loading
close
SON DAKİKALAR

Kasımın zam şampiyonu patlıcan

Kasımın zam şampiyonu patlıcan
Tarih: 12.02.2012 - 03:20
Kategori: Ekonomi

Tüketici fiyatları bazında bakıldığında Kasım ayında fiyatı en çok artan ürün patlıcan oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre, geçen ay fiyatı yüzde 66,88 artan patlıcan zam şampiyonu olurken, patlıcanı, fiyatı yüzde 47,96 artış gösteren domates ve yüzde 37,34 artış gösteren karnıbahar izledi. Geçen ay çarliston biberinin fiyatı yüzde 27,06 yükselirken, kadın kabanı da yüzde 23,33 zamlandı.

Kasım ayında en yüksek artış gösteren diğer ürünler ise yüzde 21,95 ile palto, yüzde 16,99 ile çocuk kabanı, yüzde 15,17 ile kadın çizmesi, yüzde 12,66 ile kadın kazağı, yüzde 9,71 ile erkek botu, yüzde 7,36 ile çocuk botu ve nohut, yüzde 6,57 ile kaşar peyniri, yüzde 6,23 ile bira, yüzde 6,18 ile süt, yüzde 5,65 ile erkek takım elbisesi, yüzde 5,35 ile tereyağı, yüzde 4,90 ile yurtiçi hafta sonu turları, yüzde 3,63 ile kahve ve yüzde 3,10 ile de kömür oldu.

TÜİK’e göre, geçen ay fiyatı düşen ürünlerin başında ise yüzde 21,20 ile portakal geldi. Portakalı yüzde 12,34 fiyat düşüşüyle limon, yüzde 10,30 fiyat düşüşüyle balık ve yüzde 8,64 fiyat düşüşüyle de yumurta izledi.

Geçen ay fiyatı en fazla düşen ürünler listesinde yüzde 3,47 oranında ucuzlayan tavuk eti, yüzde 3,25 ucuzlayan LPG dolum ücreti, yüzde 1,72 ucuzlayan benzin, yüzde 1,49 ucuzlayan pirinç ve yüzde 1,32 ucuzlayan uçak bileti yer aldı.

Ayçiçek yağı yüzde 0,97, margarin de yüzde 1,07 ile fiyatı en az artan ürünler oldu.

Patlıcanın şampiyonluğu mevsimsel

Türkiye Sebze Meyve Komisyoncuları ve İşadamları Federasyonu (TÜSEMKOM) Başkanı Yüksel Tavşan, fiyatındaki yüzde 66’lık artışla patlıcanın kasım ayının zam şampiyonu olmasıyla ilgili, "Yaz sebze ve meyvelerinin kış aylarında fiyatının yükselmesinden doğal bir şey yok" değerlendirmesinde bulundu.

Yüksel Tavşan, yaptığı açıklamada, sebze ve meyve fiyatlarındaki fiyat artışının mevsimsellik, talebin fazlası olması ve üretim düşüklüğü nedeniyle yaşandığını belirterek, patlıcanın kasım ayında zam şampiyonu olmasının da mevsimsellikle ilgili olduğunu söyledi.

Yaz aylarında kış meyvelerinin kış aylarında ise yaz meyvelerinin fiyatlarının artmasının piyasa düzeni açısından olağan olduğunu ifade eden Tavşan, şunları kaydetti:

"Yazın birçok ilimizde üretilen ve kilogramı bir kaç ay önceye kadar 1 liranın altında olan patlıcanın kilogramının bugün 2,5 ila 3,5 lira arasında satılması gayet normal.

Neticede tarım ürünlerinde fabrikasyon üretimde olduğu gibi üretimi anlık yükseltme ya da kısma imkanınız yok. Herkes serasında patlıcan üretseydi bu sefer patlıcanın fiyatı aynı kalır, salatalık ya da domatesin ki yükselirdi."

Sebze ve meyvelerde kuru soğan, patates ve domates temel gıdalar arasında gördüklerini belirten Yüksel Tavşan, "Patlıcan, sivri biber ve erikteki fiyat artışlarından ziyade bizim için temel gıdalar daha önemli. Kış aylarında 4 kişilik bir ailenin ortalama patlıcan ya da sivri biber tüketimi 1 kilogramı geçmez. Önemli olan birçok yemekte kullanılan kuru soğan, patates ve domates gibi ürünlerdeki artış. Kış ayları boyunca yine bir yaz meyve ya da sebzesini zam şampiyonu olarak görmek bizi şaşırtmaz" diye konuştu.

Antalya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Bedrullah Erçin de hava koşulları nedeniyle ürünlerde mevsimsel geri kalış yaşandığını belirterek, "Kışın gece gündüz ısı farkının yüksek olması nedeniyle üretimde düşüş yaşandı. Bundan da en çok patlıcan etkilendi" dedi.

Bu yıl kışın erken geldiğini ifade eden Erçin, şunları söyledi:

"Kasım ayındaki havayı ekim ayında, aralık ayında yaşanması gereken havayı da kasım ayında yaşadık. Gece sıcaklıkları 3-4 derece düştü. İklim olağan dışı değişti. Bu bitkinin üretimini etkiledi. 

Ekim ayında gelmesi gereken ürün kasım ayına sarktı. Üretimde, iklimden kaynaklı gecikme var, o yüzden de fiyatlarda artma var. Ama, ocak, şubat ayında patlıcan yokluğu görülmeyecek.Patlıcanın zam şampiyonluğu iklim değişikliğinden."

Antalya Hal Müdürü Rıza Uysal ise bu yıl geçen yılın kasım ayına göre hale giren patlıcan miktarının yüzde 26 azaldığına dikkati çekti.

Uysal, "2011 yılı eylül ayında patlıcanın kilogram fiyatı 70 kuruş iken, kasım ayında bu 2 liraya kadar çıkmış. Bu da şunu gösteriyor: Bölgemizde üretilen patlıcan miktarında önemli ölçüde düşüş var, fiyatında da buna paralel bir artış gözlenmekte. Bu sene sadece patlıcan değil, biber, domates, salatalık gibi ürünlerin rakamları da yüksek.

Üretim azlığı, hale giren ürünlerin azlığı, talebin de yoğun olması nedeniyle fiyat yükseliyor" diye konuştu.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları