loading
close
SON DAKİKALAR

‘KCK terör örgütüdür’

‘KCK terör örgütüdür’
Tarih: 21.02.2012 - 11:36
Kategori: Gündem

Süren davalarda mahkum olursa vekilliklerinin düşmesi gündeme gelecek...

Yargıtay’ın KCK’yı terör örgütü olarak nitelendirmesi bu suçtan yargılanan 5 tutuklu milletvekilinin de aynı suçtan mahkum olma olasılıklarını artırdı. Süren davalarda mahkum olursa vekilliklerinin düşmesi gündeme gelecek...

Yargıtay, 2009 yılı Nisan ayında başlayan KCK’ya yönelik operasyonlar konusunda önemli bir karar daha verdi. Daha önce BDP’li Iğdır Belediye Başkanı hakkındaki davada KCK’nın “silahlı terör örgütü” olduğuna işaret eden Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Van 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nin “terör örgütü” üyesi olmak suçundan hapse mahkum ettiği sanık hakkındaki cezayı da aynı değerlendirmeyle onadı.

Hakkâri’de KCK çatısı altında faaliyet gösterdiği iddia edilen Yurtsever Demokratik Gençlik Meclisi ile buna benzer bir çok yapılanmanın içinde yer aldığı öne sürülen Fırat Ertunç, 23 Kasım 2009 yılında yakalandı. Polise yönelik taş, molotofkokteyli ve havai fişekli saldırıları organize ettiği ve çocukları yönlendirdiği iddiasıyla gözaltına alınan Ertunç’un üzerinde, KCK’nın Hakkari’deki faaliyetleri ve toplantı notları çıktı.

PKK ile aynı

Van 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanan Ertunç, 11 Mart 2011’de, “Silahlı terör örgütü üyesi olmak”, “terör örgütü propagandası yapmak” suçlarından 7 yıl 11 ay hapis cezası aldı. Temyiz başvurusu üzerine dosyayı inceleyen Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Van. 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararını onadı. Kararda, KCK’nın, PKK/KONGRA-GEL terör örgütünü bir devlet sistemi gibi yapılandırmayı hedefleyip, birimlerini ve üyelerini sistematik bir yapıya kavuşturmayı amaçladığı, yasama meclisi KONGRA-GEL tarafından KCK sözleşmesinin sistemin anayasası olarak nitelendirildiği anlatıldı. Bu sözleşmede, PKK’nın ideolojik, ahlaki, felsefi ve örgütsel bağlantısının açıkça vurgulandığı, KCK’nın PKK’nın amaç ve stratejisini benimsediği belirtildi. Kararda, sanığın, hukuksal niteliği ortaya konulan KCK’nın Türkiye meclisinin gençlik örgütü olan YDGM’nin hiyerarşik yapısı içerisinde faaliyet gösterdiği ifade edilerek, şöyle denildi:

“Sanığın gerçekleştirdiği eylemleriyle silahlı terör örgütü üyesi olarak kabul edilmiştir.”

Vekillerin durumu

Yargıtay’ın bu kararı, BDP’nin, KCK davalarında tutuklu yargılanan vekilleri Gülser Yıldırım (Mardin), Selma Irmak ve Faysal Sarıyıldız (Şırnak), İbrahim Ayhan (Şanlıurfa) ve Kemal Aktaş’ın (Van) da aynı suçtan mahkum olma olasılıklarını artırdı. Vekillerin bu suçtan mahkum olmaları ve mahkumiyetlerin Yargıtayca onanması durumunda vekilliklerinin düşmesi gündeme gelecek.

Tutuklu vekillere maaş sürprizi

TBMM Başkanlığı, 8 aydır maaşlarını emanet hesabında tuttuğu tutuklu 8 vekile maaş sürprizine hazırlanıyor. TBMM Genel Sekreterliği’nce hazırlanan tutuklu milletvekillerine maaş ödemesi yapılması önerisi, Başkanlık Divanı’nın yarın yapılacak toplantısında ele alınacak.

Son dakikada sürpriz bir gelişme yaşanmazsa, tutuklu milletvekillerine aylıkları düzenli olarak yatırılacak. Ayrıca geriye dönük olarak, maaşlarının karşılığı olarak kişi başına yaklaşık 100 bin TL’lik ödeme yapılacak.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları