatlıkla gelebilecekleri Kadın ve Çocuk Merkezlerinin açılması bizim için en acil ihtiyaçtı. Bu merkezlerden ilkini geçtiğimiz ekim ayında belediyenin yer göstermesi, Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı ve mahallelilerin bağışlarıyla Uğur Mumcu’da açtık.

Kadın ve Çocuk Merkezi nasıl işliyor, neler yapıyorsunuz?

Belediyenin denetiminde, belediyenin görevlendirdiği öğretmenler ve pedagogla faaliyet yürüten bir çocuk yuvamız var. Ailelerimiz çok daha uygun koşullarla bu yuvamızdan yararlanabiliyorlar. Yıl boyunca kadın komiteleriyle liderlik ve örgütlenme, anne-çocuk eğitimi, farklılıklara saygı, bilgisayar, ilkyardım, kadına yönelik şiddet, kadının yasal hakları gibi konularda eğitim toplantıları düzenledik ve düzenlemeye devam ediyoruz. Bu faaliyetlerle 350 civarında kadına ulaşıldı. Bunların dışında kadınlarımıza psikolojik ve hukuki destek sağlıyoruz, engelli bireyleri olan ailelere eğitim veriyoruz. Yine kadınlarla bir araya gelebileceğimiz piknikler, doğum günü, yılbaşı kutlamaları gerçekleştiriyoruz.

Bütün bu çalışmalar, yaptığınız eğitimler, merkezin açılması… hayatınızda ne gibi değişimlere yol açtı?

Her şeyden önce paylaşmak çok güzel bir duygu, biz burada mutluluğumuzu da, mutsuzluğumuzu da paylaşıyoruz. Birbirimizin dertleriyle, sorunlarıyla ilgileniyoruz ve birlikte çözüm üretmeye çalışıyoruz. Kimimiz daha önce dört duvar arasına sıkışmışken, şimdi dışarıda kadınlara ulaşmaya ve merkezimizi anlatmaya çalışıyoruz. Bizimle aynı sorunları yaşayan bir sürü kadınla tanıştık, konuştuk ve birlikte çözüm yolları aradık. Yalnız olmadığımızı gördük ve yine gördük ki sorunları yaşayanlar en güzel çözümleri üretiyor. Yaptığımız etkinliklerin ve eğitimlerin bizi ne kadar geliştirdiğini gördük. Öncelikle kendimizde hiç farkında olmadığımız yeteneklerin olduğunu fark ettik. Dünyayı algılayışımız değişti. Birlikte çalışmayı öğreniyoruz, deneyimlerimizi paylaşıyoruz. Yapabildiğini görmek çok güzel…

Kooperatif fikri nasıl gelişti?

Uğur Mumcu dışında, Soğanlık, Hürriyet/Cumhuriyet Mahalleleri kadın komiteleri ve kadınların kendi ürettiklerini sattıkları Kartal Kadın Ürünleri Pazarımız vardı. Hep birlikte Kartal Belediyesinin stratejik planlarını inceledik. Belediyenin dışarıya yaptırdığı işlerin yüzde 1’ini bile kadınların yapması, hiç olmazsa evlerine bir ekmek parası götürmelerini sağlayabilirdi. Fakat bunu yapabilmek için bir kurum olup, belediyeye resmi bir evrak verebilir durumda olmalıydık. Kooperatif fikri biraz bunun üzerinden şekillendi ve haziran ayında kuruluşumuzu gerçekleştirdik. Bir süre önce komitelerimiz içinden seçilen bir heyet, Biga ve Karabiga’daki kadın kooperatiflerine bir inceleme ziyareti yaptı. Bu kooperatifler tarafından işletilen kafeteryalar, esnaf lokantaları, içinde çocuk yuvası ve unlu mamuller üretim atölyesi bulunan Kadın ve Çocuk Merkezleri gezildi. Kooperatifçilik üzerine bilgi ve deneyim alışverişinde bulunuldu. Kartal Belediyesi kendisine ait bazı çay bahçelerini kooperatifin işletebileceğini bildirdi ve Hürriyet Mahallesi’ndeki bir çay ocağının işletmesini bize verdi. Resepsiyonlarda, davetlerde ikramları biz yapıyoruz ve mesela Anneler Günü, 8 Mart için fularlar bize yaptırıldı. Belediyenin bu anlamda ciddi bir desteğini aldığımızı söyleyebiliriz.

Kadınlara nasıl ulaşıyorsunuz?

Aslında kulaktan kulağa ulaşıyoruz. Tanıdıklarımızı çağırıyoruz, onlar kendi tanıdıklarına söylüyor. Okulda, otobüste, minibüste, markette, çay bahçelerinde, sağlık ocağında nerede bir kadın görürsek gidip onunla konuşuyoruz; kooperatifimizi, yaptıklarımızı ve amaçlarımızı anlatıyoruz. (KIRKYAMA)


'AMACIMIZ 20 MAHALLEDE ÖRGÜTLENMEK'

Handan Razgıratlı (Kooperatif Kurucu Ortağı-Kadın Ürünleri Pazarı Temsilcisi): Kartal’da 20 mahallede örgütlenmek gibi bir amacımız var ve bulunduğumuz alanlarda birçok konuda eğitimler gerçekleştiriyoruz. Ben kişisel olarak eğitim seviyesinin ve ekonomik refahın yükselmesiyle hem kadına yönelik şiddetin, hem de hırsızlık gibi diğer sorunların çözüleceğine inanıyorum. Kadınlarımızın sorunları ne, kadın gücüyle neler yapabiliriz gibi konularda yardımcı olmaya ve ekonomik olarak da kadını güçlendirmeye çalışıyoruz. Ne kadar kadına el uzatabilirsek o kadar mutlu oluyoruz ve motivasyonumuz artıyor.

Oya Sabancılar (Kadın Ürünleri Pazarı Üyesi-Kooperatif Ortağı): Kooperatif içerisinde yer alınca daha geniş alanlara açılma fırsatımız oldu. Ekonomik özgürlüğümüzü kazanma noktasında da çok büyük katkıları olduğunu söyleyebilirim. Kooperatifimizin haftada bir gün toplantısı var. Birçok insanla tanışıp, iletişim kurma şansımız oldu. Kadınlarla oturup sohbet etmek gerçekten çok güzel ve bundan sonra çok daha güzel şeylerin olacağına inanıyorum.


KOOPERATİFİN AMAÇLARI

*Kadın eğitimlerini yaygınlaştırmak

*Kadın festivalleri düzenlemek

*Kadın ürünleri pazarını tüm semt pazarlarıyla bir araya getirmek

*Okul çağındaki çocuklar ve gençler için etüt,

*Kadınları ihtiyaçları doğrultusunda (sağlık, psikoloji, hukuk) danışmanlık ve ilgili kurumlara yönlendirmek

*Kadınlar için gelir getirici işler-kadın istihdamını arttırmak

*Atölyeler, kurslar açmak

*Ulusal ve uluslararası kadın kuruluşlarıyla iş birliği yapmak

*Belediye hizmet ve yatırımlarını, bütçesini etkilemek

*Karar mekanizmalarına katılım

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları