loading
close
SON DAKİKALAR

Kazdağları efsanesi ve Milli Parkı

Kazdağları efsanesi ve Milli Parkı
Tarih: 11.02.2012 - 22:30
Kategori: Seyahat

Kazdağı, Antik dönemlerde "İda" olarak adlandırılmış ve pek çok önemli olaya ev sahipliği yapmıştır.

İsminin Giritli denizciler tarafından, Girit'te Zeus'un doğduğu İda Dağı'na atıfta bulunmak için İda konduğu mitolojide yer alır. Bundan ötürü dağ Yunan mitolojisinde önemli bir yere sahiptir. Homeros'un İliada destanında "bin pınar İda" olarak geçmektedir.

Kazdağı'nın ismiyle ilgili en önemli efsane ise Sarıkız Efsanesi. Efsaneye göre, Edremit'in Güre Köyü'nde Sarıkız adında çok güzel, iyi yürekli bir kız yaşarmış. Kendisini sevmeyenlerin iftiraları sonucu babası Sarıkız'ı 5-10 kazla birlikte İda Dağı'na bırakmış. Bir süre sonra kızını görmeye gelen baba, kızından su istemiş ve Sarıkız dağın tepesinden elini körfeze uzatarak tasını doldurunca kızının erdiğini anlamış. Sırrı anlaşılan Sarıkız orada, buna çok üzülen babası ise İda Dağı'nın başka bir tepesinde ölmüş. Bu efsaneye göre İda Dağı Kazdağı, dağın doruğu Sarıkız Tepesi, kızın babasının öldüğü yer de Babadağı olarak anılmaya başlar.

Güre'nin üstünde yer alan Kavurmacılar Köyü'nde yaşadığına inanılan Sarıkız için her yıl Ağustos ayında bir hayır düzenleniyor. Köyde keşkek, pilav, nohut pişirilip yeniyor, şerbetler içiliyor. Terkedilmiş görünümlü köyde kalan beş-altı ailenin yanı sıra yeni yapılanmalarada rastlanıyor. Bir başka doğal özelliğini koruyan köy ise Yassıcalı, evleriyle dikkati çekiyor. Sarıkız Şenliklerine olan ilginin her yıl arttığı gözlenmekte, katılımın yüksek olması etkinliklerin zenginliğini arttırmaktadır. Son yıllarda yurdumuzun çeşitli bölgelerinden ve yöremizden gelen folklorik ekiplere yurtdışından gelen misafirler de katılmaktadır.

Kültür turlarının detaylarına göz atmak için tıklayın!

Balıkesir Edremit İlçesi sınırları içinde, Biga yarımadasının güneyinde bulunan Kazdağları Milli Parkı 21.463 hektarlık alanı kaplar. Milli Park'ın Edremit'e uzaklığı 15 km.'dir. Ege Bölgesi ile Marmara Bölgesi’ni birbirinden ayıran ve antik çağda İda Dağı olarak anılan Kazdağı, Biga Yarımadası’nın en yüksek kütlesidir. Dağ üzerinde kuzey-güney yönünde uzanan derin vadi ve kanyonlar bol oksijenli hava akımları oluşturmaktadır. Kazdağları'nı gezmek için özel izin gerektiğinden özel acentaların düzenledikleri turlara katılım mantıklı bir çözümdür.

Kazdağları'nda endemik 26 çeşit bitki belirlenmiştir. Çok zengin fauna ve özellikle de floraya sahip bölgede eskiden bitki toplama turları yapılıyordu. Bu bitkiler dünya mirasının bir parçası durumundadır.  Isırganotu, kuşburnu, mor kekik şifalı otların başında gelir. Kazdağları'nda yerel kültürün bir parçası olarak bir çok ot sağlık amacıyla çeşitli biçimlerde kullanılmaktadır.

Şahin Deresi ve Ağlayan Çam

Kazdağlarında zorlu ancak bir o kadar da çabalara değen bir gezi bölgesidir. Yüksek araçlarla ulaşımın sağlanması gerekir. Civarda bulunan Avcılar köyünde uygun araçların kiralanması mümkündür. Şahindere Kanyonunda ülkemizin en güzel manzaralarından birine tanıklık edebilir, çeşitli bitki türlerini inceleyebilir ve doğa ananın kucağında muhteşem fotoğraflar çekebilirsiniz.

Şahindere Kanyonuna giderken yolunuza "Ağlayan Çam" çıkar. Asırlık bir karaçam olan bu ağacın gövdesinin alt kısmından bir sıvı akmaktadır. Yöre halkına göre çam sevip de kavuşamayan sevgililer için ağlamaktadır.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları