loading
close
SON DAKİKALAR

Kazlıçeşme’de Roma dönemine ait mezarlar bulundu

Kazlıçeşme’de Roma dönemine ait mezarlar bulundu
Tarih: 09.10.2021 - 14:59
Kategori: Kültür & Sanat

Kazlıçeşme Sanat olarak hizmet veren tarihi binanın bahçesindeki kazı alanında, MS 5. yüzyıla ait olduğu düşünülen mezarlar bulundu.

Zeytinburnu, Kazlıçeşme’de 18. yüzyılda askeri hastane olarak inşa edilen, daha sonra Zeytinburnu Belediyesi Başkanlık Binası olarak kullanılan tarihi binanın çevresinde yapılan restorasyon çalışmaları kapsamında sandık tipi mezar ve lahit mezar bulundu.

Binanın güçlendirilmesi amacıyla başlayan restorasyon çalışmalarında önce bazı mozaikler bulunmuş, sonrasında çalışma farklı bir boyut kazanmıştı. Mozaiklerin restorasyon ve konservasyon işlemleri için kaldırılmasından sonra alt seviyelerde, içinde iki kişinin gömülü olduğu Roma dönemine ait bir lahit bulundu. Bulunan lahdin mozaikli yapıyla bir ilişkisi olup olmadığı araştırılıyor.

Çalışmalar kapsamında ayrıca sandık tipi Erken Dönem Bizans mezarı olduğu anlaşılan bir mezar ve mozaikli yapının temelini oluşturduğu düşünülen yapı kalıntısı da ortaya çıktı.

Mezarların yaklaşık olarak MS 5. yüzyıla tarihlendiğini belirten İstanbul Arkeoloji Müzesi Müdürü Rahmi Asal, “Bir mermer lahit gömüye rastladık. Bu lahitin üzerinde ne yazık ki herhangi bir yazı, betim tespit edemedik. Ama kapağı açtığımızda içinde iki iskelet yani iki bireye ait iskelet tespit edildi.” diyor.

“Bunlardan biri kadın biri erkek. Kadının 20-30 yaş aralığında olduğu, erkeğin de 40-50 yaş aralığında olduğunu tespit ettik. İkisinin de dişlerinde hastalık tespit edildi. Erkek bireyin yaşadığında kaburgasının kırıldığı ve tekrar kaynadığı ve ayrıca eklem romatizmasıyla ilgili bir hastalığı olduğu tespit edildi. Bu lahtin en erken MS 5. yüzyıla ait olduğunu söyleyebiliriz. Yine aynı şekilde bir mezar daha tespit edildi ama bu sandık mezar dediğimiz tuğla örgülü, içi mermer kaplı bir lahit. Bununla ilgili de antropolog arkadaşlarımız çalışmalarını yaptı, mezarda bir bireye ait iskelet tespit edildi. Bunun da lahit gibi en erken 5. yüzyıla ait olduğu anlaşıldı.”

Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy, “Tabii bu kazı henüz burada bitmiş değil. Daha aşağıya doğru inilecek gibi görünüyor. Burada çıkış noktamız Zeytinburnu’na bir mozaik müzesi kazandırmaktı. Bu hedefimiz duruyor, kurul da arkeoloji müzeleri de bunun farkında. Muhtemelen çok katmanlı bir sergi alanı ortaya çıkacak. Hem mozaik hem de burada gördüğünüz buluntuların bazılarının açıkta olduğu bir sergi ortaya çıkacak.” diyor.

Arısoy, lahdin ve mozaiğin aynı döneme ait olduğunu düşündüklerini ve çalışmaların sonucunda ortaya çıkacak sonuçların İstanbul ve Zeytinburnu tarihine yeni bir katkı sağlayacağını söylüyor.

İçlerinde herhangi bir ölü hediyesine rastlanmayan mezarlardan alınan kemik örnekleri, TÜBİTAK’a gönderilerek yaş tayinleri yapılacak.

Kazlıçeşme Arkeolojik Kazı Alanı
Zeytinburnu Kazlıçeşme’de askeri hastane olarak inşa edilen, Zeytinburnu Belediyesi Başkanlık Binası olarak da kullanılan tarihi binada; İstanbul Arkeoloji Müze Müdürlüğü Başkanlığı’nda gerçekleştirilen çalışmalar sırasında MS 5. yüzyıla ait olduğu düşünülen Erken Bizans Dönemi mozaikleri bulundu.

Restorasyon ve konservasyon işlemlerinin ardından mozaikler Kazlıçeşme Sanat Binası’nda koruma altına alınarak 2018’den itibaren sergilenmeye başlandı.

2021 yılında ise mozaiğin yayılma alanının tespiti için alanda deneme kazıları yapıldı ve farklı bulgular ortaya çıktı. Tarihi yapının otopark kısmının yaklaşık 1,5 metre altında bulunan yeni alanın keşfedilmesiyle mozaiğin büyük bir kısmı ortaya çıktı. Zeytinburnu Mozaik Müzesi çalışmaları esnasında mozaiklerin restorasyon ve konservasyon işlemleri için kaldırılmasıyla mozaik yapısının alt seviyelerinde, içinde 2 kişinin gömülü olduğu Roma dönemine ait bir lahit bulundu.

Kazlıçeşme Mozaik Müzesi’nde bu eserlerin sergilenebilmesi için bir çalışma da sürüyor. Yeni buluntular, çalışmalar tamamlandığında müzede çok katmanlı haliyle sergilenecek.

Kaynak : arkeofili.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları